Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Hoće li ravnatelj uopće biti izabran?

11.05.2007.
u 17:04

Aforizam Woodyja Allena o dvije starije gospođe u restoranu koje se ne žale samo zato što jelo ne valja nego su još i porcije male, gotovo se uvijek nametne prije početka analiziranja stanja na HRT-u. Što je drugo nego prigovaranje na lošim i malim porcijama to što već godinama tijekom cijelih TV sezona napadamo program, a onda ljeti prozivamo HTV što proglase godišnji odmor koji im traje dulje nego školarcima?

U jednake se kontradikcije umače svaki od komentatora skandaloznih aktualnih prisavskih događanja oko izbora nasljednika Mirka Galića koja će zasigurno ostati u povijesti kao možda tek nešto manje mračno razdoblje od vremena kada su se ravnatelji postavljali (isključivo) političkim dekretom. Ali, ako već imamo specifične redikulozne varijante provođenja demokracije u upravljanju zemljom općenito, zašto onda očekivati i da ovaj današnji, navodno demokratični put biranja ravnatelja HRT-a i zastupanja javnosti ne bude jednako nakaradan?
Obično bi se ovako,  uoči izbora novoga ravnatelja, nagađalo koji će kandidat proći kao Stipe Drviš, a tko kao Dado Topić.

Ovaj se put, međutim, javljaju i međusobno tuku druge dileme: Hoće li ravnatelj uopće biti izabran? Ne bude li izabran, neće li Vijeće posijati samo još više problema? Bude li izabran, ima li ovo Vijeće više ikakav profesionalni i moralni autoritet da na HRT-u postavlja i portire, a kamoli vodstvo kuće? Što trebamo očekivati od Vijeća čiji članovi napadaju program s često tragikomičnim argumentima, u kojem su pojedinci počeli klinički patiti od vlastite veličine, koji reketiraju domaće filmaše i producente serija, pojavljuju se kao komentatori mjeseca u emisijama konkurentskih TV postaja (Anja Šovagović na Novoj TV), obračunavaju se štiklama...

Prema sadašnjim podacima na prisavskoj “kladionici” – a trenutačni v.d. Vanja Sutlić zapravo je jedini pravi favorit – nijedan od kandidata ne može mirno spavati, jer skupiti osam od deset glasova čini se, bez međusobnog dogovora članova Vijeća (a ako se dogovaraju, gdje je demokracija?), nemoguće. Dogovor među ovoliko suprotstavljenim članovima Vijeća vjerojatno nije ni moguć, utoliko više što polovici njih ionako uskoro istječe mandat, pa se kod njih može očekivati odsutnost većega interesa da situacija bude riješena na najbolji način.

A koji je to način? U ovom trenutku, svaki je odgovor vrlo relativan. Ne izabrati ravnatelja ne bi bio popularan, a još manje koristan potez za HTV jer bi to usporilo organizacijske procese u trenutku kada kuća još uvijek s lakoćom “šije” konkurenciju. Dakako da na HTV-u postoji kaos, ali ako negdje postoji prava kriza, onda je to ponajprije unutar samoga Vijeća koje taj kaos iz dana u dan, od sjednice do sjednice, produbljuje sve više.

Želite prijaviti greške?