Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Zoran Tadić

Hrvatski filmski redatelj. Nagrađivan je u zemlji i inozemstvu. Filmom "Ritam zločina" debitirao je kao redatelj dugometražnoga igranog filma.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 327 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Hrvatski filmski redatelj Zoran Tadić rođen je u Livnu, 2. rujna 1941. Kao najstariji od trojice sinova trgovca Tadije Tadića. U Zagreb su došli 1943. I otvorili radnju. Nakon rata, komunisti su radnju u Hainzelovoj ulici nacionalizirali.

Odrastao je u Tuškanovoj ulici, a stotinjak metara od kina “Mosor” u Zvonimirovoj u koje je tijekom mladosti svakodnevno odlazio. Osim filma, opsesija mu je bio odlazak na  Dinamov stadion gdje je prvi put 1948. godine gledao utakmicu.  

1 / 0
  

- Mojoj generaciji film je bio dio svakodnevnice, možda i zato što nam nije preostalo puno drugih stvari. Bilo je normalno da smo u kinu Mosor gledali svaki novi film koji se prikazivao, a one važnije i nekoliko puta. Redovito smo se švercali, što je ponekad završilo i primljenom pljuskom koju bi nam udijelio kartodrapac. Ali bio je to sjajan period za filmofile jer su se nešto prije razišli Tito i Staljin. Došlo je do približavanja s Amerikom, odakle su počeli stizati svi filmovi koji se nisu vrtjeli od uspostave NDH, a poslije i partizanske vlasti. Bila je tu i hrpa odličnih vesterna zbog koje nismo izlazili iz kina - pričao je Tadić.

Filmom se počeo baviti kao kritičar i publicist 1961. Bio je zamjenik glavnog urednika Studentskog lista Marina Kuzmića. Surađivao je i u Poletu. Budući da nije postojala Akademija za film, upisao je komparativnu književnost i filozofiju.

U međuvremenu je kao filmski kritičar počeo je surađivati i s Televizijom, a prvi put je nastupio oko 1964. u emisiji koju je uređivao Vlado Gotovac. Zatim je bio asistent, pomoćnik redatelja i koscenarist. Od 1968. počeo je samostalno režirati. 1981. u okviru filmske emisije urednik Nenad Pata dao je Tadiću i ekipi skroman budžet i 16-mm kameru da snime demonstracijski film, a Tadić je u Trnju snimio  crno-bijeli triler temeljen na kratkoj priči Pavla Pavličića "Dobri duh Zagreba".

Ukupno je režirao  deset kratkometražnih filmova: "Hitch ... Hitch ... Hitchcock!" (1968.), "Amerikanka" (1970.), "Poštar s kamenjara" (1971.), "Druge", "Kazivanje Ivice Štefanca, mlinara" (1973.), "Pletenice", "Dernek", "Zemlja" (1975.), "Preporuča se za realizaciju" (1978.) i "Kašinska 6" (1981.), te šezdesetak televizijskih, dokumentarnih i igranih filmova.

Filmom "Ritam zločina" (1981.) debitirao je kao redatelj dugometražnoga igranog filma. Fantastični triler, prema scenariju Pavla Pavličića, nagrađen je u Portu. Snimao je trilere usredotočene na manju grupu likova: "Treći ključ" (1983.), "San o ruži" (1986.), "Osuđeni" (1987.), "Čovjek koji je volio sprovode" (1989.)  "Orao" (1989.) i “Treća žena” (1997.).

Surađivao sa stalnom ekipom - od scenarista pisca Pavla Pavličića do  Gorana Trbuljaka i glumca Fabijana Šovagovića.
Objavio je knjigu kolumni “Sto godina filma i nogometa”,  a riječ je o kolumnama objavljenima od kraja 60-ih do 1995. Prvi dio posvećen je Dinamu, a u nastavku je sve hrvatske redatelje,osim Kreše Golika i Branka Bauera,  prikazao je kao neznalice.

Tadić je bio predavač na Akademiji dramske umjetnosti, Odjel filmske režije, na kojoj je radio redoviti profesor. Nagrađivan je u zemlji i inozemstvu.
Film "Drvo života" , prema scenariju Tomislava Jageca., nije završio. Bolest je bila brža.  Umro je u Zagrebu, 9. rujna 2007. Njegovi potimci su sin Tadija i kći Tena.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.