Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Televizijski i kazališni glumac i voditelj

Rene Bitorajac

Rene Bitorajac
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Sa samo sedam godina upisao je Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih u klasi Zvjezdane Ladike. Prvi puta se u ulozi voditelja našao sa 12 godina. Bitorajac je glumio u 30-tak predstava u većini kazališta u Zagrebu.

Rene Bitorajac rođen je 2. ožujka 1972. u Zagrebu. Sa samo sedam godina upisao je Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih u klasi Zvjezdane Ladike, u kojem ostaje punih 12 godina, sve do završetka srednje škole (Centar za kulturu i umjetnost, smjer televizija, film, kazalište).

U tom razdoblju je napravio prve kazališne korake, te odigrao brojne uloge, kako u amaterskim tako i u profesionalnim predstavama. Već 1981. godine dobija prvu filmsku ulogu u SF filmu “Gosti iz galaksije”, jedinog hrvatskog Oskarovca Dušana Vukotića.

Prvi puta se u ulozi voditelja našao sa 12 godina, na otvaranju Dječjeg festivala u Šibeniku 1984. godine. Nakon toga uslijedile su dvije godine vođenja emisije “Iz svijeta crtića” u terminu nedjeljnog prijepodneva. Godine 1983. i 1984. igra u predstavama “Pustinja” i “Zlatni mladić” Hrvatskog narodnog kazališta, dok se kao 14-godišnjak 1986. godine u Gavelli okušao ulogom u predstavi “Richard III”.

Rene Bitorajac
1/4
 

Iako istovremeno aktivno glumi u kazalištu te snima televizijske serije, završava i Osnovnu glazbenu školu za instrument trubu, polaže zeleni pojas u karateu, završava školu jahanja i trenira nogomet u klubu “TPK” u Zagrebu.

Dugogodišnju želju upisa na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, ostvaruje iz prvog pokušaja na drugom roku prijemnog ispita 1990. godine, nakon dvomjesečnih priprema i rada s glumicom Slavicom Jukić. Nakon upisa odlazi na jednogodišnje odsluženje vojnog roka.

Studij glume tako započinje 1991. godine u klasi Neve Rošić i Tonka Lonze u jakom sastavu. S Bitorajcem su u klasi Tarik Filipović, Goran Višnjić, Nina Violić, Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Saša Buneta...

Na drugoj godini studija, 1992. igra u predstavi “Zagreb Cabaret”, te snima film “Vrijeme za”. Godine 1993. postaje stipendist "DK Gavella", dok je od 1994. do 1996. godine stipendist ZKM-a. Nakon završetka studija, 1996., na poziv ravnatelja Duška Ljuštine postaje član ansambla “SK Kerempuh” u kojem ostaje sedam godina.

Kao profesionalac iza sebe ima 20-tak filmova od kojih valja izdvojiti najgledaniji hrvatski film “Kako je počeo rat na mom otoku”, Oskarom nagrađeni BiH film “Ničija zemlja”, te najgledaniji slovenski film “Kajmak i marmelada”. Veliki uspjeh polučio je i “Ljudožder vegetarijanac” redatelja Branka Schmidta.

Bitorajac je glumio u 30-tak predstava u većini kazališta u Zagrebu. Valja izdvojiti legendarne “Izbacivače”, apsolutni kazališni hit s kraja 90-tih godina u kojem Rene osim kao glumac sudjeluje u njegovoj adaptaciji, te je i autor tekstova pjesama.

Nakon toga slijede satirične predstave “Vježbanje demokracije” i "Domovnica d.d." u Kerempuhu, te “Magic act show” kao prva predstava u kojoj je koautor, redatelj i glumac. Druga je bila "Spektakluk" koji je već na 50. izvedbi zabilježio 30 tisuća gledatelja.

Godinu 2001. obilježava odlazak na filmski festival u Cannes, sa filmom Danisa Tanovića "Ničija zemlja" u službenoj konkurenciji. Godinu dana kasnije, isti film u kojem Rene glumi drugu glavnu ulogu, osvaja Zlatni Globus i Oscara za najbolji strani film 2002. godine.

Sudjeluje, te radi i kao voditelj u različitim televizijskim emisijama (Treća sreća, Nogometna TV, Story super nova show, Coca Cola music stars, Ples sa zvijezdama, Volim Hrvatsku). Piše scenarije i vodi veće i manje događaje kao “Noć gutača reklama” pet godina za redom, dodjela nagrada HDDU-a tri godine za redom...

Igra u televizijskim serijama “Naša mala klinika” Nove TV, i “Bitange i princeze” na HRT-u. A iza sebe ima i sudjelovanje na 30-tak humanitarnih akcija po cijeloj Hrvatskoj.

Godine 2010. otvorio je glumački klub "Mala akademija" za djecu i mlade do 18 godina. Danas je samostalni umjetnik, a uz profesionalne obveze redovno se bavi sportom. Najviše igra nogomet i badminton te odlazi na fitnes, dok zimi skija.

Obožava vožnju motorom koji mu kao gradsko prijevozno sredstvo služi i po 10 mjeseci godišnje. Često je na putu i uživa u tome, a kada je u kući ovisnik je o gledanju televizije.

Sa suprugom Anom, odgajateljicom, otvorio je dječju rođendaonicu "Bitange i Princeze". Imaju dvoje djece sina Gabriela i kćer Larisu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije