Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Milanović bez mana. Takav šef treba SDP-u

Može li novi predsjednik stranke biti bruxelleski činovnik, policajac, pravni ekspert ili, prvi put, jedna žena?
15. rujna 2016. u 11:05 21 komentara 5029 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

S izbornim porazom i padom Zorana Milanovića, pred članovima SDP-a nije samo složena zadaća izbora novog predsjednika koji neće samo ubrizgati svježu krv u devastiranu stranku i inicirati hitan povratak socijaldemokraciji, nego i važna misija odabira novog lidera devastirane ljevice koji će ostaviti dubok trag na političkoj karti Hrvatske koja upravo poprima nove obrise.

Svoju kandidaturu već su istakli Ranko Ostojić i Tonino Picula, kandidat treće opcije od jučer je, čini se, Orsat Miljenić, nedvojbeno, bit će još zainteresiranih. Bude li razboritosti u ovom iznimno bremenitom trenutku za stranku, SDP pri odabiru predsjednika neće voditi ponajviše računa o partikularnim, frakcijskim interesima, nego i o profilu budućeg lidera koji donosi viziju ljevici za iduću dekadu.

Sociolog Dražen Lalić smatra da će SDP nakon kompletnog kraha imati poriv da izabere Milanovićevu suprotnost. – Stranci treba drukčiji lider. Rješenje za SDP nije osoba koja je sada u jatu kandidata – kaže Lalić dodajući da novi lider mora posjedovati osobnost, sadržaj, inkluzivnost, sklonost integrirajućoj umjesto polarizirajućoj politici, biti osoba koja njeguje socijaldemokratski senzibilitet i otvorenost ljudima.

– Zašto to ne bi bila žena? SDP treba prevladati svoj konzervativizam, stranci je potreban ženski stil, jedna ženska ruka, pa pogledajte samo Angelu Merkel ili Hillary Clinton – kaže Lalić dodajući da se šeficu stranke može potražiti i među marginaliziranim članicama poput Željke Antunović ili Mirele Holy.

No, bude li novi šef netko od aktualnih kandidata, Lalić najviše šanse daje Toninu Piculi, ponajviše zbog potpore centara moći iz Bruxellesa i Washingtona. – Također, mogao bi se dogoditi kolektivni poriv u SDP-u da odaberu nekog nalik Račanu, a to je svakako Picula. On u mnogočemu sliči na Račana, čak i fizički, obojica su intelektualci. No, tko god bio novi predsjednik, bit će to prijelazno rješenje – smatra Lalić.

Sociolog Dragan Bagić smatra da novi šef SDP-a mora biti onaj koji posjeduje kapacitet, viziju i mogućnost artikulacije političkog sadržaja i ideologije stranke.

– Milanović svojoj stranci nije dao jasan programski i ideološki profil, već je mijenjao i kombinirao različite ideologije. Ključna je stvar za SDP da se proba jasnije i preciznije, ali ne radikalno, politički pozicionirati.

To mora biti netko tko razumije svu širinu političkog konteksta u okruženju, da te stvari može staviti u kontekst Hrvatske i artikulirati ih u neke poruke, mjere, politike i poslije ih približiti javnosti. Za razliku od postračanovskog perioda, kada je naglasak bio na jakim osobnostima, što je iznjedrilo Ivu Sanadera pa i Zorana Milanovića kao odgovor na Sanadera, sada ulazimo u eru kada je sadržaj važniji od osobnosti lidera – kaže Bagić dodajući da se hrvatska politička scena nalazi na velikoj prekretnici.

sdp NOVA ERA Račan: Milanovićev odlazak može ojačati SDP milanović SDP TRAŽI NOVOG PREDSJEDNIKA Zasad kandidati Picula i Ostojić, a neki bi za šefa Orsata Miljenića Domagoj Hajduković Domagoj Hajduković Treći kandidat za predsjednika stranke: Ovo je moja vizija SDP-a...

Vjeran Zuppa pak nudi zanimljivo rješenje.

– SDP-u treba Milanović bez njegovih mana – kaže jedan od vodećih hrvatskih lijevih intelektualaca. Milanović je, dodaje, zapravo zadužio stranku zbog potencijala lidera, ali s druge strane bilo je tu i egoizma koji je vrlo često išao protiv njegovih kapaciteta.

Premda među potencijalnim SDP-ovim liderima ne vidi idealnog, Zuppi je najbliži Tonino Picula koji bi bio dobitak za ljevicu osobito kad bi za zamjenika odabrao nekog mladog i svježeg političara.

– On posjeduje mnoge vrline koje bi se mogle ubrojiti u liderske, ali i neke nedostatke. Picula je visokokulturna i vrlo humanistička osoba, ali nažalost tu je i nedostatak svojevrsne aure lidera i to je jedini njegov manjak – kaže Zuppa dodajući da cijeni Orsata Miljenića, kao i Ranka Ostojića, osobito njegov angažman u vrijeme izbjegličke krize, no smatra da bi ljevicu skupo koštao još jedan potencijalni premijer koji dolazi s pozicije bivšeg ministra unutarnjih poslova, aludirajući na bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, ali na neke primjere iz europske prakse.

– To ne bi bilo dobro, na simboličan način. Ostojiću bi nalazili sve i svašta – kaže Vjeran Zuppa, kojeg pitamo bi li Piculu mogla koštati podudarnost dvaju habitusa, njegova i Plenkovićeva, te je li za Hrvatsku dobro da ljevica i desnica imaju sličan profil lidera.

– Na neki način ta bi podudarnost Piculi bila teret, ali neka se susretne s tim problemom, neka se dokaže. S druge strane ja ne mislim da su njih dvojica baš tako nalik jedan na drugog – kaže Zuppa.

>> Komadina odgovorio Piculi: Glavni grad Hrvatske je Zagreb, a ne Bruxelles

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Deleted user:

  I nakon Milanovića Milanović, nikad socijaldemokracija na zelenu granu.

 • Avatar zvone1984
  zvone1984:

  U onda je sdp vec izgubio iduce izbore, to je ono sto je zokiju bila konstanta i kvaliteta u politici.....

 • kompakt:

  Milanović je neprijatelj sam sebi.Imenujte ga doživotnim predsjednikom komunista.