Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici primarne medicine

Konsenzus liječnika: Dežurat ćemo, ali u ordinaciji s opremom

10.09.2015., Zagreb - Na Stomatoloskom fakultetu u Zagrebu predstavljen je program ranog otkrivanja oralnog karcinoma.  Zeljko Rotim.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
05.12.2016.
u 19:57

Šest različitih organizacija liječnika primarne zdravstvene zaštite složile su se i donijele šest zaključaka s kojima idu u Ministarstvo

Koncesija svima koji zadovoljavaju uvjete, 200 novih specijalizacija za obiteljsku medicinu, omogućiti kontinuitet koncesijskih ordinacija nakon umirovljenja, sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite (PZZ) od lokalne samouprave, uvesti fiksni i varijabilni dio plaće liječnicima PZZ-a i dežurstva kada se zadovolje minimalni tehnički uvjeti – sve navedeno čini šest konkretnih točaka koje su donijeli i usuglasili liječnici PZZ-a i zatražili sastanak u Ministarstvu zdravlja.

Ostati bez svog liječnika

Inicijativu navedenog sadržaja potpisuje ukupno šest udruga, društava odnosno organizacija koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite.

– Inicijativa okupljena na platformi kongresa Futur Z Healthcare Reunion naglašava da je vrlo realno očekivati da će za pet godina dio stanovništva ostati bez svog izabranog obiteljskog liječnika ako izostanu mjere koje je iznijela struka na temelju zaključaka stomatologa, pedijatara i ginekologa na primarnoj razini kod kojih se liječe cijeli život. Nedostatak liječnika primarne zdravstvene zaštite neće biti lako nadomjestiti liječnicima iz drugih zemalja jer specifičnost ovog posla zahtjeva izvrsno poznavanje jezika, kulture i običaja pacijenata zbog holističkog pristupa pacijentu – objašnjava Željko Rotim, dr. med. dent, predsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora. Ističe i da ova inicijativa podržava zadržavanje domova zdravlja.

Pacijenti i koncesija

Svojim su konsenzusom obuhvatili bolne točke sustava primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. I dok pacijenti, kako će reći i stomatolog Rotim, ne znaju i ne moraju znati je li njihov liječnik u koncesiji ili nije, činjenica je da itekako znaju imaju li dežurnog liječnika ili ga nemaju. Rješenje za to pitanje, oko kojeg su se lomila koplja, ova inicijativa uvjetuje opremanjem ordinacija u kojima će se organizirati dežurstvo. Broj novih specijalizacija koje navode već je spomenuo ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, pa se može zaključiti da “primarci” na popisu imaju jednu stavku manje. A o ostalima će uslijediti razgovori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije