Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NERETVANI PROFITIRALI

Mandarine po 3 kune planule, uskoro će se morati i uvoziti

mandarina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
15.11.2014.
u 19:00

Otkupni centri, u strahu da će ih ponestati, za mandarine sad nude i 2,50 kn

Dogodilo se gotovo nezamislivo. Do jučer neobrana stabla i puna skladišta mandarina, koje su revoltirani proizvođači bacali i u Neretvu, danas su gotovo prazna, a uskoro bismo ih, doznajemo, mogli i uvoziti.

– Hvala svim građanima. Pokazali ste se – ne skriva oduševljenje proizvođač mandarina i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Dubrovačke županije Neven Mataga, ističući kako je na stablima od rekordnog ovogodišnjeg uroda od 80.000 tona ostalo najviše 10% mandarina – i to dviju kasnih sorti koje se beru do 15. prosinca. Sve ostalo, ne računajući izvoz te od 10 do 20 posto propalog uroda, prije nego što su se građani uključili u akciju pomoći proizvođačima, gotovo je rasprodano.

Stizale i poštom

Tegljači mandarina za 3 kune danima su, naime, uz pomoć LAG-ova, Facebook akcija, pojedinih tvrtki, općina, čak i političkih stranaka vozili i u najudaljenije dijelove Hrvatske. Dio ih je stizao i autobusima, poštom, a dio i u donacijama koje će mjerama interventnog otkupa zbog ruskog embarga financirati EU.

– Bili smo očajni. Trgovci prije desetak dana od nas nisu ni otkupljivati mandarine ili su nas ucjenjivali sa 1,30 kuna po kilogramu pa ih nismo ni brali. Sve ispod 2 kune čisti je gubitak. No sad kad vide da se i samostalno možemo organizirati te da bi u trgovinama moglo doći i do nestašice, nude i 2,20 kuna, čak i 2,50 kuna za kilogram – kaže Mataga. Osim građanske solidarnosti, proizvođače veseli i to što su Hrvatima konačno otvorili oči kako izgleda i kakvog je okusa prava, svježe ubrana domaća mandarina.

Od polja do stola

– U šoping-centrima nerijetko se prodaju i one koje su za bacanje, prestare ili premale, koje se nisu mogle izvesti. Žalosno, ali je istina. I još se brzo kvare zbog dožućivanja u komorama s visokom temperaturom i vlagom – objašnjava Mataga.

I Mijodrag Kiridžija, predsjednik Udruge Mandarina, zadovoljan je prodajom “od polja do stola”. Računa kako je za berbu ostalo još 20-ak posto mandarina, najviše 20.000 tona, no zasad je, tvrdi, teško procijeniti koliko su mandarina kupili građani, koliko trgovci, a koliko ih je završilo u izvozu na trećim tržištima, BiH, Srbiji..., gdje su zbog ruskog embarga te europskih viškova također završile velike količine hrvatskih mandarina. S ruskim embargom ili bez njega, građani su ove godine, i proizvođačima i trgovcima, očito dali lekciju.

Komentara 16

Avatar bok
bok
21:25 15.11.2014.

...tako ponovite organizaciju u sijedecih godina. i nek bude za uzor drugima. Tako da budu sretni kupci i proizvodaci...

TR
to.rijeka
20:00 15.11.2014.

@caricazg, ti odi u konzum, plodine ili lidl tamo ćeš sigurno dobiti račun pa ćeš valjda biti zadovoljnija sa starom i skupljom mandarinkom !

JA
jamanuša
20:19 15.11.2014.

ove mandarine su dar božiji iz Neretve , vridi kila za četiri iz trgovačkog centra i njihovog smeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije