Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekoračila ovlasti?

FPZG odbio dati Daliji Orešković podatke dolazi li predsjednica Grabar-Kitarović na predavanja

01.12.2015., Zagreb -  U kongresnoj dvorani odrzana svecanost 95. obljetnice Ekonomskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu, a svecanosti je nazocila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
02.03.2017.
u 07:44

Povjerenstvo je tražilo i broj računa s kojeg je izvršena uplata za doktorski studij predsjednice, no nije objasnilo zašto to istražuje

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZG) stao je u zaštitu osobnih podataka svoje studentice ujedno i dužnosnice – predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – i odbio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostaviti podatke kojim bi to pravo bilo narušeno.

“Part time” studentica

Konkretno, riječ je o podatku s kojeg je računa dužnosnica Kolinda Grabar-Kitarović uplatila fakultetu doktorski studij, ali i detaljne podatke o tome kada i koliko predsjednica dolazi na predavanja u sklopu tog studija. Fakultet se pozvao na autonomiju Sveučilišta, na Zakon o zaštiti tajnosti podataka i na Zakon o zaštiti osobnih podataka jer Povjerenstvo, kako su napisali u odgovoru tom tijelu, nije navelo je li i protiv koje osobe pokrenut postupak za odlučivanje o sukobu interesa, kao ni poslovni broj tog postupka (ako je pokrenut) pa, sukladno tome, nije jasno o kakvom se postupku i o kojoj fazi eventualno pokrenutog postupka radi.

Kako nam je jučer odgovorila dekanica prof. Lidija Kos-Stanišić, Fakultet je Povjerenstvu odgovorio da nije dokazana pravna osnovu temeljem koje traže dokaze o studiranju Kolinde Grabar-Kitarović, pa su Povjerenstvu koje vodi Dalija Orešković dostavili podatke koji ne narušavaju zaštitu osobnih podataka predsjednice doktorske studentice.

No Povjerenstvo je, kako su nam odgovorili na fakultetu, nezadovoljno tim odgovorom, 13. prosinca 2016. pozvalo FPZG da dostavi potpuni dokaz o plaćanju školarine, iz kojeg bi bio vidljiv broj računa s kojeg je izvršena uplata. To nismo učinili, odgovorila nam je dekanica Kos-Stanišić. Fakultet je 12. siječnja 2017. dobio požurnicu, navode na FPZG-u, da bez odgode dostavi zatražene podatke. FPZG ni to nije učinio. Prepiska između fakulteta i Povjerenstva o Kolindi Grabar-Kitarović trajala je mjesecima. Naime, FPZG je 23. studenoga 2016. od Povjerenstva dobio zahtjev da se očituje o doktorskom studiju predsjednice, a zadnju požurnicu dobio je u siječnju 2017. Da je Povjerenstvo tražilo detalje o dolascima predsjednice na predavanja, jasno je iz odgovora FPZG-a Daliji Orešković.

“Točna je činjenica da je dužnosnica Kolinda Grabar-Kitarović upisala doktorski studij Politologije, smjer Međunarodni odnosi, u akademskoj godini 2015./2016. na Fakultetu političkih znanosti s dijelom radnog vremena (part-time). Napominje se da su svi studenti upisani u akademskoj godini 2015./2016. na predmetni doktorski studij upisani s dijelom radnog vremena (part-time). Nadalje, potvrđuje se da je dužnosnica Kolinda Grabar-Kitarović, sukladno Pravilniku o sveučilišnom poslijediplomskom doktorskom studiju Politologija, ispunila sve propisane uvjete za upis trećeg semestra te ga je uredno upisala. Također se ističe da je dužnosnica K. Grabar-Kitarović uredno podmirila sve financijske obveze prema Fakultetu, odnosno platila školarinu za upisane semestre.”

Sama platila studij

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jučer su nam tek odgovorili da su prijavu protiv K. Grabar-Kitarović dobili 17. prosinca 2015. te da u povodu te prijave postupaju u sklopu svog djelokruga rada. Više od toga nisu htjeli reći navodeći da ne žele da se situacija oko te prijave pretvori u medijsku polemiku Povjerenstva i FPZG-a. Dalija Orešković tek nam je rekla da će na javnoj sjednici Povjerenstva, za koju nije specificirala kada će se održati, utvrditi ima li razloga pokretati postupak protiv predsjednice RH-a ili nema, odnosno je li prijava osnovana ili nije.

Povjerenstvo je podatke o studiranju predsjednice od FPZG-a zatražilo gotovo godinu dana nakon što je dobilo prijavu, što u Povjerenstvu tumače time da se nisu ponašali tendenciozno. Iako nisu poznati detalji prijave protiv predsjednice, očito netko sumnja da predsjednica na štetu svog rada u Uredu studira na doktorskom studiju i zanima ga tko joj je platio doktorat. Na Pantovčaku su nam jučer potvrdili da je predsjednica osobno platila doktorski studij.

Sukob između K. Grabar-Kitarović i D. Orešković tinja već neko vrijeme. Predsjednica je šeficu tog Povjerenstva već optužila za prekoračenje ovlasti i pokušaj političkog arbitriranja kada je Povjerenstvo pokrenulo postupak radi raspodjele naknade od 1,17 milijuna kuna koje je K. Grabar-Kitarović dobila za troškove predsjedničke kampanje te ih uplatila HDZ-u, čiji je bila kandidat, kako bi se kasnije taj novac uplatio u humanitarne svrhe. Povjerenstvo protiv predsjednice vodi i postupak zbog putovanja u SAD u siječnju, pa je istraga vezana uz njezin doktorski studij treća stvar zbog koje se D. Orešković bavi Kolindom Grabar-Kitarović.

FPZG, koji je percipiran kao ideološki lijevo orijentiran pa s te osnove nema motiva štititi predsjednicu, očito također smatra da je Povjerenstvo prekoračilo ovlasti kada su u pitanju osobni podaci studenata. Očito nisu impresionirani ni predsjednicom koju tretiraju kao i ostale studentice, a ni Povjerenstvom jer su odbili dostaviti osobne podatke premda je K. Grabar-Kitarović sama platila studij. 

>> Prijave protiv predsjednice: S Pantovčaka se čude ponašanju Dalije Orešković

Komentara 40

CR
crocro
08:16 02.03.2017.

Ako je predsjednica učinila za Hrvatsku u ove 2 godine više nego prethodni predsjednici u cijelim mandatima i ako joj se ne može pronaći mrlja na profesionalnom radu kao predsjednice države, onda idu kopati dalje gdje misle da mogu nešto iskopati i kompromitirati predsjednicu. Pojedoše se živi što predsjednica želi biti doktorica. A kada joj i u ovoj konstrukciji ne bi ništa pronašli, oni bi išli kopati dalje, jer jednostavno nešto moraju i žele iskopati. I kada bi već svaku nadu izgubili da išta mogu pronaći predsjednici, onda bi joj možda natovarili da se svaku večer pomoli dragom Bogu prije spavanja, jer bi to također mogao biti grijeh ili bezvezno gubljenje vremena koje je mogla utrošiti za 5 minuta duže sjedenje u svojem uredu. Ali zašto se to radi i zašto to istražuju. Pa zato što konačno na kraju tunela vidimo svjetlo i nadu u bolje sutra. I to nam netko želi osujetiti i ponovo ukrasti nadu. Sve mogu učiniti ali nitko narodu ne može zatvoriti oči.

FN
Fr@njo
08:37 02.03.2017.

Predsjednica nije njihova Predsjednica... Sjetimo se samo one sramote Milanoviceve vlade , koja je vladinom odlukom izbacila Predsjenicu iz predsjednickoh ureda..bez ikakve analize, procjene, samo na temelju Predsjednicine zelje da u bliskoj buducnosti se pronadje rijesenje novog ureda. Svim sudionicimaicima tog bezobraznog , antidrzavnog , sramotnog cina, trebalo bi zabraniti bilo kakvo sudjelovanje u izvrsnoj vlasti, Jedna od navedenih, upravo nas siluje sa svojom pojavom, u zelji biti gradonacelnica glavnog grada, druga , moljaka za podrsku u uredu predsjednika vlade..treci i glavni , bez posla, na grbaci naroda.

DU
Deleted user
11:34 02.03.2017.

Kako je definirano radno vrijeme visokih i najviših državnih dužnosnika? Od 7 do 3 ili od 9 do 17. Da li dužnosnici naplaćuju posjet uspješnoj firmi u Čakovcu kao dnevnicu, ili podjelu mimoza na Cvjetnom kao prekovremeno? I kako see sada tu uklapa nekoliko desetaka sati u semestru dolaska na fakultet? Neki će reći da s njom tamo ide i vozač i čuvari. Oni idu s njom i kada kupuje cipele pa bi moguće bilo potrebno proučiti da nije u nekakvom sukobu interesa kada kupuje cipele ili donji veš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije