Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

VIDEO Prije 21 godinu poginuo je heroj Vukovara Blago Zadro

'Na slici su Andrija Maric, Blago Zadro, te Zoran Jankovic, Trpinjska cesta... '
Foto: ''
1/3
16.10.2012.
u 14:32

Jedan je od rijetkih zapovjednika koji je svoje vojnike osobno predvodio u bitci

Na današnji dan 16. listopada 1991. godine u herojskoj obrani Vukovara poginuo je legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste Blago Zadro.

Blago Zadro rođen je mjestu Donji Mamići - Ledinac pokraj Gruda 31. ožujka 1944. godine. Obitelj se 1954. godine seli u Borovo naselje, industrijsku četvrt Vukovara gdje Blago završava osnovnu i srednju školu te se zapošljava u Kombinatu Borovo. Ženi se Katicom s kojim ima tri sina: Roberta, Tomislava i Josipa.

Nakon prvih demokratskih izbora kao član HDZ-a uključuje se u politiku i postaje prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru. Aktivno se uključuje u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom. Zbog njegove iznimne sposobnosti kao organizatora i zbog odlučnosti kojom je zračio dvostruko mlađi branitelji vrlo rado ga prihvaćaju za svog zapovjednika, omiljen je kod svih branitelja Vukovara.

Blago Zadro postaje zapovjednik obrane Borova naselja. Jedan je od rijetkih zapovjednika koji je svoje vojnike osobno predvodio u bitci, uvijek prvi, svjedoče njegovi suborci.

Poginuo je pokošen neprijateljskim rafalom ujutro 16. listopada 1991. godine, na raskrižju Kupske i Vinogradske ulice.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman posmrtno je odlikovao legendarnog junaka Trpinjske ceste činom general-bojnika. Danas njegovo ime nosi Zapovjedno-stožerna škola "Blago Zadro" u Zagrebu te Osnovna škola "Blago Zadro" u Borovu naselju. Po njemu su imenovane i ulice u Grudama, Zagrebu i Vukovaru.

Simbolično, 21 godinu kasnije u Haagu je počelo suđenje Goranu Hadžiću, ratnom zločincu i jednom od najodgovornijih za srbočetničku pobunu u istočnoj Slavoniji i razaranje Vukovara te kasnija ubojstva, silovanja i protjerivanja svega s hrvatskim predznakom.

Komentara 26

TR
tric
15:02 16.10.2012.

Navik on živi ki zgine pošteno! Vječno hvala njemu i svim braniteljima!

HR
hrvatin
14:50 16.10.2012.

Odlikovao ga je ne samo prvi,nego prvi i jedini hrvatski predsjednik Franjo Tudjman.Uzivali obojica vjecno u rajskim dvorima.

HR
hrvatin
14:47 16.10.2012.

Neka mu je vjecna hvala i slava.Herojski je polozio svoj mladi zivot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije