Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazališna glumica i pjevačica

Vanda Winter

vanda winter (1)
01.12.2016.
u 00:00

Prva scenska iskustva stječe nastupima u dječjoj tv emisiji Turbo Limach Show. Za ulogu u "Ljepotici i zvijeri" 2008. dobila je Nagradu hrvatskog glumišta.

Pjevačica i glumica Vanda Winter rođena je u Zagrebu 14. kolovoza 1984. kao kćer jedinica majke Sanje i oca Branka. Djetinjstvo pamti po bezbrižnosti, baki koja je na selu držala kra­­­vu i djeda  koji bi joj svakog jutra skorup s ku­­hanog mlijeka umiješao u čo­­ko­­­lino.

Pred TV kamerama prvi se put pojavila s 13 godina kad je s prijateljicama iz škole, sasvim slučajno, završila je u "Turbo Limach Showu". Ona i školske prijateljice  mislile su da neće proći audiciju, no kad su prošle, uhvatila ih je trema.

vanda winter (1)
1/4
 

Vrlo rano se  odlučila biti pjevačica čime je šokirala roditelje. Podržavali su njezin talenat, ali se i grozili estrade. Upisala je IV. gimnaziju u Zagrebu i već tada surađivala s Dinom Dvornikom. S kraljem funka otpjevala je "Ne znam kome pripadam". Osim s Dvornikom, radila je i s Davorinom Ilićem, Markom Tomasovićem, Davorom Devčićem...

Po završetku gimnazije upisala je novinarstvo, ali je ubrzo prešla na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija igrala je u predstavama kazališta Trešnja, Komedija i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Po završetku Akademije, kao stipendistica kazališta Komedije od 2005. postala je članicom njihova ansambla.   

Pravu priliku dao joj je Vlado Štefančić kad joj je ponudio naslovnu ulogu u "Kosi". Uslijedile su također glavne uloge u mjuziklima "Gubec-beg" i "Ljepotica i zvijer". Za ulogu u "Ljepotici i zvijeri" 2008. dobila je Nagradu hrvatskog glumišta.

Vanda je, naime, te godine u suradnji s grupom "Braća uboga" snimila pjesmu "Da sam ja netko" za špicu filma "Gdje pingvini lete". 2010. godine bila je članica hrvatskog stručnog žirija za Eurosong, a stalno sudjeluje u Dramskom programu Hrvatskog radija. 

Tako je za najbolje glumačko ostvarenje u radio drami za ulogu Nastenjke u "Bijelim noćima" Dostojevskog osvojila još jednu Nagradu hrvatskog glumišta 2011. Te godine je u suradnji s Agramsvilleom i Kompilacijom Yammat objavila i single Sjena.

Na svečanom programu u povodu ulaska Hrvatske u EU Vanda je točno u ponoć 30.lipnja/1. Srpnja 2013. otpjevala ariju “Ave Maria” iz “Gubec-bega”. Za njene pjevačke mogućnosti do tada je znala i čula tek uska kazališna publika u Zagrebu, međutim, tu je večer svojom izvedbom oduševila cijelu naciju.

Uspoređivali su je s Josipom Lisac. Budući je vokal Josipe Lisac utjecao na njezinu karijeru Vanda je to shvatila kao veliki kompliment.

Istovremeno s pripremama za nastup povodom ulaska u EU, Vanda je spremala i predstavu “Plemena” s Teatrom Exit i Planet Artom te snimila i svoj treći singl “Fijasko”.Od jeseni 2013. gledamo je u glavnoj ulozi nove domaće serije “Stella”.

Hobi joj je crtanje portreta. Obožavateljica je Dylana Doga, junaka istoimenog talijanskog stripa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije