Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Vlada HDZ-a i Mosta najrealnija je opcija, iako bi Mostu godila i oporba

11.09.2016., Trg francuske republike 15, Zagreb - Izjava predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovica nakon sto je glasovao na izvanrednim parlamentarnim izborima.  Photo:
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
23.09.2016.
u 10:21

Budući da su u svibnju 2017. godine lokalni izbori, Mostu ne bi štetilo da ostane u oporbi i neokaljan vlašću ide u lokalnu bitku

Poslijeizborno slaganje vlasti za HDZ počelo je gotovo idilično. Sedam mandata razlike u odnosu na SDP i koplje u trnje koje je odmah nakon izborne noći bacio Zoran Milanović pozicioniralo je HDZ kao jedinu stranku koja s Mostom može sastaviti novu Vladu.

Okrupnjuju Klub zastupnika

Milanovićev potez nije najbolje odjeknuo u SDP-u, ali je napravio uslugu HDZ-u budući da je Most ostao bez druge strane kojoj bi se mogao prikloniti zapnu li pregovori s HDZ-om. Iako u HDZ-u već danima govore da su pregovori s Mostom pokrenuti u najboljoj vjeri i da je atmosfera na pregovorima izuzetno dobra, ipak je očito da i HDZ i Most svako malo pokazuju mišiće i pokušavaju oslabjeti pregovaračku poziciju druge strane. HDZ od početka pregovora u svoje okrilje poziva i druge stranke (HSS i zastupnike Milana Bandića i Reformista), ali i manjinske zastupnike. Most pak okrupnjuje svoj saborski klub, koji je s 13 narastao na 14, a mogao bi i na 15 zastupnika (možda i više). Najavom Kreše Beljaka da će HSS sa pet mandata podržati šefa HDZ-a Andreja Plenkovića za mandatara, HDZ je gotovo na 76 zastupnika. Ta je najava posljednjih dana raspirila priče da bi HDZ mogao sastaviti Vladu i bez Mosta. Međutim, unatoč svim “matematikama” i kalkulacijama, najrealnije je da HDZ sastavi Vladu s Mostom i manjinskim zastupnicima. Premda su u HDZ-u svjesni, ali i poučeni iskustvom, da s Mostom nije lako pregovarati, i premda postoje pojedinci u HDZ-u koji bi zaobišli Most i sastavili Vladu bez njega, ipak bi sve druge kombinacije bile neprirodne.

– Most je ključan za stabilnost Vlade – komentiraju u HDZ-u. I ta bi Vlada, zapravo, u najvećem dijelu bila odraz volje birača. HDZ je, naime, relativni pobjednik izbora sa 61 mandatom, a Most je po snazi treća opcija koja je osvojila 13 mandata. Sve ostale kombinacije, koje bi isključile HDZ i Most, bile bi, zapravo, akrobatske. Špekulacija o Vladi HDZ-a i HNS-a, što je eventualna rezervna opcija ako Most “iskoči” iz pregovora, bila bi prijevara birača, jer vjerojatno nijedan birač koji je dao glas HNS-u odnosno Narodnoj koaliciji s kojom je HNS izašao na izbore, nije glasao za to da se HNS prikloni HDZ-u i s njim sastavlja Vladu. Scenarij Vlade HDZ-a i HNS-a mogao bi se možda ostvariti samo ako bi u pitanju bili novi izbori, pa bi HNS u toj činjenici našao opravdanje za priklanjanje HDZ-u.

Međutim, ta opcija, koja bi podrazumijevala da je Most u oporbi, išla bi, zapravo, jako u prilog upravo Mostu prije lokalnih izbora (koji su u svibnju 2017. godine) jer bi im glavni argument protiv HDZ-a bio taj da su pod cijenu vlasti bili spremni koalirati i sa strankom potpuno suprotnog svjetonazora od onoga stranke desnog centra. Kad bi Most gledao srednjoročno i pripremao se za lokalne izbore, ostanak u oporbi ne bi mu štetio. Na te bi izbore mostovci izašli donekle čisti, ne okaljani aktualnom vlašću, i mirne duše bi na tim izborima mogli napadati HDZ i jačati svoju infrastrukturu na terenu, pa u konačnici postići i bolji rezultat na lokalnim izborima.

Imaju konja za utrku

Iz krugova bliskih Mostu može se čuti da su, navodno, pojedini utjecajni članovi HDZ jako zainteresirani za to da Most “iskoči” iz pregovora, odnosno da u njihovim potezima pronađu alibi za eliminaciju Mosta i uvođenje HNS-a u političku igru i sastavljanje Vlade. To su samo kuloarska nagađanja, ali stječe se dojam da Most ne vjeruje previše HDZ-u, a razlog je vjerojatno u tome što je HDZ osvojio iznenađujuće mnogo mandata (61) i što, teoretski, Vladu može sastaviti i bez Mosta.

Scenarij po kojem bi se SDP odazvao pozivu Mosta za pregovore o sastavljanju Vlade, ako bi propali dogovori Mosta i HDZ-a, poprilično je nerealan, premda Mostu kao opcija godi jer time šalju poruku HDZ-u da i oni konja za utrku imaju.

Kao prvo, SDP je u procesu izbora novog predsjednika, koji bi trebao biti izabran do kraja studenoga. Dotad je predsjednik stranke Zoran Milanović, a to znači da bi Božo Petrov u toj teoretskoj varijanti pregovarao s Milanovićem. A jasno je kao dan da “kemije” između te dvojice lidera nema. Osim toga, Most je konzervativno-desna opcija. Drugo, Narodna koalicija, Most i manjinci imali bi samo 76 zastupnika, što je tanka većina, a na političkom obzoru ne vidi se tko bi još podržao tu Vladu. Na mandate Živog zida nitko ne može računati, osim na dva mandata odmetnutih mostovaca (Lovrinovića i Mišića) koje u HDZ-u već smatraju svojima.

>> Europska unija radiotelevizija uputila oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta - Plenkoviću i Petrovu

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar George Bailey
George Bailey
10:30 23.09.2016.

Spinovi, nagađanja, špekulacije, podmetanja, manipulacije...postaje naporno. nadam se da ćemo uskoro znati na čemu smo.

BI
billynik
10:29 23.09.2016.

Ova Šego je dosljedna zamjena za Ivanku Tomu, žena se svojski trudi.

DU
Deleted user
10:33 23.09.2016.

koji spin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije