Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lubenice opet u modi


Ove su godine odlične, proizvođači ne strahuju od grčke konkurencije

lubenica
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
13.07.2015.
u 00:15

U neretvanskoj dolini zadovoljni berbom, nadaju se da će pasti i rekord

U neretvanskoj dolini ovoga se ljeta hvale iznimnom kvalitetom i urodom prvih domaćih lubenica kojih je, prema sadašnjim procjenama, i 25 posto više nego lani.

Očekuje se, naime, da će se u čitavoj Hrvatskoj ove godine ubrati i 20 tisuća tona slatkih plodova, od kojih u opuzenskom kraju i okolici, poznatom i po jedinstvenoj berbi i transportu brodicama, više od 65 posto.

Nekih sorti i 90 t/ha

– Cijena je s početnih 1,80 sad već pala na 1,40 kuna za kilogram. No, zadovoljni smo. S prosjekom od 1,50 kuna po kilogramu pokrit ćemo sve troškove, čak i zaraditi – kaže proizvođač Mijodrag Kiridžija iz Opuzena. Ističe kako je zadovoljstvo neretvanskih voćara još veće zna li se da su u tom kraju ove godine dobro rodile i dinje, tikvice te rajčice i paprike iz plasteničkog uzgoja. K tome, nakon lanjske godine, kad su se lubenice zbog lošeg vremena slabo prodavale, a trgovci im dodatno kvarili posao uvozom jeftinih albanskih, grčkih i makedonskih, ove sezone ne strahuju barem od grčke konkurencije.

– Zbog krize i nesređenog platnog prometa s Grčkom trgovci baš i ne žele riskirati – kaže Kiridžija, a kako su i obilje sunca i vode u neretvanskom kraju učinili svoje, domaća je lubenica ove godine i puno kvalitetnija i traženija. I ponovno se, čini se, vraća u modu. – Mandarine su u nas gotovo postale monokultura, no opet se povećava broj hektara pod lubenicama – tvrdi Kiridžija. Kao i prethodnih godina, najviše će ih otkupiti AgroFructus, koji na neretvanskom području voćarima u pomoć priskače i kreditiranjem repromaterijala u proizvodnji.

Problem jeftinog uvoza

Računa se da će ta regionalna kompanija, koju čini sedam tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, i ove godine otkupiti najmanje 60 posto lubenica iz doline Neretve, od kojih oko trećine završi i u izvozu, najviše u Sloveniji. Damir Deak, savjetnik uprave Agrofructusa, kaže kako su lubenice na tom području druga kultura po zastupljenosti, iza mandarina, i ujedno i prve koje dolaze u supermarkete i na tržnice diljem zemlje, prije zadarskih, istarskih i slavonskih. U Hrvatskoj je pod lubenicama trenutačno oko 450 hektara, od kojih 250 u neretvanskoj dolini s kojih u AgroFructusu očekuju urod između 40 i 60 tona, a kasnijih sorti i do 90 tona po hektaru.

– Neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu, poput Turske ili Grčke, jedan su od gorućih problema neretvanskih proizvođača koji teško konkuriraju jeftinom uvozu. No u prilog domaćoj proizvodnji svakako ide kvaliteta koja je iz godine u godinu sve veća, a kako je ova sezona bila posebno pogodna s puno sunčanih dana, urod bi, po svemu sudeći, mogao biti i rekordan – zaključuje Deak.

>>Izrezbario lubenice s likovima hrvatskih igrača: 'Niko... moj brat Robert također'

>>4 savjeta kako izabrati najsočniju lubenicu

Komentara 3

RI
Riječanka
07:17 13.07.2015.

Pa i kad je malo skuplje radije kupim domaće. Pomognimo domaćoj poljoprivredi i prestanimo uvoziti hranu koju sami možemo proizvoditi, samo tako možemo biti sigurni da jedemo domaće.

VU
vucko38
08:32 13.07.2015.

U Konzumu kupih jednu, na akciji. Iskreno kada je otvorih, na sve liči ali najmanje na lubenicu, recimo totalno ne jestiva.Kažu da je iz doline Neretve.

OB
Objektivno...
08:36 13.07.2015.

med medeni, led ledeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije