Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što o tezama kažu kandidati

Ivan Račan: SDP je pogazio Račanove teze. U njima nema izbacivanja članova i 'vojnog lekara'

Ivica Račan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.09.2016.
u 10:33

Skoro desetljeće od Račanove smrti, u trenutku kad njegov nasljednik odlazi, neke od Račanovih teza zvuče kao davno zaboravljene

Ivica Račan nazivao je to najboljim tekstom koji je napisao. Bio je to tekst s tezama za raspravu u SDP-u 2006. Danas, skoro desetljeće nakon Račanove smrti, u trenutku kad njegov nasljednik Zoran Milanović odlazi, a SDP bira svog trećeg predsjednika u povijesti, neke od tih teza zvuče ne samo kao davno zaboravljene nego u posljednjoj SDP-ovoj predizbornoj kampanji doslovno pogažene teze.

Mimica podsjetio

Kako se, primjerice, Milanovićeva retorika o vlastitom dedi ustaši i protivnikovoj majci “vojnoj lekarki” uklapa u ovu Račanovu tezu: “Otkrivanje i manipuliranje podacima i činjenicama iz osobnog i obiteljskog života političkih sudionika nije legitimno sredstvo političke borbe. SDP pristaje prije svega na sučeljavanje političkim stavovima i idejama, a ne ljudima”? Ili, kako se izbacivanje Aleksandre Kolarić iz SDP-a zbog kritike upućene Milanoviću tijekom skandala lex Perković uklapa u ovu Račanovu tezu: “Stranci pomažu oni koji na vrijeme uočavaju problem i bez oportunizma na njega upozoravaju. Stranci ne pomažu oni koji u svom djelovanju ostaju na frazama ili posegnu za ideološkom diskvalifikacijom umjesto rasprave”?

Ta smo pitanja pitali trojicu kandidata za predsjednika SDP-a, ali i Ivana Račana, Ivu Josipovića i Aleksandru Kolarić. Svi su nam oni komentirali ne samo ove dvije, već sve Račanove teze iz 2006., koje su ponovno došle u interes javnosti nakon što je Neven Mimica izjavio da bi u pisanju novog SDP-ova manifesta bilo dobro pročitati Račanove teze iz 2006. (i Milanovićev uvodni dio Plana 21, dodao je) kako bi ih netko napokon stvarno i proveo.

– “Teze za raspravu” bio je radni naziv dokumenta u unutarstranačkoj raspravi. Riječ je o Načelima djelovanja SDP-a, dokumentu koji je usvojio Glavni odbor 2006. Načela djelovanja trebala su poslužiti daljnjem razvoju stranke, kao podloga za izradu novog statuta i drugih stranačkih dokumenata nakon izbora 2007. U tom smislu taj je dokument ostao zanemaren i to smatram propuštenom prilikom za kvalitetnije uređenje stranačkog života – kaže Ivan Račan, koji na prva dva pitanja odgovara da ni retorika poput “vojni lekar” ni izbacivanje onoga tko upućuje na problem nisu u skladu s načelima djelovanja.

No i Ivan Račan, kao i kandidati Ranko Ostojić i Orsat Miljenić, smatraju da se Aleksandra Kolarić “ogriješila” o jedno drugo načelo djelovanja koje glasi ovako: “Ne smatramo politički korektnim ni prihvatljivim djelovati ili davati izjave suprotne prihvaćenoj politici. Smatramo prihvatljivim i poželjnim pokretati pitanja o toj politici, načelima i vrijednostima – unutar Stranke. SDP ne može prihvatiti praksu da se pojedini stranački dužnosnici distanciraju od politike Stranke, da javno – uime tobožnje unutarstranačke demokracije i slobode – osporavaju vjerodostojnost Stranke i njezinih dužnosnika kako bi time privukli medijsku pozornost, a sebe predstavili kao autentične tumače te politike”. Aleksandra Kolarić na to odgovara:

– Te dvije ili tri točke zalažu se za demokratski centralizam poznat iz SKJ i one predstavljaju ostatke ostataka neliberalnih i nedemokratskih principa kakvi su vladali u staroj partiji. Te stavke potrebno je promijeniti i osuvremeniti u skladu s praksom slobode govora i mišljenja u razvijenim demokratskim strankama europskih država. Vojnici partije moraju postati prošlost, a članovi stranke prije svega moraju poštovati vlastiti ljudski i politički integritet i temeljne vrijednosti socijaldemokracije – kaže Kolarić. Izbačena SDP-ovka smatra da te dvije ili tri točke treba modernizirati, ali da je Račanov dokument kvalitetno postavljen, no da su Milanović i vodstvo SDP-a “pogazili i u blato bacili većinu Račanovih teza”. – Zbog toga je stranka izgubila povjerenje građana i oko 150 tisuća njihovih glasova – kaže Kolarić.

Orsat Miljenić smatra da bi načela djelovanja koja su proizišla iz Račanovih teza trebalo slijediti svako vodstvo SDP-a, bez obzira na to tko pobijedio u ovoj utrci.

– To su načela kojih sam se držao kao čovjek socijaldemokratskih uvjerenja i kojih ću se uvijek držati kao član stranke, bez obzira na to koju dužnost obnašao – kaže Miljenić.

Agresivan gard dobrodošao

– Od 2007. godine u svim kampanjama, parlamentarnim ili unutarstranačkim, nebrojeno puta sam citirao i ponašao se upravo po tim načelima. I danas sam stajališta da se po tome trebaju ponašati SDP-ovci – kaže Ranko Ostojić.

– Mnoga načela bila su potisnuta, neka više ili manje namjerno zaobilažena, ali vrijeme nije u većoj mjeri naštetilo njihovoj relevantnosti – kaže Tonino Picula.

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH i bivši SDP-ovac, smatra da je Zoran Milanović pobijedio i u izborima u SDP-u i kasnije na parlamentarnim izborima upravo zato što se uglavnom držao Račanovih teza i načela djelovanja, a potom i zato što je imao agresivniji gard no što je to bio običaj za SDP, ali taj je gard prema Josipovićevu mišljenju bio dobro došao.

– Nakon što je osvojio vlast, kao da je izgubio kompas – dodaje Josipović.

– Milanović, uz nesumnjivo obrazovanje i intelektualne vrline, nije čovjek dijaloga. Drastičan pad broja glasova iz izbora u izbore to potvrđuje kao ključni razlog slabljenja stranke – zaključuje. Kandidat Orsat Miljenić kaže da mu retorika u stilu “vojni lekar” nije prihvatljiva i da se njome nikad neće koristiti, Ranko Ostojić odbio je jasno odgovoriti na pitanje o toj Milanovićevoj retorici, a Tonino Picula naglasio je da se “sve u politici, pa i oštre teze, mogu izreći i bez vrijeđanja na osobnoj razini”.

>> Raspisani izbori za novog predsjednika SDP-a. Bernardić: 'Vratit ću stranku na vlast'

Komentara 51

FN
Fr@njo
10:47 26.09.2016.

a poklanjanja drzavnog mora i zemljista Sloveniji , kao sto je to radio drug Racan, bez znanja Sabora i njegove stranke..

FA
Fake
10:52 26.09.2016.

Neka se ovo nikada ne zaboravi!!---------Predaja oružja Teritorijalne obrane tadašnje SR Hrvatske „Jugoslavenskoj narodnoj armiji“ 1990. uoči agresije na Hrvatsku dogodilo se neposredno prije početka velikosrpske vojne agresije na Hrvatsku. Radilo se je o velikoj količini naoružanja koje je tadašnji SKH-SDP na čelu s Ivicom Račanom predao JNA: Hrvatskoj je na taj način oduzeto oružje kojim se moglo naoružati 200.000 ljudi - uključujući znatnu količinu protuoklopnog i protuzračno naoružanja, te lako topništvo: s iminentnom opasnosti od ratnog sukoba morala se potom Hrvatska suočiti praktično lišena ratne tehnike.

FA
Fake
10:51 26.09.2016.

I ovaj nekome prodaje maglu.Jel ima koja teza o prihvatljivosti hrvatske države kao svoje a ne da ju hoće jedino u konfederaciji sa Jugoslavijom.Toliko o tome koliko je ovaj drug volio i želio Hrvatsku kao samostalnu državu.O predaji oružja Teritorijalne obrane tadašnje SR Hrvatske „Jugoslavenskoj narodnoj armiji“ 1990 da i ne govorimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije