Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ERA

Račan: Milanovićev odlazak može ojačati SDP

sdp
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.09.2016.
u 21:45

Utjecajni članovi stranke i analitičari složni su da odlaskom Zorana Milanovića s čela SDP-a počinje nova era za tu stranku

Odlaskom Zorana Milanovića u SDP-u počinje nova era. Stranka će uskoro birati novog predsjednika, a taj postupak ne mora biti bolan za stranku. Štoviše, može se iskoristiti i kako bi se stranku ojačalo. Smatra to Ivan Račan, član Glavnog odbora SDP-a i budući saborski zastupnik.

– Bilo bi poželjno da bude više od dvoje kandidata, koliko ih je trenutačno. I da se u tom procesu kaže sve loše što se dogodilo i sve ono dobro što bi trebalo napraviti i popraviti u budućnosti – kaže Račan. U ovom trenutku, kaže, nema svog favorita za novog predsjednika. Prerano je, dodaje, još za to.

Ne reagirati na prvu!

– Ajmo prvo vidjeti tko će se sve kandidirati. Nije dobro reagirati na prvu loptu – kaže Račan. Iako mnogi u SDP-u drže da kandidat mora biti netko tko iza sebe ima organizaciju i teren, Račan se ne slaže da je to jedino bitno. Apsolutno šanse, kaže, imaju i oni koji nisu dugo u stranci i nemaju infrastrukturu, ali su, primjerice, popularni u javnosti. Jer javnost, kako kaže, sudjeluje u ovim izborima kao što je sudjelovala i prije devet godina kada se birao Zoran Milanović.

– Stranka nije odvojena zidom od javnosti. Prema tome, nije realno da netko tko u javnosti ne stoji dobro prođe dobro u stranci – kaže Račan.

SDP treba biti otvorena, inkluzivna stranka koja okuplja, a ne tjera ljude, smatra “stari” SDP-ovac i ministar iz Vlade Ivice Račana Davorko Vidović. SDP se svakako treba mijenjati i jasno pozicionirati na političkoj sceni, dodaje.

– To treba biti stranka na strani slabijih u društvu, žrtava tranzicije, radnika... SDP mora biti stranka koja je sposobna pratiti što se događa na planu ljudskih prava u svijetu. Mora se programski definirati na puno precizniji način i samu sebe do kraja demokratizirati – opisuje Vidović svoje viđenje novog SDP-a.

Civilizirani ljevičar

Politički analitičar Žarko Puhovski drži pak da je za novog šefa SDP-a za početak najbitnije da bude netko tko, kako kaže, “nije ispod skuta Zorana Milanovića”.

– Ranko Ostojić jako je vjeran Milanoviću, a što se tiče Tonina Picule, bilo bi doista čudno da dvije najjače stranke u državi vode ljudi iz istog ureda. Orsat Miljenić nije loš kandidat, ali idealna za SDP bila bi žena od 35 do 40 godina, javnosti nepoznata. No ja takvu ne vidim – kaže Puhovski. Mišljenja je da SDP-u prije svega treba civilizirani ljevičar koji ne priča, kako kaže, o tržištu, već o ograničenjima tržišta, koji ne govori o automobilima, nego vlakovima...

– Netko tko može proći u Zagrebu i biti prihvaćen i od intelektualaca i kulturnjaka, ali u isto vrijeme koji prolazi i kod radništva. Pritom se ne mora orijentirati i na poljoprivredu i veterane. To nije potrebno – smatra Puhovski. Upravo ta činjenica da SDP nema nikoga takvog na vidiku, dodaje, velik je problem za stranku, a ono što je još gore i što hitno treba mijenjati jest, kaže, atmosfera.

– U SDP-u je gora atmosfera nego u HDZ-u i lošija nego što je bila u Savezu komunista – kaže Puhovski koji drži da bi stranka mogla uskoro izabrati prijelaznog predsjednika, a za godinu ili dvije opet birati novog šefa.     

>> Tko će naslijediti Milanovića: U četvrtak Predsjedništvo pokreće izbore, novi predsjednik do kraja studenog

Komentara 9

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
21:57 14.09.2016.

Jeste li slučajno za ovaj članak izabrali sliku na kojoj su Milanka Opačić, Biljanka Ćupurdija udana Borzan i Željko Jova Jovanović? Mislim, radi se o izboru predsjednika SDP-a, a ne predsjednika srpskog nacionalnog vijeća. U redu, razumijem da je teško naći nekog Hrvata u SDP-u, ali kvalitetni grafički urednik bi se potrudio, makar i uz pomoć Photoshopa.

77
777CRO
22:09 14.09.2016.

Zašto SDP partijom vladaju velikosrbi i zašto u toj partiji nema Srba koji su branili hrvatsku drzavu ... Znamo da su jovanovic- ostojic - Grbin - grcic - stanimirovic isti kao i nikolic , vucic , seselj ... Do kada ?

77
777CRO
22:06 14.09.2016.

Ova SDP partija mora biti zabranjena ... Ako SKH ne postoji kako je ova cetnicka partija aboliranih okupirala prostor i arhivu SKH koji bi trebao biti u vlasništvu drzave i istražen za ubistva , izdaju kriminal ... Da li je vrijeme da se u Hrvatskoj organizira Hrvatska socijaldemokratska stranka jer ovaj SDP je velikosrpska stranka hrvatskih neprijatelja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije