Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMBINATORIKA

Ključni 'igrači': Evo tko je potreban HDZ-u, a tko Narodnoj koaliciji da bi došli na vlast

milanović i plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/9
08.09.2016.
u 13:05

Narodna koalicija bez Mosta može na vlast ako pridobije Živi zid s partnerima, Bandića s partnerima, IDS, Pametno, manjine

Pregovori ponovno očekuju velike stranke nakon parlamentarnih izbora. Rezultati ankete Nove TV jasno sugeriraju da niti jedna od dvije opcije, ni Narodna koalicija ni HDZ neće moći sastaviti samostalno Vladu. Most kao treća opcija ponovno će, ako je vjerovati anketama, igrati ključnu ulogu. I HDZ-u i Narodnoj koaliciji za formiranje Vlade bit će potreban Most, a žele li izbjeći Most ili bude li im potrebna alternativa za Most, ne bude li Most htio s jednom od tih dviju stranaka, morat će koalirati i sa Živim zidom i koalicijom Milana Bandića, a u svom savezništvu morat će imati i sve manjince.

Stranački identitet

Opcija da HDZ sastavlja Vladu s Mostom, s obzirom na rezultate ankete, ali i na Mostovu veću naklonost toj stranci nego SDP-u, nekako je najizglednija. HDZ i Most zajedno bi imali 68 mandata (uz tri mandata dijaspore) i ukoliko bi im se priklonili svi manjinci imali bi potrebnih 76 mandata za sastav vlade. Za dodatnu stabilnost toj Vladi potporu bi teoretski mogao dati i Milan Bandić čime bi ta Vlada došla na 83 mandata.

– Ako i izborni rezultati pokažu ovo što pokazuje anketa, kombinacija Vlade koju sastavlja Most i HDZ uz manjine i Milana Bandić doista se čini najviše mogućom. I zadnje izjave iz Mosta da ne inzistiraju na premijeru i da bi Most bio zadovoljan mjestom šefa Sabora sugeriraju da je dogovor moguć – kaže politički analitičar Nove TV Tihomir Cipek.

Ipak, ne treba, dodaje, isključiti potpuno ni opciju da SDP bude taj koji će se na kraju dogovoriti s Mostom. Iako su šanse za to manje, Cipek drži da je i ta opcija moguća jer će Most možda procijeniti da će sa SDP-om lakše sačuvati stranački identitet s obzirom na to da se kao stranka još uvijek nisu u potpunosti isprofilirali, a jedina su treća opcija koja će, po svemu sudeći, preživjeti dva izborna ciklusa.

– Ništa ne treba isključiti potpuno. Vidjeli smo da su bili nježni jedni prema drugima u kampanji i sve opcije treba ostaviti otvorenima – kaže Cipek. S Mostom bi Narodna koalicija imala 67 mandata i kada bi im se pribrojala još tri mandata IDS-a, jedan mandat stranke Pametno i osam manjina, imali bi 79 mandata. Narodna koalicija ima još jednu mogućnost dolaska na vlast, i to bez Mosta, ali u tom slučaju na svoju stranu mora pridobiti Živi zid sa svim partnerima, ali i računati na sve mandata koje osvoji koalicija predvođena Milanom Bandićem plus IDS, Pametno, koje bi moglo osvojiti jedan mandat u prvoj izbornoj jedinici, ali i manjine.

Podržavali Karamarka

Međutim, već na prvi pogled jasno je da takva kombinacija traži puno pregovaranja. Pitanje je hoće li Živi zid i dalje inzistirati da bude oporba, a osvoje li doista sedam mandata, pitanje je hoće li ostati jedinstveni. Naime, trojica Posavljaka iz Promijenimo Hrvatsku koji su u koaliciji sa Živim zidom, osvoje li mandate, vrlo bi se lako mogla prikloniti HDZ-u jer su u političkoj drami kada je HDZ rušio vlastitu Vladu podržavali Tomislava Karamarka, tadašnjeg šefa HDZ-a.

Zadnja opcija koju također ne treba isključiti je stvaranje velike koalicije. Dvije velike stranke, mogu izbjeći one manje i dogovoriti se međusobno da sastave Vladu. Ako bi iz te Vlade ispali SDP-ovi partneri, HDZ bi ima više mandata – 49 prema SDP-ovih 42.

>> Narodnoj koaliciji Istra i sjever Hrvatske, HDZ-u Slavonija, Most se drži, Živi zid raste

>> Lika i Dalmacija HDZ-u, zapad Zagreba SDP-u: U najjačoj utvrdi HDZ-u dva mandata 'vise' zbog Mosta

Komentara 119

LE
leapozd
13:26 08.09.2016.

Neka vladu sastavlja bilo tko samo ne lopov Milanović i njegovi sateliti.

RO
royalblue
13:15 08.09.2016.

Vjerodostojno do pobjede!

DU
Deleted user
13:15 08.09.2016.

HDZ sastavlja vladu. Ostali će pridonijeti prema potrebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije