Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA OBJAVA

Etičko povjerenstvo: Culejeve uvrede na račun Kajtazija 'teško su kršenje izbornog kodeksa'

stevo culej
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.08.2016.
u 13:05

Nisu u mogućnosti utvrditi identitet autora objave na Facebooku, iako je Culej medijima potvrdio da je on napisao spornu objavu

Etičko povjerenstvo ocijenilo je "teškim kršenjem izbornog etičkog kodeksa" objavu na Facebooku kojom je kandidat HDZ-a Stevo Culej izvrijeđao kandidata romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, zbog "zlonamjernih optužbi u svrhu izazivanja sumnje u kandidatovu lojalnost zajednici te širenje nacionalne i rasne mržnje".

U Culejevoj objavi na Kajtazijevu Facebooku stoji: "Poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA, laže kao srpski ciganin i nije dio vas Hrvatskih Roma u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota."

Kajtazi je zbog toga prijavio Culeja Etičkom povjerenstvu, koje je ocijenilo kako je riječ o teškom kršenju etičkog kodeksa uz dodatak kako "nisu u mogućnosti utvrditi identitet autora objave na Facebooku" iako je Culej medijima potvrdio da je on napisao spornu objavu.

Povjerenstvo je također ocijenilo kako se korištenje službenog vozila, vozača i tjelohranitelja u predizbornoj kampanji Bože Petrova i Vlahe Orepića (Most) ne protivi izbornom etičkom kodeksu jer je riječ o štićenim osobama, javnim dužnosnicima kod kojih je često nemoguće izuzeti javne resurse uložene u njihovu sigurnost iz njihova postupanja.

Takvi se slučajevi zbog načela pragmatičnosti izuzimaju iz djelovanja opće etičke norme koja govori da je svako korištenje nenamjenskih sredstava države za aktivnosti izborne promidžbe protivno etičkom kodeksu, navodi povjerenstvo.

Iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera novinarskim je redakcijama stiglo priopćenje u kojem se opisuju predizborne aktivnosti Reinera kao HDZ-ova kandidata, a takvo je postupanje Etičko povjerenstvo ocijenilo protivnim kodeksu te pozvalo sve sudionike da se ne koriste sredstvima u vlasništvu države i lokalne samouprave za svoje predizborne kampanje.

>> Culej priznao da je pisao po Facebooku Kajtazija, objasnio i zašto

Komentara 16

BE
BeroII
14:30 24.08.2016.

A gdje je to tzv. "etičko povjerenstvo " bilo kada je ona vlada, tijekom posljednje godine mandata višestruko povećala svoja putovanja i po Hrvatskooj i po inozemstvu, samo u cilju predizborne promocije? Onda se nije čulo za njih. A i dan danas se, iz dokumentacije može vidjeti da su višestruko uvećali svoje "aktivnosti. Normalno, te aktivnosti nisu bile usmjerene u dobrobit Hrvatske nego u njihovu osobnu dobrobit.

CE
cenzura
13:51 24.08.2016.

Ajmo ovako! Šta je to Culej netočno napisao za Kajtazija???? Jel bio oficir JNA??? Je! Jel "cigan" (sami se romi međusobno zovu ciganima i to, kako mnogi misle, nije nikakva uvreda)?? Je! Jel laže??? Laže ko i svi politačari! Jel zastupa interese roma??? Ne zastupa!! Zastupa svoje interese i interese SDP-a! Ne vidim kaj je sporno u onom kaj je Culej napisao.

BI
bijelocrveni
13:35 24.08.2016.

Eeee Culej, da si ljevičar onda bi tvoj ispad bio okarakteriziran kao performans. Ovako je to govor mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije