Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićeno podrijetlo

Krčki pršut – prvi hrvatski proizvod registriran na EU razini

14.04.2015.
u 15:44

Zastupnik Tonino Picula koji zaštitu proizvoda ima u fokusu od početka svog mandata, pozdravlja ovaj veliki rezultat

Krčki pršut prvi je hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

 Podsjetimo, nedavno je i istarski pršut dobio oznaku zaštićenog proizvoda oznakom izvornosti prema standardima EU, sporazumom hrvatskih i slovenskih proizvođača. 

Proizvodnja "krčkog  pršuta“ ograničena je isključivo na područje otoka Krka. "Krčki pršut" je trajan suhomesnati proizvod od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku bez dimljenja te podvrgnut procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Specifičnost "krčkog pršuta" proizlazi iz njegova dugogodišnjeg ugleda, vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koriste tradicionalnom recepturom.

Još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla objavljena su u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini: zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres“, zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „neretvanska mandarina“ te zahtjev za registraciju oznake izvornosti  „ogulinski kiseli kupus“. Ovi proizvodi, ako Europska komisija ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će sljedeće registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije.

Zastupnik Tonino Picula koji zaštitu proizvoda ima u fokusu od početka svog mandata, pozdravlja ovaj veliki rezultat: 

 – Očekujem da krčki pršut bude samo jedan od mnogih uspješnih primjera zaštite autohtonih hrvatskih proizvoda, čija proizvodnja je rezultat višestoljetne tradicije, a geografsko podrijetlo neupitno – kazao je.

Upravo o zaštiti naših izvornih proizvoda i malih proizvođača, kao i o primjerima dobre prakse u drugim zemljama Europske unije te mogućnostima koje Hrvatskoj otvara članstvo, zastupnik Picula će govoriti kao sudionik okruglog stola na „Danima hrvatskog pršuta“ ovog vikenda, odnosno 18. travnja u Podstrani.

>> Neki Amerikanci od sljedećeg mjeseca mogli bi trebati vize za EU

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar realan.zg
realan.zg
16:48 14.04.2015.

Tako treba,,sačuvajmo svoje blago!!

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
19:00 14.04.2015.

bez ove vijesti ne bih mogao završiti današnji dan.

DU
Deleted user
16:21 14.04.2015.

Pa gdje je grb ljudi !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije