Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor 2016

U novoj anketi ispitanici odgovaraju kako procjenjuju tko će na izborima pobijediti

sabor 2016
Foto: Sabor 2016
1/2
07.09.2016.
u 19:44

Prema prvim rezultatima, Narodna koalicija vodi sa 61 mandatom, HDZ je na 53 (bez dijaspore), Most na 12, Živi zid na potencijalnih 8, IDS na 3, HDSSB na 2, te Milan Bandić na 1

Uoči izbora pokrenuta je prediktivna anketa novog tipa u kojoj se ispitanici pitaju ne samo za koga će glasati već i kako procjenjuju tko će na izborima pobijediti.

Kako bi sudjelovali u anketi Sabor 2016, ispitanici se trebaju prijaviti putem Facebooka i glasovati.

Prema prvim rezultatima, Narodna koalicija vodi sa 61 mandatom, HDZ je na 53 (bez dijaspore), Most na 12, Živi zid na potencijalnih 8, IDS na 3, HDSSB na 2, te Milan Bandić na 1. Ako se uzmu u obzir granični mandati po svim jedinicama, situacija je slična, gdje bi Živi zid izgubio 2 mandata, od čega bi profitirali HDZ i Most s po jednim više. Stranka Pametno na pragu je dobivanja 1 mandata u prvoj izbornoj jedinici. Ovo je tek prva predikcija BASON ankete za ove izbore, koja će se u sljedećim danima ažurirati na dnevnoj razini kako bude rastao uzorak ispitanika. Moguće je stoga da će broj mandata (pogotovo onih graničnih) varirati kako se budu mijenjali završni trendovi pred same izbore.

Anketu provodi Oraclum Intelligence Systems, start-up firma iz Cambridgea, UK, specijalizirana za predikcije i praćenje izbora, te analize i vizualizaciju podataka.  Anketu koordiniraju izv. prof. dr. sc. Mile Šikić, dr.sc. Dejan Vinković te mr.sc. Vuk Vuković.

>> Narodnoj koaliciji Istra i sjever Hrvatske, HDZ-u Slavonija, Most se drži, Živi zid raste

>> Lika i Dalmacija HDZ-u, zapad Zagreba SDP-u: U najjačoj utvrdi HDZ-u dva mandata 'vise' zbog Mosta

Komentara 31

PR
pravica
20:51 07.09.2016.

Mislim da će Narodna koalicija dobiti 130 mandata :-),:-),:-)

DU
Deleted user
20:56 07.09.2016.

Ovi rezultati mogu biti točni ali za grupu ljudi koja koristi facebook. Što je s bakicama koje idu u crkvu i ne koriste nove tehnologije. Nerealno.

HR
hromcan
22:31 07.09.2016.

kako se ankete razlikuju; Mene su zvali i rekao sam im da ču glasat za SDP ,a njima nebi dao glas ni da mi život o tome ovisi jer su u prošlom mandatu uništili SVE i unazadili Hrvatsku za 50 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije