Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidati za novog ministra

Kožul će zamijeniti Crnoju na mjestu ministra branitelja?

ministri
Foto: Pixsell
30.01.2016.
u 08:24

Boljeg ministra branitelja od Bože Kožula nema, s ratnim putem čistim kao suza, a u godinama iza rata s obrazom čistim kao suza – poručili su branitelji

Od trenutka kad je pred medijima u izravnom prijenosu podnio ostavku na svoju funkciju, pa i danima ranije kada je postalo izgledno da se na njoj Mijo Crnoja neće održati, krenule su spekulacije o imenu novog ministra branitelja. Unutar Domoljubne koalicije ponajprije su se okrenuli prema svojim istaknutim predstavnicima poput Damira Krstičevića i Zvonka Milasa, no obje opcije, kako doznajemo, nisu realne. Legendarni zapovjednik iz 4. gardijske brigade, dojučerašnji izgledni kandidat za ministra obrane, funkciju prvog čovjeka braniteljskog resora “s klupe za rezervne igrače” nije mogao prihvatiti. Na takvu ga avanturu nakon svega ne mogu nagovoriti ni HDZ-ovci s juga koji su u podjeli fotelja ostali kratkih rukava.

Milas zapinje iz dva razloga

Zvonko Milas, pak, usprkos ratnim zaslugama, političkoj karijeri HDZ-ova zastupnika bez ijedne mrlje pa i potpori Tomislava Karamarka, zasad “zapinje” iz dva razloga.

– Zvonko je odličan čovjek, međutim tijekom saborskog mandata bio je prije svega zastupnik svoje stranke, a ne zastupnik branitelja. Također, Zvonko bi, nakon Jure Njavre, Ivice Pančića i Freda Matića bio četvrti ministar iz Vukovara. Uz dužno poštovanje našem gradu heroju, u nekim se krugovima ovih dana može čuti izreka: bolje Bosanac nego Vukovarac - otkriva izvor iz braniteljske populacije koji nedvojbeno tvrdi da Milas ne bi imao potporu braniteljskog puka, što je Karamarku iznimno bitno.

Premda Mijo Crnoja odlazi iz ministarstva, krug njegovih suradnika to nipošto neće učiniti olako i bez borbe. Crnojini ljudi, moglo se čuti ovih dana, kao svog kandidata guraju Željka Glasnovića, novog saborskog zastupnika koji je za Večernji list kazao kako će biti glas dijaspore i branitelja, a odjeknula je i njegova izjava o nužnosti lustracije, što je na tragu programskih smjernica sada već bivšeg ministra Crnoje. K tome, oboje dolaze iz redova HVO-a, kao i nesuđeni Crnojin kabinet predvođen Josipom Vidovićem, pa bi Glasnovićev dolazak bio jamstvo njihova ostanka, kao i jake frakcije HVO-a u izvršnoj vlasti.

No, bivši legionar i general prema svemu sudeći neće zasjesti u fotelju ministra, kao ni general Jozo Milićević o kojem se prije nekoliko dana ozbiljno razgovaralo i potom odustalo, zbog njegove umješanosti u aferu Kamioni tijekom koje je upravo njegovo svjedočenje koštalo bivšeg ministra Rončevića godina i godina nepotrebnog povlačenja po sudu.

Kako vrlo izgledna opcija spominje se Anđelko Stričak, varaždinski HDZ-ovac i bivši pripadnik Specijalne policije koji je tijekom kandidature za župana imao potporu generala Mladena Markača. Suborci o njemu govore u superlativima, a njegovo ime jedno je od tri imena s kojim bi branitelji bili iznimno zadovoljni.

Odobrili bi i Vukića

Odobrili bi i izbor Ivana Vukića, umirovljenog brigadira HV-a iz Splita i dopredsjednika HVIDR-e, dragovoljca Domovinskog rata koji je domovinu branio od prvog do posljednjeg dana, a javnost ga je upoznala kada je tijekom proslave Oluje 2014. upravo među braniteljima odabran da održi govor.

No, desetak branitelja, mahom iz gardijskih brigada i specijalne policije, s kojima smo razgovarali proteklih dana “obje ruke u vatru” stavljaju na ime samo jednog čovjeka, čiji bi izbor na dužnost ministra branitelja bio, slažu se, na čast i ponos svakog hrvatskog branitelja. Riječ je o umirovljenom stožernom brigadiru Boži Kožulu, 45-godišnjaku rodom iz Širokog Brijega, pripadniku Tigrova koji je u brigadu stupio u svibnju 1991., a tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine.– Boljeg ministra branitelja od Bože nema, s ratnim putem čistim kao suza, a u godinama iza rata, s obrazom čistim kao suza - poručili su branitelji političarima u nadi da će ih o izboru njihova ministra ovoga puta, da se ne ponovi slučaj Crnoja, netko ipak pitati.

>> Demo: Da mi to i bude ponuđeno, u ovom momentu sigurno ne bih prihvatio da budem ministar branitelja

Komentara 314

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:49 30.01.2016.

Ako je pošten, moralan i jak kao Tigrovi onda je prava osoba za ministra...Naravno biti će uvijek nezadovoljnih, no samo je jedno mjesto upražnjeno.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:46 30.01.2016.

....umirovljenog,zdravog,sposobnog...,zasto ce njemu mirovina;zar nemate drugi izraz osin "mirovina".To sve podsjeca na nerad,bolest,nemoral...,a takvi nam netrebaju.

DU
Deleted user
09:35 30.01.2016.

Ako jesmo Europa onda bi bilo normalno i ponašati se tako. Prosjek broja ministarstva je 15. Kod nas 20. Ukinuti cca 5 ministarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije