Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Ravnim kotarima:

'Tijelima ćemo spriječiti gradnju centra za gospodarenje otpada'

suhovare prosvjed
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
31.05.2015.
u 10:47

Udruga Eko Ravni kotari strahuje da se na zadarskom području želi napraviti Centar u kojem bi se prikupljao i otpad iz EU i to sve nadomak kuća, poljoprivrednih imanja i voda

U Suhovarama pokraj Zadra održan je javni prosvjed zbog namjere izgradnje Centra za gospodarenje otpada u Biljanima. Udruga Eko Ravni kotari strahuje da se na zadarskom području želi napraviti Centar u kojem bi se prikupljao i otpad iz EU i to sve nadomak kuća, poljoprivrednih imanja i voda. Najavili su da će u slučaju izgradnje svojim tijelima stati pred strojeve. 

– Ova je lokacija štetna. Nalazi se u blizini kuća, poljoprivrednih imanja i odmah iznad spleta podzemnih voda. Ministar Grčić mi je svojedobno rekao da zbog desetak nezadovoljnih građana neće mijenjati lokaciju, a peticiju je potpisalo 3300 ljudi – rekao je Zdravko Belušić, predsjednik Eko udruge Ravni kotari čija je udruga dala 18 primjedbi na lokaciju u Biljanima, no na niti jednu primjedbu nisu dobili odgovor. U studiji za zaštitu okoliša mještane su, kako je rečeno, nazvali slabije obrazovanim i ruralnim mještanima.

– Upozorili smo da je ovo trusno područje, upozorili smo i da je to u blizini zračne piste i da galebovi mogu praviti probleme avionima. Ja sam bio pilot i znam o čemu je riječ. Smeće će letjeti zbog bure sve do otoka. U opasnosti su masline, stabla maraške, a pčelari su već odustali kad su čuli da će tu biti Centar za gospodarenje otpadom. U opasnosti je okoliš i do Paga, a time i paška janjetina. Mi nismo protiv Centra već samo tražimo lokaciju dalje od poljoprivrednih imanja – rekao je Zdravko Belušić.

– To je smrt za našu djecu i nas. Da se nisu usudili graditi. Ovaj centar ne bi lud čovjek izgradio u centru Ravnih kotara. Nećemo dozvoliti smeće u Ravnim kotarima jer to je najveće zlo – rečeno je na prosvjednom skupu.

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
12:32 31.05.2015.

Gospodarenje smecom je nauka ,postoje rijesenja koja omogucavaju zbrinjavanje na razlicite nacine i ekoloski cisto,,,Znaci da nadlezni ne razmatraju te ponude vec stite pojedince i njihove privatne interese,Cijeli sistem koji sad radi u Hrvatskoj u tom pogledu drzi par osobaom pogledu drzi par osoba koje samo stete svojom tvrdoglavoscu i licimjerstvom,hlapljivoscu,koruptivnoscu ,,,,,,,,da bi se taj problem sasvim dobro i kulturno rijesio,,,,,,,,,,,tehnologija postoji i naravno sredstva koja se mogu dobiti za to su odavno hrvatskoj otvorena,,znaci za davljenje u smecu krivi smo mi sto ne istovarimo smece pred kuce doticne gospode,,,,,,

JO
jorgovanjorgovan
11:55 31.05.2015.

tko ce vas pitati, bunite se na sve, malo vas je haa

BA
beto_alonso
12:27 31.05.2015.

Na kršu ovo graditi nema smisla. Gdje je sad Mirela Holy i društvo kvazi zelenih ....Hrvatska bi inače mogla razviti dobar biznis za skladištenje otpada osobito radioaktivnog ali ne na kršu nego u glinovitim planinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije