Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komičar, scenarist i glumac

Željko Pervan

ŽELJKO PERVAN
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski komičar, scenarist i glumac. Karijeru je započeo pridruživši se “Zločestoj djeci”. Osvojio je nagradu Večernjakov "Ekran" za najpopularniju mušku TV osobu za "Večernju školu".

Hrvatski komičar, scenarist i glumac Željko Pervan rođen je u Zagrebu 7. kolovoza 1962 . godine od majke Anđelke i oca Božidara. Djetinjstvo je proveo u Dubravi, a kako nikamo nije izlazio, niti je bio dio neke škvadre s kojom bi se tukao ili opijao, doma je čitao.

Prema želji oca, pohađao je srednju teničku školu Nikola Tesla, što je za njega bio promašaj. - U bijegu od obrade metala naučio sam puno različitih sitnica koje mi pomažu da me danas ništa ne može iznenaditi - kaže Pervan.

Karijeru je započeo sredinom 80-tih na Omladinskom radiju, kada se na nagovor Vinka Grubišića pridružio “Zločestoj djeci”. Pojavom OTV-a počinje voditi emisije 'Serbus Zagreb', 'Malu školu loše glume', 'Večernju školu', 'Malo morgen', 'Pervanovo', 'Obećanu zemlju'. Usto je pisao  za 'Vjesnik' i večernjakov 'Ekran'.  

"Večernja škola" nastala je tako što je Pervan dobio zadaću napraviti emisiju koja ništa neće koštati, a mora biti super. Prvo se, priznao je, sjetio škole jer 99 posto ljudi ima to iskustvo, a onda mu je bilo lako napuniti i sadržaj. Potom su mu se pridružili Mladen Horvat, Zuhra, pa Antimon.

ŽELJKO PERVAN
1/4
 

Godine 2002. za OTV je snimio humorističnu seriju 'Obećana zemlja', u kojoj je glumio Izidora Weissa, poglavara Hrvatske. 2004. Na HRT-u je vodio  'Večernju školu',  kviz 'Uzmi ili ostavi' te emisiju na drugom programu Hrvatskog radija "Iza paravana".

Osim boljih produkcijskih uvjeta, dobio je i veću plaću. Već 2006. osvojio je nagradu Večernjakov "Ekran" u kategoriji najpopularnija muška TV osoba za emisiju "Večernja škola". Ugovor s HRT-om raskinuo je 2007. i prešao na Novu TV. Popularna 'Večernja škola' išla je gotovo svakodnevno te je snimana uživo i bez publike. Došlo je do zamora,  Nova TV poslije je ukinula  emisiju.

Pervan je nastupao i kao stand-up komičar u turneji po Hrvatskoj s "Božanstvenom komedijom". Pomagao je bolesnom hrvatskom branitelju, Srećku Josiću. Sredinom prosinca 2007. nedostajalo mu je  80 tisuća kuna za liječenje u Americi. Tada se u priču uključio Željko Pervan koji je prodao svoj motor i dao mu novac.

2009. na Hrvatskom radiju krenuo je Pervanov Dnevnik koji od 2013. gledamo i na RTL2 televiziji u kasnom terminu. Iako mu je otac porijeklom iz Omiša, Željko ima kuću u Kašteliru u Istri gdje ljetuje s obitelji. U sretnom je braku sa suprugom Darijom s kojom ima četiri kćeri - Ines, Doriju, Miju i Pavlu. Zadrti je trezvenjak.

- U životu nisam popio kap alkohola, čak ni kad su mi se kćeri rađale. Ne želim se omamljivati, volim da mi je svijest zdrava, a u Kašteliru moji istarski prijatelji nadaju se da će me preobratiti. Neće uspjeti, jer ne volim ni miris ni okus alkohola – jedino mi se sviđa dizajn boca za konjak ili whiskey - rekao je Pervan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije