Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićeno podrijetlo

Nakon pršuta, maslinovog ulja i mandarine još jedan hrvatski proizvod dobio oznaku izvornosti

kiseli kupus
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
21.08.2015.
u 16:25

Proces zaštite naziva „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ započeo je u prosincu 2011. godine

Republika Hrvatska dobila je još jedan proizvod koji je dobio oznaku izvornosti na tržištu Europske unije. Nakon Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine oznaku zaštićenog podrijetla dobio je i Ogulinski kiseli kupus, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Vijest je potvrđena u Službenom listu Europske unije, a kupus je zaštićen pod nazivom Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje

Proces zaštite naziva započeo je u prosincu 2011. godine kada je Udruga proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa podnijela  Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti.

Godinu dana kasnije Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U svibnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije, a sada je upisan i u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede,  obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.

Posebnost Ogulinskog kiselog kupusa temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz povoljne klime, pogodnog tla i autohtone sorte kupusa te znanja i vještina ljudskih čimbenika u njegovoj proizvodnji.

>>Krčki pršut – prvi hrvatski proizvod registriran na EU razini

>>Ovo smo mogli zaštititi u EU – a nismo!

Komentara 3

BA
balic
12:46 27.08.2015.

btw.zasto neki komentiraju .Kakve veze ima tko je gdje bio naseljen i u kojem broju.Ovdje je rjec o zastiti Ogulinskog kupusa koji se uzgaja u Hrvatskoj a ne da tamo bilo tko i bilo gdje svoj kupus koji nije Ogulinski iskazuje za Ogulinski.Isto kao sto je jedan Slavonski kulin/kulen a ne neka kobasica kulen,ili neke kopije koje zovu kulenom a sa kulenom nemaju bas nista .Tako je samo jedan Ogulinski kupus(zelje)..

ZV
zvonkofaraga
18:15 21.08.2015.

Autentican je kao i hrvatska sljivovica i hrvatski ajvar i hrvatski leskovacki rostilj i najautenticniji i planetarno poznat hrvatski užički kajmak

Avatar nula
nula
17:52 21.08.2015.

Ovo na fotki nije kiseli kupus . Kiseli kupus je srpski specijalitet , nema kuce koja nema kacu na terasi . Primjecujete da se proizvodi u regiji koja je (bila ) naseljena Srbima . Ja sarmu obozavam .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije