Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište kapitala

Burze u plusu, dogovor vratio optimizam

14.07.2016., Zagreb - Tvornica sladoleda Ledo. Stanko Moric. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
31.03.2017.
u 22:00

Jamnicu, Tisak, Belje, Ledo, Zvijezdu i PIK Vinkovce zbog blokade Zagrebačka burza morala je staviti na promatranje

Nakon dva dana potonuća, burza se počela oporavljati, ali Crobex je skočio samo 1,84 posto pa se nije uspio vratiti na psihološku granicu od 2000 bodova. Da će se banke dogovoriti o spasu Agrokora, saznalo se zadnjih pola sata prije zatvaranja burze pa je očekivati da će pozitivne vijesti tek u ponedjeljak potjerati burzu u debeli plus.

Moraju obavijestiti javnost

No, šest je tvrtki iz Agrokorova koncerna koje kotiraju na burzi, Jamnica, Tisak, Belje, Ledo, Zvijezda i PIK Vinkovci, i dalje u blokadi pa Zagrebačka burza mora zaustaviti trgovanje njihovim dionicama i tražiti obrazloženje.

– Upravo smo šest dionica stavili u segment promatranja jer smo primili informacije da su u blokadi i očekujemo njihovo očitovanje s obzirom na to da je njihova dužnost da obavijeste javnost putem naših stranica o toj materijalnoj činjenici – kazala je Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze. Zbog krize u Agrokoru nastradale su gotovo sve te dionice, a ukupni pad vrijednosti mjeri se u milijardama – točnije iznosi više od tri milijarde kuna.

Najžešći udar pretrpio je Ledo, čija je dionica u petak vrijedila samo 4600 kuna jer je i u petak pala 12 posto. U tri dana ta je tvrtka izgubila više od 36 posto vrijednosti. Sada vrijedi manje od polovice iznosa s početka godine. To će se promijeniti u idućim danima, ali sada će priliku dobiti svi oni koji žele jeftino kupovati. Jamnica se držala nešto bolje pa je završila s cijenom oko 99 tisuća kuna, čime je čak zabilježila rast u odnosu na četvrtak. Neizvjesno je bilo i kod dobavljača u petak. Atlantic grupa blago je rasla na 785 kuna po dionici, ali je od početka godine izgubila oko 8 posto vrijednosti. Očekuje se da će se potpuno oporaviti idući tjedan. Uz Atlantic, vrijednost su gubili i Kraš i Podravka, čije su dionice na burzi izgubile 12, odnosno 5 posto od početka godine.

Zeleni umjesto crnog petka

Slovenska burza čeka dogovor pa je dionica Mercatora zabetonirana. Od početka godine dionica je izgubila na vrijednosti gotovo deset posto. Do kraja dana petak se pretvorio u zeleni umjesto u crni petak, kako je izgledalo na početku dana trgovanja. Blokade tvrtki zabrinule su investitore, vrijednosti su padale, ali do kraja dana stigle su ipak dobre vijesti.

>> Stigla i službena potvrda: Banke i Agrokor usuglasile standstill, mijenja se uprava koncerna. Tko će biti direktor restrukturiranja?

>> Ili Agrokor ili dolazi novo razdoblje recesije

Komentara 1

Avatar Bruno
Bruno
16:18 01.04.2017.

Dobre vijesti proizvode plus , lose vijesti minus tako lako to ide.. Sad znamo i tko vuce konce iz pozadine..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije