Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više dolazaka i noćenja

Sjajni podaci turističke sezone!

plaža,more
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
06.09.2014.
u 20:03

Postoji velika mogućnost da ove godine Vir ostane na prvom mjestu u Zadarskoj županiji po broju noćenja

Objavljeni su rezultati turističke sezone u kolovozu. Prema statističkim podacima, u Zadarskoj županiji Vir je u prvih osam mjeseci ove godine apsolutni rekorder po broju ostvarenih turističkih noćenja. Od 2009. godine Vir je ustaljeno prvi po broju ostvarenih turističkih noćenja u prvih sedam mjeseci na prostoru Zadarske županije. Od 2012. godine redovno se u prvih osam mjeseci bilježi prelazak brojke od milijun noćenja, a ove je godine po prvi put prijeđena brojka od 100 000 turističkih dolazaka. Kako stvari trenutno stoje postoji velika mogućnost da ove godine Vir ostane na prvom mjestu u Zadarskoj županiji po broju noćenja, odnosno ispred Zadra, Biograda na Moru, Paga i ostalih turističkih destinacija.

U prvih osam mjeseci ove godine ostvarena su 1 209 052 turistička noćenja i 109 465 turističkih dolazaka. To je za 25,7% više turističkih noćenja i za 22% više turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi gostiju najviše je domaćih turista koji u ukopnom broju dolazaka sudjeluju s 35,57%, a slijede ih gosti iz Mađarske s 14,61%, Slovenije s 11,76%, Njemačke s 10,13%, Slovačke sa 6,46%, Češke s 5,47%, Bosne i Hercegovine s 4,89%, Austrije s 3,74%, Poljske s 3,60%, Srbije 0,56% itd.

Dnevnik Nove TV donosi podatke za Grad Zagreb koji je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz ostvario čak 20% više noćenja i 13% više dolazaka. Na Jadranu, u odnosu na lanjski kolovoz, najveći porast bilježi Splitsko-dalmatinska županija s porastom od 8% u noćenjima i 13% u dolascima turista. Tu je, prema informacijama Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, u prvih 8 mjeseci ove godine ostvareno milijun i 846 tisuća dolazaka, odnosno postignuti su 10% bolji rezultati u dolascima i 6% u noćenjima. Split bi ove godine mogao ostvariti povijesni uspjeh – bilježi čak 20% više dolazaka i 22% više noćenja.

>>Turizam: Zaradimo po stanovniku 750 € više od Španjolaca i Grka

>>Nije došao svaki deseti Rus, dogodine veliki povratak

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
20:22 06.09.2014.

Drugovi, ako je Goebbels jedinica za propagandu, Vi ste daleko ispod nule.

VL
VERUM LIBERET
07:19 07.09.2014.

Zarada od turizma se ne izražava brojem noćenja - niti lažnim statistikama kao što je npr. "zarada po stanovniku". Turizam može donijeti i gubitke ako se u konačnu bilancu uračuna vlasnička struktura hotelskih kapaciteta i odljev ovih sredstava u drugee zemlje, nedovoljna proizvodnja prehrambenih proizvoda i stalno povećanje uvoza hrane iz drugih zemalja što u konačnici znači vrlo mala prodaja iz vlastite potrošnje i ponovo odljev u druge zemlje, cijena rada turističkih i sezonskih djelatnika opterećena bezbrojnim državnim nametima, domaća ulaganja u turističke kapacitete i trošak koštanja kredita za njihovu izgradnju. Po svemu kod nas je turizam "slučajno" i besplansko događanje. Umjesto da se potiče povezanost "plave i zelene" Hrvatske jer je to naj jeftiniji izvoz mi smo zatukli poljoprivredu i stočarstvo. Drugo pitanje je u čemu je vrijednost našeg turizma - odgovor je u ljepoti prirodnog prostora kojeg trajno uništavamo apartmanizacijom, građenjem i davanjem koncesija za velebne hotele u Turskom i inom vlasništvu umjesto da uz vrlo malo ulaganja idemo na razvoj luksuznog kamperskog turizma (to su turisti visoke platežne moći) koji će biti uvijek "in" . Tada nema devastacije prirode niti ogromnih ulaganja i nepovoljnih zaduženja. Sve ostaje u vlasništvu RH - potrebna je samo dobra organizacija. Pogledajte kako su Španjolci sami sebe uništili.

BA
babanko
21:21 06.09.2014.

ako sezona traje srednje 60 dana...znamo da je od 15.7-15.08 vise manje sve puno.. ako znamo da je 6 mjesec bio uglavnom tragedija.. jedno 30% manje gostiju...do 15.7 jedno 20% manje gostiju..iza 23.08 uglavnom prazno ili ili u najboljem slučajulučaju poluprazno..(znaci srednja stat. turističkog djelatnika)...onda mi nije jasno o kakvom porastu se broji.. Kad ono sto je trebalo biti puno je puno..a ono što se mislilo da ce biti dobro je katastrofa.. Ne razmijem kojim trikom se može prazan dan nadoknaditi... jedino da oni kojima je bilo prazno do 15.7 imaju popunje cijeli rujan i do polovina 10og mjeseca...ali politička propaganda radi svoje. jer da političar kaže loše je ..značilo bi da radi loše i da bi morao otiči (sorry ..ne mislim na političare u RH..jer kod nas su komunisti a oni sami ne odlaze..)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije