Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.09.2014. u 14:00

Hrvatska uživo često otvara teme iz stvarnog života, a jučer je bilo dobro što je to učinila i jedna novinarka koja je bila gošća Branka Nađvinskog

Mnogi dobri novinarski uradci nastaju kada se sam novinar nađe u središtu priče, odnosno kada u novinarsku temu krene iz vlastita života, tj. kada ga na to nagnaju osobni problemi. Potvrdilo se jučer u prilogu Hrvatske uživo o novim udžbenicima, u kojemu je gostovala urednica i novinarka HRT-a Nataša Kraljević Kolbas i Darko Tot iz Agencije za odgoj i obrazovanje, a vodio ju je Branko Nađvinski. Na temu apsurdne promjene udžbenika (jer nije npr. mijenjan niti kurikulum) došla je, kako je sama simpatično rekla, „komparativnom metodom“.

Naime, jedno joj dijete ide u 7. razred, a drugo u 8., pa tako iz godine u godinu „krpa“ udžbenički fond od starijeg k mlađem. No ove godine to joj nije pošlo za rukom, jer su otisnuti novi udžbenici. Koliko su baš novi, mogao je svatko zaključiti kada je podigla dvije gotovo iste naslovnice pred kamere, te posvjedočila da je sadržaj gotovo identičan. Međutim, stari se ne smiju koristiti, već valja kupiti nove!

Zar samo zbog minimalnih grafičkih promjena, pitala je ona prodavačicu u knjižari, no ona joj je lakonski odgovorila i zbog – multimedijalnih sadržaja. A od njih ni „m“, jer ni jedan udžbenik uza se nije imao DVD-a, ustvrdila je gošća-novinarka Kraljević Kolbas. Dakle, očito sve miriše na veliku muljažu. Kako Hrvatska uživo (inače odlična i među boljim emisijama) kronično pati od manjka vremena, šteta je što do riječi nije mogao doći Darko Tot, inače elokventan i potkovan sugovornik na školske teme. Koji nije mogao parirati dobro postavljenoj životnoj priči Nataše Kraljević Kolbas, koju dijele ovih dana tisuće i tisuće roditelja diljem Hrvatske. A koji nisu imali sreće kao, primjerice, stanovnici Zagreba, čiji je gradonačelnik za udžbenike u ime grada iskeširao 40 milijuna kuna.

PLUS

Posjet predsjednika Josipovića Krku stavio je medijski naglasak na tamošnje dugogodišnje mudro raspolaganje otpadom, na što bi se trebala ugledati cijela Hrvatska.

MINUS

Svakome tko sinoć nije primijetio (a osobito njegovim obožavateljicama) da je ministru Gordanu Marasu bradica narasla u bradu, prijeti veliki minus!

>> Teška školska torba ne izaziva oštećenja

Komentara 12

Avatar Jorge
Jorge
14:25 03.09.2014.

Maras još jedino nije najavio zamjenu tripica za lovački gulaš u svojoj menzi. Čovjek za kojeg milijuni (ne "milioni", kao to voli reći Vođa i profesor "nečega" Grčić) ne znaju čime se bavi, više je na TV negoli onomad Jacaa iz Paštete. Kome daje novce - ne znamo, kako daje novce - ne znamo, koja korist od toga - ne znamo, kome otima - e to jedino znamo: nama!

TH
than
14:53 03.09.2014.

Trebao bi se i sam uskok malo pozabaviti ovom temom oko novih udzbenika. Tu sigurno nije sve cisto. Neko je primio dobre pare da se natjeraju roditelji da kupuju udzbenike gdje se gotovo nista nije mijenjalo, osim mozda poneke slike.

DO
donniedarko1010
22:53 03.09.2014.

Molio bi da se cijenjena gospoda i gospođe malo raspitaju i istraže (nije li to bar novinarski posao) na koji način je moguće neki udžbenik (ili bilo koji drugi tiskani materijal) obogatiti sa multimedijalnim sadržajem, odnosno koji sve mediji postoje, prije nego počnu pljuvati po nekim stvarima. Ili novinarčići nisu čuli za QR kodove (koje, by the way, i sami objavljuju u svojim novinama) preko kojih se mogu skinuti materijali sa neta. Kao i obično, nešto se bubne i ostane živ. Inače sama tema je pogođena, novi se udžbenici nisu trebali raditi prije donošenja novih kurikuluma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije