Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plaće

Mirenje propalo. Sindikati u petak kreću u štrajk

20.08.2015. Zagreb- Vilim Ribic, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
21.09.2015.
u 19:23

Plaće u prvoj polovici ove godine u RH rastu 1,1%, u zdravstvu 2,4%, a u obrazovanju padaju 1,3%, iznosi Ribić podatke DZS-a

Mirenje između triju prosvjetnih sindikata i Vlade danas  poslijepodne završilo je neuspjehom. Sindikati će stoga u petak krenuti u štrajk u osnovnim i srednjim školama te na znanstvenim ustanovama i fakultetima.

Štrajkat će velik dio od oko 80 tisuća zaposlenih. Koliko točno - to će se vidjeti tek u samom štrajku. U osnovnim školama oko 66% se nastavnika izjasnilo da podržava štrajk, pokazale su ankete. Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojima se pridružio i Preporod, namjeravaju štrajkati do ispunjenja zahtjeva. A zahtijevaju povećanje plaće od četiri posto, jer toliko je odobreno zdravstvu. Za njih novca, međutim, nema. Prema sindikalnim izračunima riječje o 227 milijuna kuna.

– Podaci Statističkog zavoda govore da plaće u prvoj polovici ove godine u RH rastu 1,1%, u zdravstvu 2,4%, a u obrazovanju padaju 1,3% – ukazuje Vilim Ribić (NSZ). Sindikati pak ne pristaju razgovarati tek nakon izbora.

Roditelji će biti zdvojni - slati djecu u školu ili ne?

Nastavnici ne smiju reći “ne šaljite djecu u školu”, možemo samo reći da se nastava neće održati – kaže Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata. U svakom su štrajku, međutim, nastavnici ipak organizirali svojevrsno čuvanje, osobito mlađe djece. Na fakultetima se neki ispiti neće održati.

>> Sindikati iz sustava obrazovanja i znanosti: Štrajk počinje u petak, 25. rujna 

>> Ribić: Štrajk počinje najkasnije 5. listopada, Milanović se ponaša kao faraon 

>> Prosvjetari ne priznaju da, jureći u štrajk, idu naruku HDZ-u

Komentara 10

Avatar Marko232
Marko232
19:38 21.09.2015.

Od kada nam ovakvi vode sindikate, poželim da nam sindikate vodi Al Capone.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:44 21.09.2015.

Svake godine strajkuju, a djeca se vesele.

TH
than
01:04 22.09.2015.

Kamo srece da cijela drzava ode u strajk.... Svi odreda. Na ulicu. Mozda bi tada nesto i bilo. Ovako mrvice daju ljecnicima, pa onda prosvjeti, pa im uzmu, pa im vrate, pa nam svima uvale poreze, pa nas zaduze... A nikuda ne mrdamo. Sve manje zaposlenih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije