Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Sanaderu

Pet dokaza veleizdaje i ratnog profiterstva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.06.2014.
u 12:42

Iako je imala manje od 50% dionica, RH nije imala obvezu da redefinira ugovor INA-MOL

Nisam veleizdajnik. Nisam ni ratni profiter. Osuđen sam u montiranom političkom procesu, bez ikakvih dokaza i na temelju iskaza Roberta Ježića, koji je svjedočenjem protiv mene kupio svoju slobodu.

Mantra je to koju ponavlja bivši premijer Ivo Sanader, u aferama Hypo i Ina-MOL pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora. Tu mantru Sanader je posljednji put ponovio početkom tjedna, kada se pismom oglasio iz Remetinca, a u povodu odluke Vrhovnog suda kojom je presuda suca Ivana Turudića postala pravomoćna.

Posrednička provizija

No iako će Sanader, činjenicama usprkos, vjerojatno do kraja života ponavljati da nije ratni profiter ni veleizdajnik, obrazloženje Vrhovnog suda mu ne daje za pravo. Na 37 stranica vijeće Vrhovnog suda obrazložilo je zašto je potvrdilo prvostupanjsku presudu i, što je važnije, na kojim je dokazima protiv Sanadera ona utemeljena. U odnosu na aferu Hypo, osim iskaza pojedinih svjedoka, bitan dokaz bila je bilješka Wolfganga Kulterera, u kojoj on navodi da je sa Sanaderom dogovorio isplatu posredničke provizije, i to nakon što mu je Sanader obećao da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašten položaj. Nadalje, tu su isplatnice iz kojih je vidljivo da je provizija od 3,6 milijuna kuna isplaćena, a činjenica da su one potpisane imenom Eugena Laxe za viši sud samo znači da je Laxino ime iskorišteno za skrivanje pravog identiteta primatelja provizije. Naime, iz Kultererovih bilježaka vidljivo je i da je sa Sanaderom dogovoreno da se primatelj provizije treba “fingirati”, a iz svih dokaza proizlazi da Laxu kao primatelja provizije spominju samo Kulterer i Sanader. Što se tiče optužbi za ratno profiterstvo, Vrhovni sud zauzeo je stav da “iako osnovni sadržaj rata čini oružana borba, rat se ipak ne svodi samo na nju”.

– Rat je šira i složenija pojava jer uključuje i druge oblike borbe (političke, gospodarske, informacijske) koji imaju veliko značenje za pripremu i vođenje rata... Upravo činjenica da je rat trebalo dobiti i na političkom planu stvara kontekst u kojem inkriminirano ponašanje ima odlike ratnog profiterstva. U tom ozračju, optuženik je iskoristio svoje službene ovlasti u nedopuštene svrhe te je svoj osobni interes pretpostavio zajedničkim interesima građana RH... Na taj je način u najtežim trenucima za RH narušio njezin ugled, obezvrijedio požrtvovnost boraca u Domovinskom ratu, ugrozivši temeljene vrijednosti društva... – obrazložio je Vrhovni sud zašto je Sanader postao prva osoba koja je osuđena za ratno profiterstvo.

Vezano uz aferu Ina-MOL, Vrhovni sud dao je za pravo prvostupanjskom sudu, koji je zaključio da nisu postojali razlozi za zaključenje prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara jer u ugovoru iz 2003. nema odredaba prema kojima bi se međudioničarski ugovor mijenjao, dok bilo koja strana ima 25 posto dionica ili više.

Veze s MOL-om

Drugim riječima, suprotno navodima Sanaderove obrane, iako je u trenutku izmjena međudioničarskog ugovora RH imala manje od 50 posto dionica Ine, prema ugovoru iz 2003. i Zakonu o privatizaciji Ine, RH nije imala obvezu da redefinira ugovor. Niti da MOL-u preda upravljačka prava nad Inom. Što se tiče Roberta Ježića, viši sud smatra kako je nedvojbeno utvrđeno da je pet milijuna eura (pola od obećanog mita) uplaćeno na račun njegovih švicarskih tvrtki te da je ključnu ulogu u toj uplati imao Imre Fazekas, čovjek koji je neosporno povezan s MOL-om i s Zsoltom Hernádijem.

>> 'Nakon presude Sanader mora vratiti tirolski Orden'

Komentara 50

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:19 21.06.2014.

Kojih li dokaza ? Pet miliona Eura na Jezicevom kontu pripada Hrvatskoj a glavni su dokaz . Tri godine milioni leze u Svicarskoj , ni jedan sud ne zahtjeva taj novac niti kao dokaz niti kao odstetu , za ovo pravosudje nevazna sitnica . Tko ce biti kriv ako Jezic u medjuvremenu potrosi taj novac . Puno je ovdje komicnih dokaza , nejasno gdje je kriminal, na strani Sanadera ili pravosudja . Velika rijec Izdaja je predizborna parola , samozastita , ono "drz lopova ..

Avatar Al Simmons
Al Simmons
13:10 21.06.2014.

Dobro je pitanje postavio Krule.... Tko je osuden na 20 godina zatvora za gospodarski kriminal? Nitko niti nece? Zasto? Zakon dopusta! Koliko su kinezi smaknuli samo svojih gradonacelnika u prosloj godini zbog korupcije? Zamislite samo da smo mi tako poceli s pocetkom devedesetih i osnivanja drzave! Danas bi pitali posto je Svicarska pa nebi bilo raznih Sanadera, Merzelica, Fiolica, Cobankovica, kvadrata wc placenih gotovo suhim zlatom i svih onih pojava i spodoba koje su desetljecima doslovno rastakali proracun pretvarajuci ga u privatno vlasnistvo.

ST
stefj
14:25 21.06.2014.

Tja, ne tvrdim da je Sanader nevin, ali dokazi su nikakvi ili jako sumnjivi. Zar tužilaštvo nije moglo nešto bolje složiti? Ovako to stvarno liči na politički progon, naročtio što znamo da je Kosorica s Mesićem organizirala cijelu stvar kad se prepala Sanaderovog povratka... Najsmješniji su mi detalji tipa svjedočenja Ježića gdje on tvrdi da je to Sanaderov novac, a sam Ježić ga koristi i troši, osim toga, optužba je za 10 mil. a na račun je uplaćeno 5 mil... Isto je i s kovertom za koju se ne zna što je u njoj i kome je predana, ali se za to tvrdi da je mito... Ma užas, ali se dobro vidi zašto je Bajić bio miljenik politike. Koliko vidim, niti danas nije puno drugačije, DORH je i dalje politički, a ne pravni organ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije