Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najava 47. PIF-a

Lutkarska krema i ove godine osvaja Zagreb

46. pif pifka
Borna Filić/PIXSELL
08.09.2014.
u 11:13

Festival otvara predstava "U trenu" britanskog lutkara Stephena Mottrama. Dio programa ponovno je namijenjen isključivo odrasloj publici. Predstava "Saga" u izvedbi skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške povezuje tmurnu svakodnevnicu s motivima nordijskih saga

Sredinom mjeseca - 15. rujna počinje 47. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka. U pet festivalskih dana održat će se 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije luktarske skupine djece i mladih iz Zagreba. Dolaze gosti iz osam zemalja. Službenom otvaranju prethodit će izložba "100 godina slovenske lutkarske umjetnosti" nastala u suradnji sa slovenskim centrom UNIMA, Kazalištem lutaka Ljubljana i Mini Teatrom, 11. rujna u Kulturnom centru Travno.

Povorka lutaka predvođena maskotom, gigantskom lutkom Pifka, u subotu 13. rujna najavit će skori početak festivala.

Festival otvara predstava "U trenu" britanskog lutkara Stephena Mottrama, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za animaciju. Dio programa ponovno je namijenjen isključivo odrasloj publici. Predstava "Saga" u izvedbi skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške povezuje tmurnu svakodnevnicu s motivima nordijskih saga, dok u izvođačkom smislu naglasak stavljaju na tjelesni izričaj i razne groteskne i apsurdne elemente. Predstava "Tristan, Izolda…" Kazališta u Klodzkom spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romancu s japanskom lutkarskom poetikom i tako donosi dodatne estetske doživljaje.

Mlađi gledatelji moći će uživati u neodoljivom glinenom ježiću u predstavi Lutkarskog kazališta Maribom "Ježić Janček" te kolažu poezije i lutaka "Mali daždevnjak prelazi cestu" Lutkarskog kazališta Ljubljana. Iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove "Snježne kraljice", dok će nam gosti iz bugarskog Državnog kazališta lutaka Trgovište uz pomoć 13 marioneta ispričati romantičnu bajku sa zabavnim elementima "Princeza i iznošene cipelice". Poetičnost kazališta u sjenama prikazat će izraelsko Kazalište Far u predstavi "Mjesečeva princeza" nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom.

Uz probrane predstave iz svijeta, festival i ove godine nudi pregled hrvatskog lutkarstva. Studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku izvode adaptaciju Gogoljeve "Kabanice" namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt "Potraga za dijamantnom suzom" kojeg izvode na otvorenom.

>> To je bio pravi pogodak - Lutkarska opera Carmen otvorila 46. PIF

>> Izabrani najbolji lutkari na 46. PIF festivalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije