Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRAVNI OKVIR GODINAMA ZAPUŠTEN'

GONG: Prijevremeni izbori pokazali su sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa

biralište, izbori, kutija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
23.09.2016.
u 11:29

GONG pohvalnim ocjenjuju MUP-ovo sređivanje evidencije prebivališta što se, ističu, izravno odrazilo i na broj birača koji je sada puno realniji, a popis birača sređeniji.

GONG je u petak ustvrdio da su prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pokazali sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa stoga od buduće vlade i Hrvatskog sabora traže sređivanje izbornog zakonodavstva kako bi se povećao utjecaj birača u izbornom procesu, zaustavio pad standarda provođenja izbora i nastavila gradnja povjerenja građana u izbore.  

"Prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pokazali su sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa, tijela koja provode izbore i pravnog okvira koji je godinama zapušten", priopćeno je iz nevladine udruge GONG. 

 Zbog, kako navode, slučajeva nebrojanja preferencijskih glasova, neopravdano "izbrisanih" građana iz prebivališta i popisa birača te kupovine glasova, tj. promjene nacionalnosti pod pritiskom, GONG od buduće Vlade i Sabora traži hitno sređivanje izbornog zakonodavstva.

 Nužno je, kažu, uređenje izbornih jedinica na načelu jednakosti glasa, uvođenje tri preferencijska glasa, smanjenje praga za preferencijske glasove unutar liste s deset posto na pet posto, uređenje referenduma, nespojivost dužnosti (grado)načelnika i zastupnika, rješavanje pitanja predstavljenosti žena, reforma DIP-a i izborne administracije, ujednačavanje svih izbornih procedura za sve izbore kroz jedinstven izborni zakon te učinkovit i proaktivan nadzor financiranja stranaka i izbornih kampanja od strane DIP-a. 

 Iz GONG-a tvrde da su protekli parlamentarni izbori 'ponovno održani na rubu zakonitosti zbog nezakonitog odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama', a vrhunac teških povreda izbornog procesa i mogućeg kaznenog djela zabilježeni su, navode, u Dubrovniku gdje 107 glasova kandidatkinje Muratti nije evidentirano što predstavlja deset posto njenih službeno osvojenih glasova.

 Sličan slučaj dogodio se i na biračkom mjestu 107 u Splitu na kojem nisu prebrojani preferencijski glasovi kandidata Narodne koalicije. "Razlozi mogu biti nestručni i needucirani pojedini birački odbori ili namjerno krivotvorenje rezultata izbora što predstavlja kazneno djelo s predviđenom zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina", upozorava GONG.

 Dodaje kako su na ovim izborima zabilježeni pojedini slučajevi promjena nacionalnosti građana uz određenu naknadu što, ocjenjuju, predstavlja nasrtaj na izražavanje slobodne volje i nacionalne pripadnosti te kupovinu glasova. Od DORH-a i DIP-a očekuju detaljne provjere i istrage ovih slučajeva.

 Zabrinjava, kažu, nekoliko desetaka slučajeva "izbrisanih" s popisa birača javljenih GONG-u nakon što im je odjavljeno prebivalište, a time i posljedično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

 GONG pohvalnim ocjenjuju MUP-ovo sređivanje evidencije prebivališta što se, ističu, izravno odrazilo i na broj birača koji je sada puno realniji, a popis birača sređeniji.  "Međutim, ne smiju se dogoditi slučajevi 'izbrisanih' građana koji nemaju tzv. fiktivna prebivališta. Ključna je ujednačena, profesionalna i neovisna provedba Zakona o prebivalištu uz kontinuirani nadzor provedbe Zakona i postupanja policijskih službenika kako bi se izbjeglo svako samovoljno brisanje građana iz evidencije prebivališta bez čvrstih dokaza što bi moglo dovesti do diskriminacije određenih kategorija građana", poručuju iz GONG-a.

 Promjene koje GONG traži korak su povratka građana u središte izbornog procesa te jačanje povjerenja građana kao uvjeta za ostvarenje slobodnih i poštenih izbora u kojima će građani neometano izraziti svoju slobodnu volju, zaključuje ta nevladina udruga.

>> GONG: Tko će odgovarati za izbrisane birače?

Komentara 5

IC
ICCO
14:04 23.09.2016.

gong je produžena ruka sdp-a , to je i pticama na grani jasno, treba prestati da glumataraju vrhovni moralni autoritet u zemlji za izbore. Pa obrušili su se na dan izbora u nedjelju popodne čak i na Predsjednicu RH, dosta više partijskih priljepaka, pljuvača i dušebrižnika!

TR
TrvtkoKomadina01
14:23 23.09.2016.

GONG i TIP i slični bakrači trebali bi ići na izbore. To bi bilo pošteno. Mogu u koaliciju sa SDP-om ili mogu priznati članstvo pa ići pod istim imenom.U svakom slučaju hitno treba ukinuti financiranje iz proračuna.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
12:22 23.09.2016.

Građani organizirano nadziru izbore? Što hoće ova banda? Koliko ih je bilo na izborima? " Promjene koje GONG traži", mi tražimo da se zabrani financiranje ove organizacije. Dosta je ove bande!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije