Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Predrag Matić: Blago Zadro blago je cijele Hrvatske

predrag matić
Davor Javorović/Pixsell
16.10.2012.
u 15:47

Predrag Matić najavio je pred bistom poginulog vukovarskog heroja da će sukladno dogovoru s braniteljskim udrugama najviše odličje na junaštvo i hrabrost u Domovinskom ratu nositi ime po Blagi Zadri

Polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a onda i komemorativnim skupom na Trpinjskoj cesti danas je u Vukovaru obilježena 21. obljetnica od smrti legendarnog vukovarskog zapovjednika Blage Zadre.

– Blago Zadro zasigurno je prvo ime Domovinskog rata. Sam Vukovar dao je puno heroja, junaka, a Domovinski rat još više. Međutim, najbolji od najboljih zasigurno je Blago Zadro – rekao je Predrag Matić, ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH. Dodao je i da se, kada se spominje Blago Zadro, tada sjećamo i Marka Babića i Andrije Marića i svih drugih momaka poginulih na Trpinjskoj cesti, ali i poslije na ostalim bojištima. 

– Ne možemo tražiti od javnosti da se sjeća svakog pojedinog junaka, zato ćemo nastojati da se ovakva obilježja organiziraju na državnoj razini jer je Blago Zadro blago cijele hrvatske države i simbol cijelog Domovinskog rata – rekao je Matić koji je pred bistom poginulog vukovarskog heroja najavio i kako će sukladno dogovoru s braniteljskim udrugama najviše odličje za junaštvo i hrabrost u Domovinskom ratu nositi ime po Blagi Zadri. Izrazio je i očekivanje da će do 21. obljetnice stradanja Vukovara, ili najkasnije do kraja godine, Zadrina obitelj prva dobiti ovo odlikovanje.

– Isto odlikovanje bit će dodijeljeno i obiteljima drugih poginulih heroja poput Pauka, Matanovića, Gavrana i drugih – najavio je Matić. Prisjećajući se toga 16. listopada 1991. godine, Branko Borković Mladi Jastreb rekao je da je toga dana zabilježen veliki napad na cijeli Vukovar i da je bilo puno žrtava.

– Istoga dana sjećamo se i po pobjedi jer smo razbili njihove snage. Emocije su još veće jer smo na taj dan morali skrivati pogibiju Blage Zadre kako bismo sačuvali moral naših suboraca. Za obranu Vukovara dao je cijelu obitelj, a ne samo svoj život. I dva njegova sina bila su s njim u obrani Vukovara, Robert i Tomislav – rekao je Borković prisjećajući se Blage Zadre.

Vukovarski branitelji, prisjećajući se legendarnog zapovjednika, kažu da poslije njegove smrti ništa više nije bilo isto u Vukovaru kao do tada. Kažu i da je Zadru krasila iznimna hrabrost i strpljenje kao i da je uvijek išao ispred svojih suboraca ne štedeći se i ne skrivajući.

>>VIDEO Prije 21 godinu poginuo je heroj Vukovara Blago Zadro

Komentara 4

JA
jamanuša
18:31 16.10.2012.

kao da netko narod pita.

SU
suzzieQ
22:05 16.10.2012.

zato što je mrtav! Da je živ bio bi u Haagu!

OB
-obrisani-
23:01 16.10.2012.

Postovani! Predrag Matić: Blago Zadro blago je cijele Hrvatske * Blago Zadro je BLAGO svih koji VOLE Hrvatsku. Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije