Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvjetnici Gizele Đureković:

Partijska je arhiva očišćena, baš iz vremena ubojstva

đureković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.11.2014.
u 17:21

Nema podataka što je radio Komitet za ONO i DSZ, s velikim ovlastima

Dvije ključne stvari otkrili su Zrinka i Siniša Pavlović, odvjetnici koji na münchenskom procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zastupaju udovicu Gizelu Đureković, u partijskim arhivima iz 1982., 1983. i 1984. godine.

Dva otkrića u arhivi

Prvo, pokazalo se da upravo iz vremena uoči i nakon ubojstva Stjepana Đurekovića, koje se dogodilo 28. srpnja 1983. godine, nema zapisnika s brojnih sjednica, a tamo gdje postoje zapisnici, nema nekih točaka dnevnog reda koje su odvjetnicima zanimljive. Dakle, nedostaje period ključan za otkrivanje tko je i kako raspravljao o Đurekoviću, koji je u Njemačku pobjegao u travnju 1982. godine. Tko je počistio arhive i kada se to dogodilo, pitanje je koje Siniša Pavlović postavlja Igoru Dragovanu, glavnom tajniku SDP-a, sljednika Saveza komunista Hrvatske. Dio cenzure dogodio se odmah, jer u nekim zapisnicima piše da su snimke i zapisnici predani predsjedniku Predsjedništva CK SKH. Odvjetnici su prebrojili da je u tom razdoblju održana 141 sjednica predsjedništva CK SKH, a postoje zapisnici samo sa 76 sjednica. Osim toga, nema ni dokumentacije Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. To je tijelo bilo državno, u njemu je bila partijska, državna, obavještajna i vojna vrhuška, i u svakom trenutku moglo je preuzeti ovlasti bilo kojeg državnog organa, uvesti neku vrstu izvanrednog stanja. Druga važna stvar koju su odvjetnici otkrili, a mogla bi poboljšati pozicije tužitelja na procesu, jest činjenica da se dio odluka donosio na neformalnim sastancima dijela vladajućih struktura. To znači da u nekoj odluci nije sudjelovalo cijelo partijsko predsjedništvo, nego samo dio, oni najpodobniji među podobnima. To bi moglo potkrijepiti navode optužnica protiv Perkovića i Mustača da je postojala neformalna mreža odlučivanja, dio struktura koji je donosio najvažnije odluke.

Neformalni uži krug

Tako su se donosile najvažnije odluke, dogovaralo o ljudima koji će zauzeti najviše pozicije u partiji i državi. U sporno vrijeme, na čelu predsjedništva CK SKH bila je 1982. Milka Planinc, 1983. Jure Bilić i 1984. Josip Vrhovec. Sekretari predsjedništva bili su Milutin Baltić i Marijan Kalanj. Pavlović ističe i da brojni dokumenti pokazuju kako nije točna tvrdnja Perkovićeve obrane da su u Hrvatskoj u Službi državne sigurnosti sjedili neki dobri dečki, koji nisu obavljali prljave poslove. Osim toga, odvjetnici kažu kako je već previše blata nabačeno na Stjepana Đurekovića te se govori o tankeru, o milijunima, o tome da je bio njemački špijun, pa udbaš, kao da svi koji to lansiraju žele reći da je Đureković bio takav da i nije šteta ako je ubijen. – SDS ili kolokvijalno Udba bila je dobro organizirana služba – kaže Pavlović. Odvjetnici su više mjeseci čekali da im SDP odobri pristup partijskom arhivu, a sad još čekaju dokumente vlasti Socijalističke Republike Hrvatske.

>> Zanimljiva komentatorica u 'Studiju 4' donijela pojašnjenja o suđenju u Münchenu

>> Sudac Dauster: Svjedoci iz Hrvatske se 'prave mrtvi'

Komentara 35

DU
Deleted user
17:24 05.11.2014.

Ne znam zasto me to uopce ne cudi!!!

19
1995josip
17:32 05.11.2014.

Titini komunisti i partija su ubijali Hrvate i još da napismeno to potvrde , baš ste navni dragi odvjetnici .

MN
Mar....nac
18:07 05.11.2014.

Pa naravno da su crveni sve to sakrili ili unistili ..... To je jedan od razloga sto 250,000 dokumenata cami u Beogradu. Ne zele crveni i internacionalisti da istina izadje na svijetlo dana.Cudno zaista, "socijalisti" bi se morali zalagati za objavu tih dokumenta da svi ves jednom vidimo DOKAZE tih svirepih zlocina o kojima komunisti i cetnici blebecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije