Naslovnica Enciklopedija Biografije

Zlatko Sudac

Za svećenički poziv odlučuje se 1993. Teologiju je završio u Zagrebu. Zlatka Sudca je za svećenika 1998. zaredio tadašnji krčki biskup a sadašnji zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. U propovijedima i javnim istupima doticao se i politike. Tako je govorio da je general Gotovina nevin i da se ne treba predati Haaškom sudu. Izjašnjava se protiv privatizacije i prodaje državnih infrastrukturnih objekata
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 530 prikaza
'14.07.2011., Zagreb - Vlc. Zlatko Sudac u svom ateljeu stvara novu kolekciju umjetnickih djela radjenih u kombinaciji lijevanog stakla i zrcala te demantira financijski krah tvrtke Joshua d.o.o., koj
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je u Rijeci 24. siječnja 1971. godine. Djetinjstvo je proveo u Vrbniku na otoku Krku gdje mu i danas žive roditelji Ljubica i Slaven. Osnovnu i srednju školu završio je u Krku, a zatim se zaposlio kao strojarski tehničar.

Uz rad je upisao studij sociologije i psihologije u Rijeci. Za svećenički poziv odlučuje se 1993. Teologiju je završio u Zagrebu. Teolog Adalbert Rebić, koji mu je bio profesor tvrdi da je Suca rijetko viđao na predavanjima.

'14.07.2011., Zagreb - Vlc. Zlatko Sudac u svom ateljeu stvara novu kolekciju umjetnickih djela radjenih u kombinaciji lijevanog stakla i zrcala te demantira financijski krah tvrtke Joshua d.o.o., koj
1 / 4

Zlatka Sudca je za svećenika 1998. zaredio tadašnji krčki biskup a sadašnji zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. Iste godine postavljen je za kapelana u Novalji na otoku Pagu.

U svibnju 1999. dobiva stigme. Tom događaju, prema njegovom kazivanju, prethodila je šetnja s gospođom Milkom Ricov uz more. Te večeri puhala je bura, a zatim je nastupio mir. Vjetar je utihnuo a more je postalo poput ulja. Na noćnom nebu se pojavilo neobično sunce koje je žarilo a oko kojeg je bio krug duginih boja. Između sunca i ruba duge bio je „ljubičasti krug koji je titrao“ dok su se preko cijelog neba „pružali krakovi križa“. Na tu pojavu oboje su kleknuli, Sudac licem prema toj svjetlosti. Taj znak je dugo trajao prije nego je nestao. Začudili su se kada su saznali da nitko u Novalji te neobičnosti nije primijetio. 

Slijedeći dan Sudca je počelo peći čelo. Otišao je u kupaonicu umiti se hladnom vodom, i tada je u ogledalu vidio da mu je čelo crveno. Idućih dana imao je neugodan ocjećaj peckanja čela, a niz oči su mu „krenule krvave suze i počeo se znojiti krvavim znojem“. Nakon toga počeo mu se javljati križ na čelu. Kriz je nastajao polako, utiskujući se sve dublje. Bio je poput „rimskog križa koji se polako širio i počelo ulaziti u dubinu čela“.

Kada se to dogodilo, gospođa Ricov i Sudac obavijestili su župnika a ovaj biskupa. Počele su glasine o Sudčevim nadnaravnim sposobnostima koje su se proširile i u javnosti. Govorilo se o svijetljenju, levitaciji, pojavljivanju na različitim mjestima u isto vrijeme.

Neki su svjedočili i o čudesnim ozdravljenjima bolesnika s kojima je bio u kontaktu. Nakon toga Sudac je počeo nositi bijelu odjeću, na njegovim propovijedima počelo se pojavljivati sve više ljudi.

Službena Crkva je prema tim događajima od početka bila skeptična. Povukla ga je iz Novalje. Naređeno mu je da se povuče iz javnosti. Poslan je na ispitivanja u talijansku kliniku Gemelli. Tamo je ustanovljeno da je njegova stigma na čelu u obliku križa  „neobjašljiva prirodnim zakonima dostupnim suvremenoj znanosti“. Sudac je neko vrijeme držao flaster preko te stigme.

Održavao je duhovne seminare u mjestu Betanija na otoku Lošinju koje su posjećivali i mnogi uglednici iz javnog života. Na tim vježbama je 2001. bio i general Ante Gotovina. Od 2000. do 2009. u tom centru je održano 240 seminara na kojima je bilo oko 31 tisuća polaznika. Krčki biskup Valter Župan te godine zatvara Betaniju.

Sudac je u međuvremenu, 2004. boravio u SAD-u. Službovao je u hrvatskim župama na američkoj Istočnoj obali. Na njegovim seminarima bile su tisuće ljudi. Govorilo se o čudesnim ozdravljenjima. Tijekom njegova boravka u Italiji, proširila se priča kako su mu na blgdan sv. Franje Asiškog prokrvarile žive rane na rukama.

U propovijedima i javnim istupima doticao se i politike. Tako je govorio da je general Gotovina nevin i da se ne treba predati Haaškom sudu. Izjašnjava se protiv privatizacije, prodaje, državnih infrastrukturnih objekata (cesta, tunela). Skeptičan je bio i prema ulasku Hrvatske u EU.

Mnogi biskupi  mu, međutim, uskraćuju dozvole za djelovanje u svojim biskupijama. Smeta im estradizacija duhovnog poziva. Crkvene krugove šokirao je 2009. kada je na omotu za album duhovne glazbe  „Put, istina i život“ prikazan  kako poput Isusa hoda po vodi. Profesor teologije Adalbert Rebić poručio mu je tada da prestane glumiti Isusa i počne više ići njegovim stopama.

Po Rebiću upitno je i mentalno zdravlje poznatog karizmatika.

Pojavljivali su se i medijski napisi u kojima se govorilo o navodnim pokušajima njegova trovanja. „Cijelu istragu sam zapečatio i zaustavio daljnja ispitivanja“, rekao je 2010. u vezi s tvrdnjama kako je u „razdoblju od jednog desetljeća bio po život i zdravlje ozbiljno izlagan i ugrožavan“.

Sudac ima  i svoju tvrtku „Joshua“ d.d. u kojoj je prokurist odvjetnik Bosiljko Mišetić. 2008. kada je tvrtka osnovana imala je ukupni prihod od 60 tisuća kuna, slijedeće je uprihodila 2,8 milijuna kuna, da bi 2010. zapala u minus od 435 tisuća kuna. O njemu je objavljena knjiga „Razgovori“, snimljen je i dokumentarni film. Osnovao je svoj informativni portal.

U 2013. počeo je držati seminare duhovne obnovu (od petka do nedjelje) isključivo za časnike Hrvatske vojske u vojarni u Zemuniku kod Zadra. Taj rad pod ingerencijom je vojnog biskupa Juraja Jezerinca. Svakog tjedna oko 300 vojnih službenika polazi taj seminar.

U slobodno vrijeme Sudac se bavi slikanjem, izradom vitraja, kiparstvom. Sam se pohvalio kako se bavi i uređenjem interijera pa je tako uredio jedan zagrebački fizerski salon, restoran, hotel te nekoliko obiteljskih vila. Namjerava dovršiti doktorat o utjecaju duhovnosti i molitve na ljudsko zdravlje.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.