Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Vojislav Stanimirović

Tijekom bitke za Vukovar bio je pričuvni časnik na čelu sanitetske službe bivše JNA. Bio je gradonačelnik Vukovara dok je grad bio pod srpskom okupacijom. Bio je ministar bez lisnice u vladi tzv. republike srpske krajine.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 873 prikaza
Vojislav Stanimirović (SDSS)
Foto: import
Pogledajte galeriju 1/4

Sve sam rekao Haagu, a mogu opet i DORH-u, odgovorio je na tvrdnje hrvatskih zarobljenika da je nakon okupacije Vukovara obilazio logore i izdvajao ljude u društvu s Arkanom i kapetanom Draganom.

Rođen je 5. kolovoza 1953. u Tovarniku. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu. Specijalizirao je psihijatriju.  Stekao je zvanje primariusa. Radio je kao liječnik specijalist u bolnici u Vukovaru.

Tijekom bitke za Vukovar bio je pričuvni časnik na čelu sanitetske službe  bivše JNA. Kaže da je bio uhićen 25. srpnja 1991. nakon čega je pobjegao u Srbiju. Tamo su ga mobilizirali i zadužili za zdravstvo. „Vojska me je 1. lipnja 1992. postavila za direktora vukovarske bolnice“, rekao je.

U politiku ulazi 1993. Bio je gradonačelnik Vukovara dok je grad bio pod srpskom okupacijom. Bio je ministar bez lisnice u vladi tzv. republike srpske krajine.

1993. je objavio članak u novinama „Vojska Krajine“. Prva rečenica glasi: „Tog 18. novembra 1991. pao je i posljednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovar - vukovarska bolnica“.

Kako je pred Haaškim sudom utvrđeno da su JNA i srpske paravojne postrojbe izvele ranjenike iz vukovarske bolnice nakon zauzimanja grada i ubile ih na poljoprivrednom dobru Ovčara, hrvatska javnost bila je zgrožena.

Vojislav Stanimirović (SDSS)
1 / 4

Pravdao se kako su tu rečenicu nadopisali urednici tog lista.  1995. je dobio od Radovana Karadžića u Banja Luci „orden za posebne ratne zasluge“. Tijekom procesa mirne reintegracije bio je predsjednik prijelaznog Izvršnog vijeća za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem.

1997. je u Vukovaru osnovao Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) čiji je postao predsjednik. Te godine je kao predstavnik srpske manjine biran za zastupnika u Županijskom domu Hrvatskog sabora. Zastupnik je bio u još dva mandata od 2000. do 2007.  Bio je član odbora za europske integracije i za ravnopravnost spolova.

Također je obnašao dužnost predsjednika Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru. Izabran je i na izborima 2007. ali je u listopadu 2008. svoj mandat stavio u mirovanje a zamijenio ga je Mile Horvat.

S državom Srbijom je pregovarao o zamjeni kuće u vlasništvu njegova sina Aleksandra u Vukovaru, u koju bi se trebao premjestiti srpski konzulat, za četverosobni stan u Beogradu gdje bi mu sin Aleksandar trebao živjeti.  
Oženjen je sa suprugom Ljeposavom, liječnicom opće medicine.

Zagreb: Dani hrvatskih tržnica
Što i od koga građani kupuju
Inspektori 'češljaju' tržnice i kreću u kontrolu OPG-ova, evo što su dosad otkrili
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.