Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na drugoj godini studija

Sve je skupo i vikendom radim, ali studij u Danskoj mi je ipak najbolja odluka

Laura Fumis
Foto: Privatni album
25.10.2015.
u 11:41

Imamo puno praktičnog rada, stječem znanja i vještine s kojima ću odmah nakon studija moći raditi, kaže Laura

Studiram u Danskoj, u gradu Koldingu, i na drugoj sam godini preddiplomskog sveučilišnog studija na International Business Academy. Tamo sam otišla nakon prve godine studija na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. I to mi je bila najbolja odluka. Imam osjećaj da ne gubim vrijeme, nego da stječem znanja i vještine s kojima ću odmah nakon studija moći raditi – priča nam Laura Fumis, Riječanka, jedna od sudionica Sajma obrazovanja koji se u organizaciji “Integral edukacijski programi” prvi put ovaj vikend održava u Hrvatskoj.

Sadašnjim i budućim studentima te njihovim roditeljima Laura je predstavljala svoju Akademiju na kojoj je, kaže, više nego zadovoljna.

– Studiram financijski menadžment i prezadovoljna sam. Imamo jako puno praktičnog rada, manje teorije, na fakultetu smo od devet do tri ili četiri sata popodne, a sve skupa je manje stresno nego u Hrvatskoj. Ovdje sam nakon prve godine studija imala jako puno teorijskog znanja, a u Danskoj sam stekla i praktično – kaže Laura.

U siječnju je fakultet šalje u Ameriku na sveučilište blizu St. Louisa gdje će završiti jedan semestar ali i odraditi tromjesečnu praksu. Laura tvrdi da bi svaki student trebao otići makar na razmjenu u inozemstvo, a svima bi preporučila studij u inozemstvu. Ona u Danskoj studij ne plaća, ali su stanarina i hrana nešto skuplje nego kod nas, tako da joj je, iako vikendima radi u restoranu, financijska pomoć roditelja neophodna.

Studiji koje Hrvatska nema

Državljani Hrvatske u svim zemljama EU mogu studirati pod jednakim uvjetima po kojima studiraju i državljani te zemlje u kojoj se studij n alazi. Tako se primjerice u Švedskoj i Danskoj školarina uopće ne plaća, a u Nizozemskoj na preddiplomskim studijima iznosi nešto manje od dvije tisuće eura. 

- U europskim zemljama postoje studiji kojih kod nas nema. Recimo studij animacije 3D, genetika, tehnički dizajn medicinske opreme, audioinžinjerstvo, animacija digitalnih crtića, forenzička psihologija ili klinička psihologija samo su neki od studija koje Europa ima, a u Hrvatskoj se o njima gotovo ništa nije znalo - objašnjava nam Lea Ban, koordinatorica projekata za Hrvatsku. 

Sajmovi znanja kroz koje se učenici i studenti upoznaju s mogućnostima obrazovanja u drugim zemljama obuhvaćaju Bugarsku, Rumunjsku, Hravtsku, Albaniju i Kosovo. 

Na prvom Sajmu u Hrvatskoj potencijalnim studentima predstavilo se 17 sveučilišta iz deset zemalja, između ostalih i iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. 

>>11. Sajam stipendija i visokog obrazovanja putuje u Rijeku

Komentara 15

VL
????
12:06 25.10.2015.

Kako je Alan Ford rekao, curi sve najbolje, ali ako imamo samo ekonomiste, kojom će privredom ovi prvi upravljati ako nemamo dovoljno diplomanata iz tehničkih znanosti? Isto tako imamo previše diplomanata s filozofskog, od toga država ništa nema jer da bi se moglo baviti promišljanjima o društvu i financirati ih, moraš prvo imati nešto za jesti. Ista stvar i s pravnicima kojih je također puno, koja je svrha imati pravnike kad se nitko ne bavi ničim pa nema ni potrebe za pravnom službom u poduzećima.

AL
AlanFord
11:53 25.10.2015.

Želim joj sreću, no to nije studij koji nešto znači. Strojarstvo, elektrotehnika i sl. da. Gomilanje ekonomista ne trebamo. Država obrazuje jako malo stručnjaka koji proizvode nove vrijednosti i to ima odraz na loše gospodarsko stanje.

Avatar imotska115
imotska115
11:51 25.10.2015.

To bi sve mogla napravit u Hrvatskoj da mi imamo sposobnu vladu i sveucilista za ekonomiju i busines. Sve dok ovi nasi u vladi se bave sa privatnim prepucavanjima nikad nista od naobrazovanih mladih u Hrvatskoj. Samo se pitajmo zasto nitko od zapadnih zemalja ne dolazi na ekonomske studije u Hrvatsku, svi znamo taj odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije