Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik

Željko Biloš

'12.05.2009., Osijek - Odrzana je konferencija za novinare povodom izgradnje novog trgovackog centra Portanova. Investitor Zeljko Bilos.  Photo: Davor Javorovic/Vecernji list'
01.12.2016.
u 00:00

Bogatstvo je stekao uvozom i prodajom željeznih legura te danas ima razgranato poslovanje u Hrvatskoj, Srbiji, Ukrajini. Posluje u Slavonskom Brodu i Sisku jer je Inin kooperant za plinske boce i cijevi. Godine 1995. kupio je Đuro Đaković – zavarene posude, u Vukovaru je 2002. osnovao Feroimpex, a godinu dana poslije kupio je Lifam, tvrtku iz Stare Pazove u Srbiji, koja proizvodi plinske boce. U vlasništvu ima i osječku tvornicu OLT, Osječku televiziju a 80 milijuna eura investirao je u trgovački centar Portanova u Osijeku.

Rođen je 1955. Po obrazovanju je ekonomist. Do 1990. bio je direktor osječke „Obnove“, tvrtke koja je otišla u stečaj. On je kupio njene dijelove. 1990. osnovao je privatni tvrtku „Osimpex“. Devedesetih je preuzeo osječku uvozničku tvrtku „Export-import“ u Gundulićevoj ulici gdje je danas sjedište „Osimpexa“. 

Bogatstvo je stekao uvozom i prodajom željeznih legura te danas ima razgranato poslovanje u Hrvatskoj, Srbiji, Ukrajini. Posluje u Slavonskom Brodu i Sisku jer je Inin kooperant za plinske boce i cijevi. Za njega se govori da „ima nos“ za trgovinu željezom. [PHOTOS]  

Godine 1995. kupio je Đuro Đaković – zavarene posude, u Vukovaru je 2002. osnovao Feroimpex, a godinu dana poslije kupio je Lifam, tvrtku iz Stare Pazove u Srbiji, koja proizvodi plinske boce. U vlasništvu ima i osječku tvornicu OLT, Osječku televiziju a 80 milijuna eura investirao je u trgovački centar Portanova u Osijeku koji se prostire na 40 tisuća četvornih metara. 

Početkom 2013. Osimpex, inače u vlasništvu Željka Biloša i njegove supruge Nade, dao je ponudu za kupnju slovenske tvornice obuće „Peko“ za četiri milijuna eura. Međutim, poslije je odustao od ugovora o kupnji nakon što su mu vlasnici te tvornice (banke i državni fond) postavili dodatne uvjete, a banke koje su ga pratile nisu pristale produžiti svoja jamstva. 

Biloš nije član nijedne političke stranke ali „naginje udesno“. Bio je u dobrim odnosima s Branimirom Glavašom, ali kada se Glavaš sukobio s Antom Đapićem, tadašnjim gradonačelnikom Osijeka, Biloš je stao na Đapićevu stranu. Zajedno su odrastali i igrali nogomet u Retfali, dijelu Osijeka,  gdje Biloš i danas ima kuću. Svoj najnoviji povratak u osječku vlast Đapić je krenuo iz Bilošević prostorija koje je iznajmio. Sada ga povezuju s Tomislavom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a. 

Biloševo ime spominjalo se u akciji Uskoka iz ožujka 2013. koji ga je zajedno sa skupinom drugih osoba tajno nadzirao zbog sumnje u kupovanje informacija iz tajnih istraga. 

Biloš i njegova supruga Nada poznati su kao veseljaci. Godinama su uoči Božića  povodom njegovog rođendana priređivali velike zabave s oko 500 gostiju u Bizovačkim toplicama. Za pedeseti rođendan Nada Biloš je svom suprugu, osim glamurozne veselice u hotelu Osijek priredila i vatromet koji je iznenadio stanovnike tog grada. Svojedobno su za sedmodnevni odmor na moru iznajmili ne samo jedrenjak i posadu nego i najbolje tamburaške sastave. 

Vlasnik je kuće na Retfali, kuće na Krku te zgrade bivšeg obrazovnog centra Ivan Štark. U njegovim poduzećima zaposleno je oko 600 osoba a imovina mu se procjenjuje na više od 600 milijuna kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije