Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije kampanje u SDP-u

Milanović 'plaši' HDZ-om, Komadina obećava složni tim

Zoran Milanović i Zlatko Komadina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
19.01.2016.
u 15:45

Milanović će u kampanji isticati da je i mlađi i iskusniji i energičniji od Komadine te da je demokratizirao i napravio nikad jači SDP

Iako izbori unutar SDP-a još nisu raspisani (trebali bi biti u subotu 23. siječnja na sjednici Glavnog odbora), obojica kandidata za šefa stranke, aktualni Zoran Milanović i izazivač Zlatko Komadina, već su debelo u kampanji. Bitka za vlast je počela, a svatko od njih ima svoju taktiku i adute kojima misli pridobiti natpolovičnu većinu 37 tisuća članova Partije.

Šef oporbe, a nije u Saboru

Milanović je odlučio do još jednog mandata doći žestokom retorikom i održavanjem SDP-a u “ratnom stanju”. Tako će konstantno upozoravati na HDZ, i dalje ih nazivati “nepogodom” protiv koje se mora boriti i žešće nego prije te tvrditi je on taj koji im može parirati i koji je spreman u svakom trenutku stranku opet dovesti na vlast. Isticat će da je i mlađi i iskusniji od Komadine, energičniji, da je demokratizirao stranku i da je on taj koji je i uveo pravilo da svi članovi stranke biraju predsjednika. I da je od SDP-a napravio nikad jaču stranku. Ni negativna kampanja neće izostati. Komadini će se izvlačiti činjenica da je kao ministar prometa izdržao nekoliko mjeseci i što je odbio biti na listi za 8. jedinicu na proteklim izborima. Odnosno da nije pridonio, na kraju, odličnom rezultatu stranke u 8. jedinici u kojoj je Hrvatska raste osvojila sedam mandata, a IDS tri.

Osim toga, kažu SDP-ovci bliski Milanoviću, prije je na izborima uvijek bio na listi tako da njegovo opravdanje da ionako kao župan ne bi išao u Sabor ne drži, kažu, vodu.

Komadinini oponenti pitaju se i kako to on misli biti šef oporbe, a nije u Saboru (svojom voljom), a tvrde i da nije baš toliko uspješan kakvim se prikazuje. Na čelu županije je, kažu, 15 godina, a južno od Rijeke na vlasti gotovo nigdje nema SDP-a.

– HNS je strateški partner SDP-a na razini županije, a na lokalnoj razini te suradnje, jer je Komadini i ovako dobro, nema nigdje – kaže nam jedan SDP-ovac iz Primorsko-goranske županije.

I Komadinina najava da će u stranku vratiti Slavka Linića suprotnom taboru nije najbolje “legla” te poručuju da su građani najviše rekli što misle o Liniću kada su mu na listi Naprijed Hrvatska Ive Josipovića dali 1900 preferencijalnih glasova.

A upravo je Ivo Josipović, još jedan bivši SDP-ovac, osoba na koju Zlatko Komadina računa na unutarstranačkim izborima. I očito je da u frontu protiv Milanovića želi uključiti baš sve koji su u SDP-u prije nešto značili, a koji su sada bivši zbog neslaganja s Milanovićem.

Komadina: Naš, a ne moj SDP!

Komadina u bitku za Iblerov trg ide kao kandidat promjene pa računa i na glasove članova koji ne bi glasali za njega, ali bi protiv Milanovića. Priprema i program koji obuhvaća zaokret stranke ulijevo, čije će smjernice predstaviti nakon Glavnog odbora, a potom i pozvati sve članove stranke da mu šalju svoje prijedloge za vrijeme kampanje.

Pobijedi li, planira, doznajemo, uspostavljanje dijaloga i suradnje i sa sindikatima, udrugama, poduzetnicima, intelektualcima, a sve s ciljem, kažu u njegovu timu, da se stvori progresivno socijaldemokratsko društvo. Obećava i promjenu stranačkog Statuta kojom bi se svim članovima dalo na važnosti. Ozbiljno razmišlja i o uvođenju predizbora za sve izvršne funkcije, dakle i župane, općinske načelnike, gradonačelnike, pa i predsjednika države i premijera. Statutom bi se, ideja je, promijenio i način biranja članova u Glavni odbor, a želja mu je, kažu u njegovu timu, da se po principu jedan čovjek, jedan glas biraju svi članovi Predsjedništva, a ne samo šef stranke. U kampanju ide i s pričom da je pobjednik svih izbora na kojima je sudjelovao, da je čovjek tima koji spaja i s mantrom “Naš SDP”, a ne “Moj SDP”.

– U SDP-u s Komadinom na čelu bit će mjesta za sve. S Milanovićem kreću političke eliminacije – kaže član tima Z. Komadine.

>> Komadina o kampanji u SDP-u: Već ima svega. Pogotovo iz visokih neimenovanih izvora

>> Ivo Baldasar podupire Komadinu za čelnika SDP-a

Komentara 35

FI
Fisherman
15:58 19.01.2016.

Evo opet su izgubili izbore....sad u gradu Rabu gdje su do sada bili neprikosnoveni vladari.....Meni kao desnicaru potpuno odgovara da Mile ostane predsjednik SDP-a.Tip je rodeni gubitnik.

KR
kruti
16:06 19.01.2016.

KOGA je briga za njih????ihihihi

DO
dobarsavjet
16:23 19.01.2016.

Meni je Milanović ok, dok je njega za HDZ nema brige. Ima svoje poltrone s kojima manipulira cijelu stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije