Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED FINANCIJSKIH IZVJEŠĆA

DIP: Zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića

Pernar i Sinčić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
20.09.2016.
u 13:28

"U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u sklopu svoga djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja", najavljuju u DIP-u

Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo je u utorak kako će od čelnika Živog zida Ivana Sinčića i bivšeg člana te stranke Hrvoja Runtića te predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića zatražiti očitovanje o optužbama koje je Runtić na račun Živog zida iznio u medijima te će, u slučaju utvrđenih povreda, obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja.

U odnosu na konkretni slučaj, za koji je Povjerenstvo saznalo iz medija, zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića, odgovorilo je Povjerenstvo na Hinin upit što kani napraviti s obzirom na to da je Runtić, bivši supredsjednik Živog zida, iznio ozbiljne optužbe na račun te stranke i načina na koji je prikupljala sredstva od donatora.

"U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u sklopu svoga djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja", najavljuju u DIP-u.

Runtić je, naime, u razgovoru za jedan dnevnik izjavio da "pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu". Ivana Lovrinovića optužio je za pokušaj podmićivanja nagradom od 100.000 kuna i 500 eura tjedno za šutnju o neslužbenim donacijama, koje su navodno stizale u stožer Živoga zida. Te optužbe Lovrinović je nazvao "smiješnima" i poručio da "ne zavređuju komentar".

DIP u svom odgovoru podsjeća da se financiranje izborne promidžbe prati nadzorom transakcija na posebnim računima koji se moraju otvoriti baš za tu namjenu, i to od dana njihova otvaranja do završetka transakcija na njima, odnosno 90 dana nakon objave konačnih službenih rezultata izbora.

Nadzor financiranja izborne promidžbe odnosi se na ograničenje iznosa donacija i ukupnog iznosa troškova promidžbe, provjeru koriste li se prikupljena sredstva za aktivnosti izborne promidžbe, provjeru dopuštenosti donacija, provjeru istovjetnosti podataka iz javno objavljenih izvješća s podacima iz izvješća koja se podnose sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon provedenih izbora.

Navedeno se provjerava usporedbom podataka navedenih u financijskim izvješćima s podacima dostavljenim od poslovnih banaka te povlačenjem dokumentacije od izbornih sudionika. Pregledom dostavljene dokumentacije i računa, Povjerenstvo utvrđuje jesu li isti učinjeni za aktivnosti izborne promidžbe, navode u DIP-u.

>> Sinčić poručio Runtiću: Ništa ti ne zamjeram, ali dječurlija ti je plaćala stan i režije

>> Runtić objasnio zašto se našao s Grmojom na kavi: 'Za hitni postupak u Saboru Mostu treba 15 ruku'. Grmoja: Spremni smo surađivati i sa Živim zidom

Komentara 12

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
14:13 20.09.2016.

Pogledajte ovu dvojicu na slikama. I šta vidite? Ja ništa pametno ni dobro.

LE
LeonardS
16:17 20.09.2016.

Bez obzira na povjerenstvo, DORH je dužan napraviti izvide zbog izjava a i zbog javnosti

IC
ICCO
20:52 20.09.2016.

Živi Zid je negacija nepostojeće nebitnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije