Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDSSB-ov program

Jamčimo 65.000 eura potpora svakom OPG-u

hdssb
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
31.08.2016.
u 13:12

Željko Kraljičak: Zalažemo se za to da se u Hrvatskoj izračuna minimalna cijena koštanja svakog proizvoda kod najboljih proizvođača i ispod nje se neće smjeti tržiti

- Jamčimo 15.000 eura u tri godine deminimis potpora OPG-ovima i jamčimo da će svatko dobiti 50.000 eura iz Programa ruralnog razvoja. Želimo vratiti dostojanstvo hrvatskom seljaku i selu, vratiti proizvodnju hrane u naša sela i time i prihode. Razvoj moraju potaknuti OPG-ovi – istaknuo je Željko Kraljičak, kandidat HDSSB-a za ministra poljoprivrede na predstavljanju poljoprivrednog programa koalicije HDSSB-a i HKS-a.

Ne znači da će se proizvodnja povećati, nastavio je, ako se samo uključe nove obradive površine.

- Naši proizvođači imaju 50 posto rezultata genetskog potencijala u proizvodnji. Samo da podignemo proizvodnju na postojećim površinama od 10 do 15 posto, bit ćemo toliko bogatiji – rekao je. Nužno je, poručio je, potaknuti investicije, ali i urediti tržište.

- Zalažemo se za to da se u Hrvatskoj izračuna minimalna cijena koštanja svakog proizvoda kod najboljih proizvođača i ispod nje se neće smjeti tržiti. Želimo urediti tržište i po cijenu zabrane uvoza za one proizvode koji se prodaju ispod cijene koštanja u proizvodnji ili nisu zdravstveno ispravni – poručio je. Zbog sadašnje zemljišne politike, naveo je, naši OPG-ovi imaju 1000 kuna po hektaru u startu skuplju proizvodnju nego veliki kombinati.

- Nadalje, oko 500 milijuna kuna prava i potpora Euroske unije isplaćuje se onima koji čuvaju okoliš, ptice, bube i žabe. Proizvođači hrane u Slavoniji i Baranji imaju poticaje od 1500 kuna, a oni ljubitelji ptica od 6500 do 12.000 kuna – usporedio je.

Ruža Tomašić, čelnica HKS-a, poručila je kako se Hrvatske šume "maćehinski odnose prema Slavoniji, resursi se koriste, ali čista dobit ostaje u Zagrebu" pa ih treba decentralizirati.

- Uprava šuma Vinkovci ostvaruje 40 posto ukupne dobiti Hrvatskih šuma. Taj novac se samo u promilima vraća u Slavoniju. Direkcija Hrvatskih šuma morala bi biti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se ostvaruje i najveća dobit. Sramotno je da direktori i uprava te tvrtke imaju milijunske bonuse, a s druge strane broj se uposlenih smanjio za 1100 u zadnje četiri godine – izjavila je R. Tomašić. Ispaša i žirovanje trebalo bi se dopustiti, stava je, u našim šumama jer "Europa traži ekomesne proizvode".

- Nužna je i totalno nova politika prema drvnoj industriji jer najveći dio kvalitetne sirovine odlazi iz Slavonije, a nama ostaje samo piljevina – zaključila je.

Branimir Glavaš, saborski zastupnih HDSSB-a, naglasio je kako njihov program "nije samo predizborni jer već 11 godina stoji u deklaraciji te stranke".

- U lipnju je prošlo punih 20 godina kada je cijena pšenice u Osječko-baranjskoj županiji bila 1,20 kuna, ja sam tada bio župan, a 0,90 kuna u drugim dijelovima hrvatske. Cijena je pšenice danas 0,70 kuna pa si možete zamisliti koliko je nisko pao slavonski seljak. Seljak bi danas morao dobiti kunu i pol da bi mogao poslovati na granici rentabilnosti – naveo je Glavaš.

>> HDSSB traži akciju diplomacije radi ukidanja srbijanskih optužnica, ili uvođenje viza za građane Srbije

>> Projekt Domovina i U ime obitelji preporučuju ove kandidate po jedinicama

Komentara 1

R0
R00kie
13:58 31.08.2016.

haha ja jamcim 200 tisuca :D dajte mi samo saborsku klupu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije