Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović

'Pred žrtvom Vukovara svi moramo biti ponizni, bez obzira na to slažemo li se politički'

Ivo Josipović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
17.11.2014.
u 15:36

Pušten na slobodu, Šešelj organizira političke skupove i praćen medijima ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama, kazao je Josipović

Predsjednik Ivo Josipović obratio se hrvatskoj javnosti uoči sutrašnjeg dana, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, javlja HRT.

Naglasio je da je to iznimno važan događaj za Hrvatsku.

-  Sutra pred žrtvom Vukovara svi moramo biti ponizni, bez obzira na to slažemo li se ili ne u političkim pitanjima. Kao predsjednik RH doživljavam sebe kao prvoga među jednakima i bit ću samo jedan čovjek u mnoštvu onih koji će biti sutra u koloni. Svako je mjesto u vukovarskoj koloni jednako vrijedno, naglasio je predsjednik.

 - Lani smo vidjeli  udar na državne institucije za koje su, među ostalima, život dali i vukovarski branitelji. Stvaranje konflkta i nereda na mjestu koje je jedan od najvažnijih temelja samostalnosti naše države udar je u temelje naše državnosti. Pozivam na punu političku odgovornost i zrelo ponašanje svih sudionika povorke, kazao je.

Izrazio je nadu da se lanjska sramota neće ponoviti. Važno je da žrtvama koje su svoj život ugradile u slobodu koju svi mi danas uživamo iskažemo pijetet. Sutra je dan za jednu kolonu i jedno srce, istaknuo je Josipović.

Pismo sucu Meronu

Ovim obraćanjem predsjednik Josipović želio je i informirati gađane kako je napisao pismo predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, uvaženom sucu Theodoru Meronu te zastupnicima u Europskom parlamentu iz Hrvatske.

U pismu sucu Meronu predsjednik je istaknuo da kao političar iz države koja nije stranka u postupku ne može propitivati pravnu utemeljenost odluke Haškog suda da na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga pusti Vojislava Šešelja. Ali, kao predsjednik države na čijem je području i prema čijim je državljanima Šešelj prema optužnici počinio zločine moram istaknuti neke pravne, moralne, pa i političke činjenice vezane za slučaj Šešelj.

Za ostvarenje pravde i povjerenja javnosti, posebno žrtava, u međunarodno pravosuđe, bitno je da svaki predmet u razumnom roku završi presudom, osuđujućom ili oslobađajućom. Predugo vođenje postupka, kakvo je ono u slučaju Šešelj, a i Milošević, rezultira gubitkom povjerenja građana u međunarodno sudovanje.

Šešelj se ruga žrtvama

Pušten na slobodu, Šešelj organizira političke skupove i praćen medijima ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama. Šešelj ponovo govori mržnjom i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju. Zasigurno, to destruktivno djeluje na sam kazneni postupak koji se vodi u Haagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke i dezavuira samu ideju međunarodne pravde, smatra Josipović.

Naglasio je i kako moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, može teško narušiti mir i stabilnost u Jugoistočnoj Europi.

Josipović je pozvao sve zastupnike iz Hrvatske u Europskom parlamentu da sukladno pravilima Europskog parlamenta odmah zatraže raspravu i izradu deklaracije Europskog parlamenta o očuvanju političke stabilnosti u Jugoistočnoj Europi koja se neće odnositi samo na ovaj slučaj već i na ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba  u Ukrajini te sukoba u Siriji.

>> U Koloni sjećanja bit će i Milorad Pupovac

>> Milanović: Sudjelovat ću u Koloni sjećanja, spreman sam na zvižduke i blokadu

Komentara 32

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
15:57 17.11.2014.

Josipoviću.Vi i Vaša partija za stvaranje nezavisne Hrvatske niste dali ništa pa nas nemojte učiti onome što mi znamo, a to je poštivanje svih koji su svoj doprinos dali za stvaranje Hrvatske. Držite se radije ZAMP-a i ekipe kojoj se sudi u Njemačkoj.

DU
Deleted user
15:52 17.11.2014.

kaže naš Ivica: "sutra je dan za jednu kolonu i jedno srce".....kažem ja: gdje je njegovo srce svih ovih godina imali smo priliku vidjeti......druže predsjedniče !!!!

DU
Deleted user
15:46 17.11.2014.

Mora to reci jer je u predizbornoj kampanji, ali iza ledja drzi "figu"!!! Ma ko ga sisa: ovo mu je ionako poslijednji put da je u Koloni sjecanja kao predsjednik republike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije