Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjegao s psihijatrije

Pucao je u moju kćer, sada je u bijegu, a kažu mi: 'Ne brini se'

drago babić
Foto: Foto: Screenshot Neno
12.07.2016.
u 23:30

Drago Babić nestao je iz bolnice na Rabu prije 20 dana. Anitu Šalov ranio je 2009. hicem u glavu i otad ona vegetira

– Pred vratima kuće u ponedjeljak su mi se pojavila dvojica policajaca, mislim da nisu ni znali kamo su došli, i obavijestili me kako je čovjek koji je prije sedam godina pucao u glavu mojoj kćeri već dvadeset dana na slobodi, i to zato što je uspio pobjeći iz Psihijatrijske bolnice na Rabu – govori nam Željko Šalov, otac danas 26-godišnje Anite Šalov koju je bivši voditelj nekad popularnoga narodnjačkog kluba Bakarska vodica Drago Babić (63) početkom 2009. godine ranio na kućnom pragu njihove obiteljske kuće u riječkim Sobolima. Anita Šalov od tada je u vegetativnom stanju.

Odustali od progona

– Čim su mi to rekli, u cijelu obitelj uvukao se strah, nelagoda, jer taj Babić već dugo nije psihički normalna osoba i nikad ne znaš što može napraviti. Nakon što su mi policajci rekli da on negdje slobodno luta, spojio sam se na internet da vidim mogu li pronaći bilo kakve informacije o njemu i našao sam ga u bazi Nacionalne evidencije nestalih osoba. Tamo je pisalo kako je nestao 22. lipnja, što su meni ta dvojica iz policije prešutjela. Odmah sam nazvao šefa smjene u policijsku postaju kako bih ga pitao zašto me nisu obavijestili o tome isti dan kada je nestao, a on mi je odgovorio da nemam razloga za brigu, ali nije mi dao nikakve konkretne informacije pa smo cijelu noć proveli na iglama – kazuje Željko Šalov.

Drago Babić te 2009. godine, nakon što je pucao u Anitu Šalov i njezina strica Zorana Šalova, pokušao se ubiti pucajući si u glavu. Nakon tog događaja bio je liječen na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, a potom premješten u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu odakle je u svibnju 2009. godine otpušten kući. Zbog novog pokušaja suicida krajem 2010. godine smješten je u Psihijatrijsku bolnicu Rab, gdje mu je višekratno produžavan prisilni smještaj zbog uznapredovalog propadanja psihičkih funkcija. Iako je Babić bio optužen zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju, zbog brzog propadanja njegovih psihičkih funkcija taj je sudski postupak obustavljen.

– Policija je o nestanku našeg pacijenta bila obaviještena u roku od sat vremena, a obavijestili smo i GSS. Radi se o teško pokretnoj osobi koja je opasna jedino za sebe, a u slučaju neuzimanja lijekova može imati epileptičke napade. Napominjem i da ga mi kao bolnica ni po čemu nismo bili obavezni čuvati jer razlog pacijentova boravka nije bio sudski proces, nego liječenje nakon pokušaja samoubojstva iz 2010. godine. Na kraju bih željela poručiti kako suosjećamo s obitelji bolesnika, ali i potpuno razumijemo strah i ogorčenje obitelji u kojoj je počinjena tragedija – govori ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić.

Policiji javili za sat vremena

Prema službenom priopćenju rapske Psihijatrijske bolnice, Drago Babić bolesnik je koji ima smetnje motorike, hoda na širokoj osnovi, teško govori te pati od izraženog tremora ruku. U trenutku bijega kod sebe nije imao ni dokumente ni novac, stoga je malo vjerojatno da je bez eventualne pomoći uspio sam napustiti otok. U bolnici napominju i kako su detaljan opis Drage Babića zajedno s njegovom fotografijom dostavili otprilike sat vremena nakon njegova nestanka i policiji i GSS-u.

– Mene je najviše bio strah toga je li on sposoban išta sam napraviti, ali sada kada su u bolnici potvrdili da je bez terapije praktički bezopasan moja obitelj i ja možemo odahnuti – s olakšanjem je kazao Željko Šalov.

> > Uhvaćen bjegunac iz sisačkog zatvora Damir Šišaković!

Komentara 3

TH
than
00:48 13.07.2016.

Mene samo zanima jel' policijska patrola dezura pred njihovom kucom.... Tako nesto ne ocekivano u normalnim drzavama. Znam da smo mi Balkan, pa da vidim....

MJ
marijan.jedvaj
05:47 13.07.2016.

Hmm? Draga kolegice, ako je istina da ga vi niste dužni čuvati ako je opasan samo za sebe zanima me zašto onda u slučajevima pokušaja suicida ja kao liječnik moram slati bolesnika na prisilnu hospitalizaciju i kazneno sam odgovoran ako to ne napravim i on si (ponovo) učini nešto nažao... Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama čl 27. Osoba s težim duševnim smetnjama koja zbog tih smetnji ozbiljno i izravno ugrožava vlastiti ili tuđi život, zdravlje ili sigurnost, smjestit će se u psihijatrijsku ustanovu po postupku za prisilno zadržavanje i prisilni smještaj propisanim ovim Zakonom. E pa ako se PRISILNO hospitalizira ne uključuje li to i ČUVANJE da ne "odluta" hm?

LU
luftbrenzer
08:30 13.07.2016.

Krajnje je dvolično suicidanta podvrgnuti prisilnom smještaju i medicinskom tretmanu, i to nazivati liječenjem, (koje je u biti gore od najgore kazne),navodno zbog dobrobiti po njega samog, pa se možemo upitati, koju korist može imati nesretnik, koji se našao međuđu zupčanicima pravno-medicinske mašinerije. Nafilan snažnim medikamentima, u teškim psiho-fizičkim problemima, bez nade u oporavak, prisilno zatvoren, čeka svoj oproštaj s ovim svijetom. Je li to krajnji doseg i odgovor medicinsko-pravne znanosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije