Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija o Šešelju

Plenković: Ne može netko 2014. zazivati 'Veliku Srbiju'

Andrej Plenković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
26.11.2014.
u 07:57

Ako je jedini uvjet bio da ne utječe na svjedoke i žrtve, on ih duboko viktimizira i vrijeđa, kazala je Antičević Marinović

U emisiji  'U mreži prvog' Hrvatskog radija gostovale su Jadranka Kosor i Ingrid Antičević Marinović.

 – Tražimo da haaški sud opozove odluku o puštanju Šešelja na slobodu. On širi mržnju, zastrašuje i ponižava žrtve i svjedoke. Grohotom se smije haškom sudu i nadam se kako će Sabor deklaraciju donijeti jednoglasno – kazala je Kosor.

Na pitanje koliko je izgledno da se Šešelj vrati u zatvor, Antičević Marinović je kazala:

 – Ako je jedini uvjet bio da ne utječe na svjedoke i žrtve, on ih duboko viktimizira i vrijeđa. Haški sud mora uspostaviti pravdu.

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a rekao je kako je nedopustivo da netko poziva na stvaranje "Velike Srbije".

 – Sretan sam zbog deklaracije u Saboru i rezolucije Europskog parlamenta, ali vanjsku politiku vode Vlada i predsjednik – kazao je Kovač koji je rekao kako Hrvatskom upravlja "raštimani orkestar"

Kosor je rekla kako Srbija očito još uvijek nije prošla katarzu i nije svjesna što se sve tijekom rata događalo u Hrvatskoj.

 – Uvijek kad Šešelj počne "talambasati", čini nam se da nije učinjeno dovoljno te da smo prekasno odreagirali. Danas su na vlasti Šešeljevi drugari koji moraju osuditi njegove postupke i općenito Miloševićevu politiku – kazala je Kosor i dodala kako će se rezolucija izglasati već danas.

U emisiju se iz Bruxellesa uključio i europarlamentarac Andrej Plenković.

 – Ozbiljno smo pristupili ovoj temi. Ključna je poruka da se osudi Šešeljevo ponašanje. Ne može netko 2014. zazivati "Veliku Srbiju" i imati teritorijalne pretenzije. Želimo istaknuti kako se srpske vlasti moraju očitovati o Šešeljevim istupima jer netko tko želi u EU ne može ignorirati ovakve istupe. Naravno, rezolucijom želimo natjerati haški sud da preispita odluku o puštanju Šešelja na slobodu – kazao je Plenković i dodao kako je pred Srbijom još budući na izostanak reakcije očito dug put da usvoji europske vrijednosti.

>> Haag objavio tajni aneks sa četiri uvjeta za Šešelja. Je li ih on već prekršio?

>> Vučić: Nas nitko ništa nije pitao kada su puštali Šešelja

>> Sabor sastavio Deklaraciju protiv Šešelja

Komentara 30

CR
crocro
08:47 26.11.2014.

Negdje si zapišite: Andrej Plenković će u budućnosti biti ili Hrvatski predsjednik ili Hrvatski premijer. Ali ne u tako dalekoj budućnosti. Možda odmah nakon gđe Kolinde ili g. Kujundžića. Tako mu je zapisano. Bravo g. Plenkoviću, Hrvatska vapi za ljubiteljima Hrvatske, Hrvatskog naroda, Hrvatskih interesa i Hrvatskog europskog prosperiteta a NE vapi za dubokim, učmalim i regionskim Balkanom. Samo uz takve domoljube možemo zaokrenuti iglu kompasa usmjerenu ka istočnom i južnom "regionu".

Avatar johny21
johny21
09:19 26.11.2014.

Svi smo mi svjesni da nitko više ne može zazivati veliku Srbiju, osim našeg državnog vrha!

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:25 26.11.2014.

Pa Seselj nam dobro dodje on bar kaze TKO je izvrsio Agresiju na Hrvatsku imenom i prezimenom za razliku od Hrvatskih politicara koji jos danas fakat neznaju....Netko SE boji da Seselj ne PROZBORI....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije