Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljeni rukometaš

Mirza Džomba

11 MIRZA DŽOMBA
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Mirza Džomba igrao je na poziciji desnog krila i bio jedan od najboljih desnih krila na svijetu. S hrvatskom rukometnom reprezentacijom, za koju je odigrao 185 utakmica i postigao 719 golova, osvojio je zlata na SP 2003. u Portugalu i OI 2004. u Ateni, te srebro na SP 2005. u Tunisu.

Hrvatski rukometni reprezentativac Mirza Džomba rođen je u Rijeci, 28. veljače 1977. od majke Mirsade i oca Mensura. Ima dvije i pol godine starijeg brata Amira. Njegov talent otkrio je Veno Đonlić u Škurinjama, u tadašnjoj OŠ "Ivo Lola Ribar", danas OŠ "Škurinje"

– Mirza Džomba je bio veliki talent. Pametan, interesantan dječak, koji je sve izvrsno usvajao. Bilo je prekrasno raditi s njim, uvijek je radio s lakoćom, to je bio motiv za mene – rado se sjeća Đonlić, atletičar koji se pokazao sjajnim rukometnim trenerom.

11 MIRZA DŽOMBA
1/4
 

S Džombom je pošao u Zamet, a zajednička momčad Škurinja i Zameta tada je postala hrvatski prvak u natjecanjima osnovnih škola. Džomba, prema Đonlićevoj priči, je imao mekoću prstiju, zbog toga su dodatno vježbali pucanje penala iz zgloba i rad nogu.  

U toj dobi Džomba ni u najoptimističnijim snovima nije mislio da će stići tako visoko.

– Svi sanjaju o nekakvim novcima. Moj prvi san bio je uštedjeti tisuću maraka. To da mogu platiti dvije, tri rente da dobiješ nekakav kafić. To je bilo bez veze. Onda dođe stan pa auto i posao. Kako napreduješ, prioriteti se mijenjaju i povećavaju, normalno sve s rezultatima i primanjima – rekao je Džomba.

Karijera je tog 191 cm visokog igrača iz RK Zamet vodila u RK Badel Zagreb, mađarski Fotex Veszprém, od 2004. godine, u Ciudad Real, a od 2007. igra za Croatia osiguranje Zagreb. Mirza Džomba igrao je na poziciji desnog krila i bio jedan od najboljih desnih krila na svijetu.

S hrvatskom rukometnom reprezentacijom, za koju je odigrao 185 utakmica i postigao 719 golova, osvojio je zlata na SP 2003. u Portugalu i OI 2004. u Ateni, te srebro na SP 2005. u Tunisu. Kao član Hrvatske rukometne reprezentacije 2004. dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar". Mirza danas ima 29 nacionalnih titula.

Na EP 2004. u Sloveniji bio je najbolji strijelac prvenstva sa 46 zgoditaka. Iste godine izabran je i u idealnu postavu na OI u Ateni. Kao član Ciudad Reala izabran je u najbolju postavu lige 2006. godine kada je bio i najbolji strijelac svoga kluba sa 136 zgoditaka.

Po šest puta je sa svojim klubom osvajao naslove državnog prvaka i pobjednika kupa.

Sedam sezona igrao u finalu rukometne Lige prvaka, ali je samo jednom njegova momčad bila najbolja (2005./2006. sa Ciudad Realom).

– Sportski život je spartanski. Ljudi možda imaju više vremena da si daju oduška i uživaju u životu nego što sam ga ja imao. Sigurno je da se u sportu zarađuje više, ali s druge strane ta karijera traje desetak godina. Nisi li tada smislio što ćeš raditi, poslije se izgubiš. Svi znamo koliko je bivših sportaša koji pričaju za šankom – rekao je Mirza koji se 2011. povukao u mirovinu.

No i prije odlaska iz rukometa, znao je čime će se baviti.  Redovito ide u ribolov. Živi u Rijeci.

U braku je sa suprugom Belmom s kojom se vjenčao 2010. Imaju kći Unu.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije