Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJBE

Treba li omogućiti bogatim strancima da kupe našu putovnicu?

Hrvatska,domoljub
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.08.2014.
u 09:45

Crna Gora je i pod pritiskom iz EU odustala od “ekonomskog državljanstva”, ali ima ga Austrija, Malta, Cipar...

Ni sam premijer Zoran Milanović nema izgrađen stav o “investicijskom državljanstvu” kao mogućoj Vladinoj “inovaciji” za privlačenje stranog kapitala, kakvo imaju karipske državice, ali i Austrija, Cipar, Malta, pa i SAD, Kanada... Govoreći o nekim dvojbama vezanim za “prodaju” hrvatskog državljanstva, kao što je moguće privlačenje kapitala kriminalnog podrijetla ili pitanje pravednosti odnosno diskriminacije u odnosu na strance koji nisu bogati, a koji tek nakon osam godina uz dodatne uvjete mogu dobiti državljanstvo, premijer je dodao kako ga i samog zanima što ljudi u Hrvatskoj misle o tome.

Premda se politika lako nosi s mišljenjem svojih građana, dok bi veći problem mogao biti što o tomu misli europska politika, to više što hrvatsko državljanstvo donosi i EU državljanstvo pa i slobodu kretanja i boravka u zemljama EU, privlačnu investitorima iz Azije.

Kritike iz Njemačke

Pod teretom kritika iz EU, Crna Gora je 2010. vrlo brzo odustala od ideje da “ekonomskim državljanstvom” privuče strane investicije. Ponajviše iz Njemačke, s kojom ionako našom krivnjom imamo negativna iskustva, kritizirana je crnogorska “provokacija” europske politike integracije, dok je zastupnik Bundestaga postavio pitanje kako na uvjerljiv način provjeriti imovinu kupca državljanstva, osobito imajući u vidu nadzorni mehanizam u Crnoj Gori u usporedbi sa zemljama razvijene demokracije. I Malti je prigovarano iz Bruxellesa. Nedavno je Montenegro Business Alliance ponovno aktivirala staru ideju, kako je objavio portal Pobjeda. Njihova ekonomska savjetnica Vesna Daković izjavila je da u Austriji stranci mogu dobiti austrijsku putovnicu daju li tri milijuna eura u humanitarne svrhe ili investiraju u austrijsku ekonomiju 10 milijuna eura. U Cipru je dovoljno 300.000 eura, u Grčkoj i Mađarskoj 250.000 eura, u Albaniji 200.000 USD, a na Malti je državljanstvo moguće dobiti uz investiciju od 650.000 eura, dok i Velika Britanija, Francuska i Irska nude “zlatnu vizu”.

U Španjolskoj i Portugalu “zlatna viza” nudi se kupcima nekretnine od pola milijuna eura. Moguća je i uplata milijun eura u neku od portugalskih banaka ili osnivanje tvrtke s najmanje 30 radnika. Portugal je 2013. prodao 574 “zlatne vize” uglavnom strancima iz Azije, dok je u šest mjeseci 2014. ta brojka udvostručena, piše Deutsche Welle.

Sportom do putovnice

Malta je nudila kupnju svoga državljanstva bez uvjeta stanovanja, pa je tada europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, prema Deutsche Welle, napomenula da svaki useljenik prije nego što postane državljaninom neke zemlje EU, mora u njoj živjeti najmanje 12 mjeseci prije traženja državljanstva.

Inače, u Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama, državljanstvo moguće “kupiti” i nogometnim i sportskim vještinama odnosno kad to za Hrvatsku predstavlja interes onda se ne mora udovoljavati standardnim uvjetima koji se inače traže.

Komentara 124

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
10:17 24.08.2014.

Treba im prodati Josipovićevo, Milanovićevo i Pupavčevo državljanstvo.

L0
luena 01
10:12 24.08.2014.

Vidila zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu...Ne dolaze ti ulagaci u zemlju zbog drzavljanstava nego jer se interesiraju za zemlju i ulaganje u zemlji... Umanjite absurdnu birokraciju i time privucite investitore a ne drzavljanstvom...

L0
luena 01
10:48 24.08.2014.

Idemo na referendum pa da vidimo koliko gradjana hrvatske bi bilo za koliko protiv... Kako se nitko nije sjetio ponuditi i prodavati Jugoslovensko drzavljanstvo stranim ulagacima a juga je bila tako ugledna zemlja u svijetu,kaze noesiss §.-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije