Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8 KANDIDATA

Prava bitka za šefa SDP-a vodit će se između Bernardića i Miljenića

s
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/9
24.09.2016.
u 21:57

SDP-u je potrebna terenska, a ne salonska socijaldemokracija, potrebna nam je prava, a ne lažna promjena, rekao je Bernardić

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a pred svojim stranačkim kolegama kandidaturu za novog predsjednika stranke objavio je i šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Zasad su svoju kandidaturu za novog predsjednika/predsjednicu SDP-a najavili i Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Tonino Picula, Domagoj Hajduković, Karolina Leaković, Vesna Škulić i Gordana Sobol.

Poljuljao ga Bruxelles

Ulaskom Davora Bernardića u utrku za Milanovićeva nasljednika, zapravo je započela prava bitka za šefa SDP-a. Mnogi članovi SDP-a procjenjuju kako bi se jedina prava bitka trebala voditi između Orsata Miljenića, iza kojeg je zasad stao najveći broj SDP-ovaca, i šefa zagrebačkog Davora Bernardića, kojega će, među ostalima, podržati i dio zagrebačkog SDP-a, ali i dio SDP-ovaca okupljenih oko primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Kampanja bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji je uz Milanovićev blagoslov prvi najavio svoju kandidaturu, već sada je, čini se, zamrla i pitanje je može li se Ostojić vratiti u igru. Veliki gaf je učinio i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula svojom najavom na će SDP voditi iz Bruxellesa. Nakon te izjave mnogi koji su simpatizirali njegovu najavu kandidature okrenuli su mu leđa. 
Zbog toga su ga danas “oprale” i Karolina Leaković i Gordana Sobol, ali i Piculi donedavno bliski Bernardić.

Poručili su mu ukratko da se stranka mora voditi iz Hrvatske, a nikako iz Bruxellesa jer, kažu, novog predsjednika SDP-a – tko god od bude – čeka izuzetno težak i svakodnevan rad na terenu s članovima kako bi stranka ponovno mogla ući u pobjedničku formu.

– Ja sam 18 godina u ovoj stranci, odrastao sam u njoj i ono što mogu reći jest da ljudi očekuju pravu, a ne lažnu promjenu. Treba nam terenska socijaldemokracija, a ne salonska. Napravit ćemo sve da vratimo povjerenje građana u SDP. Treba vratiti socijaldemokraciju u SDP, a SDP treba vratiti građanima i to ćemo napraviti. Sa mnom na čelu SDP će imati demokratsko vodstvo u kojem ćemo o svim stvarima odlučivati zajedno – rekao je danas Davor Bernardić.

Prvi krug izbora za novog predsjednika SDP-a, po principu jedan član – jedan glas, održat će se 19. studenoga, a ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu, drugi krug će se održati sedam dana poslije. Konvencija na kojoj će se birati potpredsjednici stranke, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a održat će se 3. prosinca.

“Žrtve” ostaju izvan SDP-a

Kako doznajemo, na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a velikom većinom glasova odlučeno je kako se neće raspravljati o prijedlogu primorsko-goranskog SDP-a da se ponište sve odluke o raspuštanju stranačkih ogranaka, primjerice splitske organizacije pod vodstvom Ive Baldasara. Isto tako odlučeno je kako se neće raspravljati ni o zahtjevu prije tri godine izbačene članice SDP-a Aleksandre Kolarić da se nju i ostale “žrtve” Zorana Milanović vrati u SDP.

Raspravljalo se danas i o rezultatu na parlamentarnim izborima.

– Zaključak je da, ako smo podbacili u izbornom rezultatu, nikako ne smijemo podbaciti u političkoj analizi onoga što se dogodilo i što su uzroci svemu. Otvorena je argumentirana rasprava koja će se nastaviti. Zaključak je da aktualno Predsjedništvo nakon sveobuhvatne i dubinske analize Glavnom odboru dostavi razloge zašto je došlo do ovakve situacije na izborima – rekla je nakon sjednice predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković.

>> Hajduković: SDP-u treba predsjednik koji će živjeti u autu i poderati nekoliko pari cipela mjesečno

Komentara 40

DR
drjusup
22:51 24.09.2016.

Sdp propada. Ta stranka nema budućnosti tko god ih vodio. Više od 70% glasača sdp-a ima više od 60 godina, za sdp je kada maknemo HNS, HSS, HSU zadnje izbore glasovalo otprilike 480 tisuća ljudi, 2020. neće dobiti ni 350 tisuća glasova. Inače, članstvo sdp-a čini 30% srba te 10% Bošnjaka. To su sve Milanovićevi poslušnici i mislim da bude izabran Miljenić što je za sdp-ovu političku konkurenciju odlično. Uglavnom, sdp s Miljenićem ide prema dnu i vjerojatno će se sdp raspasti, stvorit će neke nove socijaldemokratske stranke, već je tu stranka pametno, živi zid, onaj Dragan Markovina stvara neku svoju ljevičarsku stranku, ne piše se dobro sdp-u, a ni ljevici jer svi oni ujedinjeni će 2020. dobiti manje glasova od HDZ-a. Jednostavno demografija čini svoje i ona nikako ne ide na ruku ljevičarima. SDP gubi izbore zadnjih godina jer im nestaju birači! Mediji i analitičari nalaze razno razne razloge zašto sdp gubi, a stvar je u tome da birači ljevice izumiru.

DU
Deleted user
22:49 24.09.2016.

udba vam je sudba,mozete imati i 18 kandidata,ali udba odlucuje

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
22:15 24.09.2016.

Milanović je poveo SDP u propast i dobro utabao put... Miljenić će samo dodati gas... srećom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije