Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh hrvatskog pijanista

Aljoša Jurinić u finalu velikog Natjecanja Kraljice Elizabete

aljoša jurinić
Foto: Wojciech Grzędziński/NIFC
15.05.2016.
u 13:46

Dvanaestoro pijanista natjecat će se za nagrade prestižnog natjecanja u Bruxellesu sljedeći tjedan

Nakon što je prošle jeseni ušao u finale, među desetoro najboljih pijanista na Chopinovom natjecanju u Varšavi, mladi hrvatski glazbenik Aljoša Jurinić ušao je u najuži krug od dvanaestoro odabranih i na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu. 

Riječ o jednom od najstarijih, najprestižnijih i najzahtjevnijih svjetskih glazbeničkih natjecanja. Prvo je održano 1937. u kategoriji violine, kada je prvi pobjednik postao David Ojstrah. Pijanisti su se prvi put natjecali godinu dana kasnije, kada je pobijedio još jedan legendarni ruski glazbenik, Emil Giljels

Od 1988. na natjecanju se natječu i pjevači, a od 1953. dodjeljuju se i nagrade skladateljima. 

Finalne večeri održavat će se sljedeći tjedan, od 23. do 28. svibnja. Uz Nacionalni belgijski orkestar pod ravnanjem ugledne američke dirigentice Marin Alsop svakog će dana nastupiti po dvoje finalista.

Aljoša Jurinić na redu je u srijedu, 25. svibnja. Čitav program može se pratiti i na internetu. 

Komentara 1

MU
Mukowsky
14:26 15.05.2016.

Bravo mladiću. Jedva čekam koncert u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije