Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.07.2013. u 10:05

Sad bi se tigar s bh. leopardovom kožom i zmaj od Bosne trebali dogovoriti s antilopom

Oni koji su se dogovorili da BiH, država triju konstitutivnih naroda, bude sastavljena od dva entiteta, odnosno rastavljena, uporno govore da se neće miješati u rješavanje bh. ustavne krize i ponavljaju kako se tri naroda trebaju o svemu dogovoriti. Srbi su većinski narod u Republici Srpskoj, s naglaskom na Republici, a s apostrofom na Srpskoj s velikim S. A pravopisi nas uče da se sva početna slova riječi u nazivu država pišu velikim slovom. Bošnjaci su također većinski narod u Federaciji BiH, a ravnopravni Hrvati manjinski su u oba entiteta. I sad bi se ta tri naroda trebala dogovoriti. Sad bi se tigar s bh. leopardovom kožom i zmaj od Bosne trebali dogovoriti s antilopom. A antilopa nema ni teritorijalne, ni institucionalne zaštite, ni nekih moćnih zaštitnika pa može preživjeti samo uz Božju pomoć, svoju snalažljivost, hitrinu, stalnu budnost.

Tomislav Karamarko za Večernjak reče kako će interes Hrvata u BiH biti imperativ buduće vlade u RH. Karamarko i dr. Dragan Čović najavili su zaokret Zagreba prema bh. Hrvatima na održanoj konferenciji o položaju hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU. Lijepa naša u lijepoj EU više nema nikakva razloga za diplomatsko taktiziranje s Bruxellesom kad je u pitanju položaj obespravljenih sunarodnjaka u BiH. No, ustavne promjene trebalo bi usvojiti prije nego Karamarko preuzme vlast. Što se može očekivati od aktualne vlasti u RH, potpisnici Daytona, koja u svom Ustavu ima obvezu skrbiti i o Hrvatima u BiH? Vesna Pusić rekla je bez diplomatičnog uvijanja, doduše prije nego je postala prva osoba diplomacije RH, kako ni treći entitet nije za odbaciti kad već druga dva bh. naroda imaju po entitet u kojima su golema većina. Pa je Vesna Pusić bila postala novovjeka božica hrvatskog proljeća u BiH. Dr. Ivo Josipović navodno je krivo protumačen kad je riječ o njegovu mišljenju vezanom za buduću ustavnu poziciju njegovih sunarodnjaka u BiH. Bh. Hrvati viza su BiH za EU, ali neki nikako da se avizaju. Neodrživ je (s)ustav u kojem jedan narod može birati dva od tri člana Predsjedništva, s drugi narod niti jednoga, u kojem ministri iz reda jednog naroda mogu preglasavati druge, da trećina od 17 bude pet, da iz područja gdje gotovo nema Hrvata bude gotovo isto hrvatskih zastupnika koliko i iz sredina u kojima ih je golem broj, da jedini veći grad (Mostar) u kojem su Hrvati većina bude ustrojen drukčije nego gradovi i kojima većinu čine Bošnjaci ili Srbi.

Više nego apsurdna je činjenica da su građani Europske unije (bh. Hrvati) neravnopravni u BiH koja želi biti ravnopravna članica EU. Pa se onda ne treba čuditi euroskeptiku koji se gorko našali:

- Kakva EU, kakvi bakrači, zamisli samo da su građani SAD-a ovako kao bh. Hrvati, građani EU, obespravljeni u jednoj državi, to bi Ameri riješili za pet sekunda!

Bh. Hrvati ključ su BiH, ali netko je uklonio ključ i čudi se od kud – rupa. U BiH od ključa rješenja prave problem pa onda sve ključa. Hrvatima u BiH odgovara jedinstvena BiH, kao i sastavljena od tri entiteta, četiri, pet ili više teritorijalnih jedinica, samo su dva entiteta pogubna za BiH. Svi brojevi BiH spajaju samo je parni broj dva rasparuje, dijeli i uništava. Nekima to još nije jasno, ali kad shvate, bit će kasno i nimalo krasno. U BiH se i dalje svira stara pjesma i priča stara priča, među njima i ona:

- Mujo, koju muziku najviše voliš? – pitaju Muju.

- Sve osim glazbe – pojasni im Mujo.

BiH je prepolovljena preko leđa bh. Hrvata po „logici“ stihova o kraljeviću Marku: Uze koplje kraljeviću Marko i prebi na tri polovine! Tri konstitutivna naroda u dva entiteta čine BiH nekonstitutivnom i obratno. Bh. Hrvati predlažu BiH sastavljenu iz četiri dijela ako je treća sreća zabranjena. Samo da ne bude kao s Mujinom računicom kad su ga pitali koliko on i Fata imaju djece.

- Ja dvoje, Fata dvoje, znači ukupno troje – izračuna Mujo.

- Kako? – nije im jasno.

-Ja iz prvog braka imam jedno dijete, Fata iz prvog braka također jedno, a imamo jedno zajedničko. Ja dvoje, Fata dvoje, znači sve skupa troje djece – pojasni Mujo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?