Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POKAZAO STAV FAJTERA'

Milanovićeva desna retorika u HDZ-u stvara nervozu

Nakon sučeljavanja Milanovića i Plenkovića svi su bili oduševljeni što je rasprava bila uljuđena, no sad je odnos dvojice rivala sasvim drukčiji
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
30.08.2016.
u 14:15

I dok u SDP-u drže da im curenje snimki može samo štetiti, u HDZ-u vjeruju da će Milanović od njih profitirati i čak smatraju da su u javnost puštene u njegovoj režiji

Gotovo tjedan dana prošlo je od objave famoznih snimki razgovora šefa SDP-a Zorana Milanovića i predstavnika branitelja, a sadržaj izrečenog i dalje se secira. Kome će pomoći, a kome odmoći, glavno je pitanje, ne samo u javnosti nego i u samim strankama – SDP-u i HDZ-u.

– Nije nam to trebalo – možda je i najčešća rečenica koja se zadnjih dana može čuti u samom vodstvu SDP-a.

I iako su šefa zadnjih dana neki i javno pokušavali obraniti zbog njegovih stavova, neslužbeno, ni kritika ne nedostaje. Gotovo svi naši sugovornici iz SDP-a, iako se sa sadržajem izrečenog na famoznom sastanku uglavnom slažu, ipak bi voljeli da do tog susreta nikada nije ni došlo jer drže da će im na izborima donijeti samo probleme.

A neki idu i korak dalje te žale što stranka nije angažirala i za ove izbore Alexa Brauna jer su uvjereni da do takvih situacija ne bi ni došlo. Dvije su stvari koje Milanoviću njegovi SDP-ovci najviše zamjeraju. A to je sama činjenica da je u prostorije SDP-a uopće pozvao branitelje, iste one koji su, kažu, na najgori način bili ispolitizirani i koji su četiri godine vladavine SDP-a pokušavali srušiti i Milanovića i njegovu vlast.

– Između ostalog i plinskim bocama u središtu Zagreba. Takvi ljudi ne žele dobro ni SDP-u ni njemu osobno. Nevjerojatno je da smo nasjeli na tu priču koja je, uvjeren sam, smišljena negdje drugdje – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Druga stvar koja je nekima u stranci zasmetala jest to što za “sporni sastanak” nitko u SDP-u, kažu, nije ni znao osim Milanovića, Franka Vidovića koji ga je i organizirao te Ante Kotromanovića koji mu je prisustvovao.

Oko Milanovićeva “peglanja” situacije vodstvo je ipak podijeljeno. I dok neki drže da se Milanović ipak trebao ispričati šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću što mu je majku nazvao “vojnom lekarkom” neki se pitaju što je to pogrešno rekao.

Generalni je stav i da im sastanak neće donijeti nimalo koristi, vjerojatno samo štetu. Desnica, uvjereni su, za SDP nikada neće glasati, a nije isključeno da ostanu bez dijela birača na ljevici koji bi se sada mogli okrenuti stranci Pametno ili ostati kod kuće.

Više izvora iz vodstva HDZ-a osobno smatra da famozne Milanovićeve snimke sa zatvorenog sastanka s braniteljima šefu SDP-a neće štetiti, odnosno da će zbog njih profitirati.

– Sve što je rekao o braniteljima i o Srbiji, donijet će mu pluseve, moj je osobni dojam. Pokazao je stav fajtera i ta situacija nama u HDZ-u stvara nervozu – kaže član vodstva HDZ-a.

S druge strane, spominjanje majke šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, izjavu da je bila “vojni lekar” taj isti izvor drži ozbiljnim gafom. Drugi izvor iz vodstva HDZ-a kaže da je Milanović o Srbiji rekao ono što svi zapravo misle, jedino smatra da nije trebao zaoštravati odnose oko BiH jer ondje ipak ima mnogo Hrvata.

– Uvjeren sam da su snimke sastanka s braniteljima u Milanovićevoj režiji puštene u javnost. Čudi me da nije iskoristio dodatni udarac pa optužio HDZ za snimanje sastanka jer su braniteljske udruge uglavnom vezane uz HDZ – rekao je naš drugi izvor. Dometnuo je da snimke neće štetiti Milanoviću, ali smatra da bi mogle štetiti HDZ-u.

U HDZ-u su ipak cijelu priču s Milanovićevim napadima na Srbiju uspjeli donekle amortizirati jer su se fokusirali na isticanje nedopustivosti spominjanja majke, odnosno bilo čijih roditelja u svrhu političke kampanje.

Potenciranjem niskosti tog čina donekle su Milanovića uspjeli prikazati kao beskrupuloznog čovjeka koji igra na sve ili ništa, smatraju u HDZ-u.

I dok se učmala kampanja zaoštrila nakon što su u medijima objavljene Milanovićeve snimke, u HDZ-u za finiš kampanje namjeravaju pojačati aktivnosti u jedinicama u kojima stoje lošije, poput 3., 8., ali i 1. jedinice.

Poznati PR stručnjak Krešimir Macan drži kako HDZ zasigurno neće izaći kao dobitnik iz cijele ove priče, ali je pitanje, dodaje, je li SDP i Milanović gubitnik.

U ovom trenutku to je, kaže, teško reći. Možda će dio birača s ljevice, dodaje, dati svoj glas Pametnom, a dio ostati kod kuće, ali možda će isto tako dobiti i dio neodlučnih s centra na svoju stranu.

– Milanovića osuđuju samo lijevi intelektualci koji će opet glasati za njega – kaže Macan.

>> HDZ za alimentacijski fond: Država bi djecu uzdržavala koliko god treba

Komentara 66

Avatar johny21
johny21
11:06 30.08.2016.

Nervoza nepostoji posto je to ponasanje toliko providno da je i smjesno!

EV
Evaluna0309
11:09 30.08.2016.

Nema nervoze, HDZ ide do pobjede.

Avatar johny21
johny21
11:07 30.08.2016.

Normalno je da su SDP-ovci domoljubi, kao sto je normalno da Slovenija ima nosac aviona...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije