Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO TERENSKO ISTRAŽIVANJE u 4 JEDINICE

Narodnoj koaliciji Istra i sjever Hrvatske, HDZ-u Slavonija, Most se drži, Živi zid raste

cipek
Foto: Nova TV
1/5
05.09.2016.
u 19:39

Istraživanje je provedeno u vrijeme objave snimke razgovora Zorana Milanovića s dijelom predstavnika braniteljskih udruga

Veliko terensko istraživanje Nove TV koje je provela agencija Ipsos između 19. kolovoza i 4. rujna u četiri izborne jedinice – 3., 4., 5. i 8. – sugerira da bi se 11. rujna mogao ponoviti scenarij iz studenog prošle godine. Naime, usporedbom podataka za svaku pojedinu jedinicu s izbornim rezultatima iz prošle godine jasno je da se situacija i nije bitno promijenila i da ključni igrači osvajaju više-manje isti broj mandata. Tako je 3. izborna i dalje “crvena utvrda” i u njoj Narodna koalicija osvaja osam mandata kao i u studenom prošle godine, dok HDZ dobiva četiri mandata, također isto kao i na prošlim izborima.

Žele koaliciju SDP-a i Mosta

Koalicija Radimira Čačića i Milana Bandića i dalje je na jednom mandatu kao i Most. Živi zid, kao i na prošlim izborima, prelazi prag od 5 posto, ali nema siguran, nego granični mandat. U toj izbornoj jedinici najveći postotak anketiranih, njih 20,5 posto, priželjkuje da vlast formiraju Narodna koalicija i Most. Prema istraživanju u četvrtoj izbornoj jedinici, najjača je lista HDZ-a koja dobiva šest mandata, od kojih je pet sigurnih, a šesti granični. Izgubi li HDZ taj granični mandat, u konačnici bi mogao imati jednog zastupnika manje nego na prošlim izborima u toj jedinici.

Narodna koalicija osvaja četiri sigurna mandata s time da ima šansu osvojiti i još jedan mandat koji joj je sada granični. Po jedan mandat, ali ne siguran, dobiva i koalicija Milana Bandića i Reformista te Živi zid s partnerima. Nijedna od te dvije koalicije na zadnjim izborima u četvrtoj jedinici nije osvojila mandat. Most, prema rezultatima, i dalje ima jedan siguran mandat. Jedan siguran mandat osvaja koalicija HDSSB-a i HKS-a, a imaju šansu doći i do još jednog mandata koji im je granični. Lani je HDSSB u ovoj jedinici osvojio dva mandata. U ovoj jedinici ne treba zanemariti ni 16,8 posto neodlučnih birača što s obzirom na velik broj graničnih mandata u ovoj jedinici može odigrati bitnu ulogu.

Foto: VLm

Foto: VLm

U petoj izbornoj jedinici, koja se smatra utvrdom HDZ-a, ta stranka, prema anketi, osvaja osam mandata od čega sedam sigurnih i jedan granični. I na prošlim izborima HDZ je u toj slavonskoj jedinici osvojio osam zastupničkih mjesta. Narodna je koalicija na pet mandata, za razliku od prije devet mjeseci kada je imala četiri mandata s tim da im je i sada taj peti mandat graničan. U toj jedinici mandat još osvaja i Most što je jedan manje nego lani. Živi zid i Milan Bandić imaju šansu osvojiti po mandat koji im je granični. Dobiju li mandat, to će biti iznenađenje jer na zadnjim izborima nitko od njihovih kandidata u toj jedinici nije ušao u Sabor. Ako prag prijeđu Živi zid ili koalicija Milana Bandića, pripast će im po mandat koji će oduzeti HDZ-u i/ili Narodnoj koaliciji. U osmoj izbornoj jedinici, tradicionalno sklonoj SDP-u, Narodna koalicija osvaja šest sigurnih mandata s time da joj je jedan graničan, dok je na prošlim izborima osvojila sedam mandata. IDS ima tri sigurna mandata i također jedan graničan.

IDS ne mijenja saveznika

HDZ je kao i na zadnjim izborima ostao na tri sigurna mandata. Most dobiva jedan mandat kao i lani, dok mogućnost ulaska u Sabor ima i Živi zid koji je na jednom graničnom mandatu. Ako Živi zid ne dobije taj mandat, moguće je da će on pripasti Narodnoj koaliciji ili IDS-u, u svakom slučaju ostat će u istoj košari jer je IDS tradicionalni saveznik SDP-a. U toj jedinici najviše ispitanika, njih 28,7 posto, nakon izbora priželjkuje vlast Narodne koalicije i Mosta. Istraživanje je potrebno staviti u društveno-politički kontekst, provedeno je u periodu koji je obilježila objava snimke razgovora Zorana Milanovića s dijelom predstavnika braniteljskih udruga. Milanović je, doznalo se s tih snimki, žestoko napao Srbiju, ali i optužio majku šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da je bila “vojni lekar”. Danima je Milanović bio glavna vijest udarnih medija. U tom je periodu i Most izišao sa svojim uvjetima postizborne suradnje.

>> 5822 birača u Hrvatskoj promijenila nacionalnost u godinu dana

>> HDZ će javno objaviti izvješće o donacijama, potrošili 2,9 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 60

Avatar johny21
johny21
20:07 05.09.2016.

Ankete su uvijek protiv HDZ-a, vidicemo 11.9. kako se varate! Do pobjede!

NO
Noštromo
19:59 05.09.2016.

Kad je Karamarko sastavio vladu, moći će i Plenković koji je puno bolji govornik od njega.

DU
Deleted user
19:44 05.09.2016.

Brijem da će Vilibor osvojiti više od Petrova, koji se umislio da je neki faktor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije