Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Violončelist, glazbenik

Stjepan Hauser

'29.06.2011., Zagreb - Stjepan Hauser, violoncelist i glazbenik. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
01.12.2016.
u 00:00

U rodnoj Puli Stjepan je započeo osnovno glazbeno obrazovanje, a srednjoškolsko je pohađao i završio u Rijeci u klasi prof. Maura Šestana. Hauser i Šulić odlučili su kao dugogodišnji svirači violončela odsvirati pjesmu "Smooth Criminal" Michaela Jacksona. Pjesma je 2011. Postala hit na You Tubeu pa su nastavili obrade rock i pop skladbi.

Vilončelist Stjepan Hauser rođen je u Puli, 15. lipnja 1986. Majka Marija predaje Glazbenu metodiku na fakultetu u Puli, otac Mario izrađuje mozaike, a stariji brat Miron je akademski obrazovan glazbenik i svira trombon).

U rodnoj  Puli Stjepan je započeo osnovno glazbeno obrazovanje, a srednjoškolsko je pohađao i završio u Rijeci u klasi prof. Maura Šestana.

Škola je trpjela  zbog  opsjednutosti glazbom Stjepana Hausera.

- Oduvijek sam imao problem fokusirati se na ono što me ne zanima, jednostavno se nisam mogao prisiliti – kaže.

Kao stipendist Zaklade Adris i Frankopan Fondacije završio je dodiplomski studij pod vodstvom prof. Natalie Pavlutskaye u Londonu, a kasnije na postdiplomski studij kod profesora Ralpha Kirshbauma kao stipendist Dorothy Stone Foundation na RNCM u Manchesteru i kod Bernarda Greenhousea u SAD-u.

S Damirom Urbanom 2011. snimio je CD "Urban i Hauser", a "Noć nek tiho svira" zajednički je CD na kojemu su hvaljeni violončelist i Oliver Dragojević obradili Oliverove poznate pjesme.

Stjepana Sulića, koji s njim čini 2cellos, upoznao je kao mladić jer su zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu.

'29.06.2011., Zagreb - Stjepan Hauser, violoncelist i glazbenik. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
1/4

Kako je Hauser otišao nakon Akademije otišao na Kraljevsko sveučilište u Manchester, a Šulić na londonsku Kraljesvku akademiju, odlučili su kao dugogodišnji svirači violončela odsvirati pjesmu "Smooth Criminal" Michaela Jacksona. Pjesma je 2011. postala hit na You Tubeu pa su nastavili obrade rock i pop  skladbi.

Kuća  Sony Masterworks snimalia im je prvi album u  2011.  Na kojem su  obrade pjesama  Guns N' Rosesa, Stinga, Nirvane, U2 i dr. te godine počeli su nastupati na turnejama slavnoga Eltona Johna. Pa su i oni postali planetarno poznati. S njima  kao bubnjar ponekad nastupa i Dušan Kranjc.

Stjepan Hauser član je The Greenwich Trija kojeg legendarni Bernard Greenhouse opisuje kao novi „Beaux Arts Trio“. Trio je formiran 2006. godine a čine ga slovenska violinistica Lana Trotovsek te japanska pijanistica Yoko Misumi. S Yoko je bio i u ljubavnoj vezi. I njegova prethodna djevojka bila je glazbenica.

Dobio je 21 prvu nagradu na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Nastupao je u više od 40 zemalja na svim kontinentima, uključujući prvijence u najprestižnijim svjestkim dvoranama. Dva puta bio je pozvan na gala koncerte za princa Charlesa u Buckinghamskoj palači i St. James palači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije