Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Mile Dedaković

Bio je zapovjednik obrane Vukovara u prvoj faze opsade grada. Kasnije je bio i glavni inspektor HOS-a. Umirovljen je kao stožerni brigadir.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 1236 prikaza
mile dedaković jastreb (1)
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je 4. srpnja 1951. u mjestu Nijemci kod Vinkovaca. Diplomirao je na Akademiji zračnih snaga bivše JNA. Magistrirao je na Komandno-štabnoj akademiji.  Početkom 1990. imao je čin potpukovnika.

S početkom Domovinskog rata u ljeto 1991. stavio se na raspolaganje  Zboru narodne garde. Došao je na Tuškanac, predio Zagreba gdje je tada bilo vojno sjedište, i javio se Imri Agotiću, zapovjedniku ZNG-a, kojeg je poznavao otprije.  Zajedno s Brankom Borkovićem potkraj kolovoza otišao je  u Vukovar. Po dolasku dobio je šifrirano vojno ime, Jastreb, a njegov zamjenik Borković, Mladi Jastreb.

Po dolasku, sve postrojbe u obrani grada stavljene su pod jedno zapovjedništvo. 23. Rujna osnovana je 204. Vukovarska brigada koja je tada brojala 1803 vojnika. Obuhvaća je i područje Iloka te okolnih sela.  Bio je zapovjednik obrane Vukovara u prvoj faze opsade grada. Početkom listopada raspoređen  je u Vinkovce odakle je vodio vojne operacije. Zapovjedništvo nad 204. tada je preuzeo Borković, Mladi Jastreb.

13. listopada 1991. zapovjedao je prvim pokušajem proboja do opkoljenog Vukovara. U podne su bili ušli u Marince, ali su se potom zaustavili zbog zapovjedi o prekidu akcije. Pri povlačenju poginulo je 18 hrvatskih vojnika. Poslije se saznalo da je europska diplomacija vršila snažan pritisak na hrvatske vlasti da se akcija prekine uz obećanje da će konvoj Liječnika bez granica pomoći u evakuaciji ranjenika iz Vukovara. Drugi pokušaj proboja bio je u studenome, ali s preslabim snagama da bi se u tome uspjelo.

mile dedaković jastreb (1)
1 / 4
 

Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. Dedaković je zajedno s Borkovićem stigao u Zagreb. 22. studenog uhićen  je i učestalo premlaćivan. Tada je uhićen i Borković kao i šef HSP-a Dobroslav Paraga. Vlasti su osnovale „Komisiju za Vukovar“ na čijem čelu je bio Josip Manolić. Dedakovića i Paragu su optužili za pokušaj rušenja ustavnog poretka.  Državno odvjetništvo je pokrenulo sudske postupke protiv njih, ali je Vrhovni sud Republike Hrvatske 13. prosinca donio rješenje prema kojemu su sve optužbe protiv njih proglašene neosnovanima.

Nakon toga Dedaković napušta Hrvatsku vojsku i priključuje se HSP-u gdje je postao glavni inspektor HOS-a. Umirovljen je kao stožerni brigadir.

Preselio se u mjesto Ferdinandovac kod  Đurđevca, gdje zajedno s drugom suprugom Terezom uzgaja jabuke. „Treba mi mir ravnice, dosta sam toga prevalio preko glave, želim se posvetiti obitelji i poslu“ , rekao je o svom angažmanu u voćarstvu. Potom se razbolio. O njemu je brinula supruga i kćer Jelena. Braniteljske udruge su mu pomagale.

Na pitanje je li se Vukovaru moglo pomoći, kaže da je to pitanje „naše prokletstvo“.  Drži da spas ipak nije bio u probojima nego je još u kolovozu trebalo poslati pojačanja u ljudstvu i oružje te razraditi plan obrane. Zatim, trebalo je srušiti mostove na Dunavu i ukopati se na širokoj liniji obrane od Iloka prema Šidu i Tovarniku.

Nije dobio čin generala. Dok je bio HDZ na vlasti, nisu mu ga htjeli dati makar je bio njihov član, a kada je došao SDP onda mu je 2001. Agotić, koji ga je poslao u Vukovar, rekao da mu taj čin neće dati jer je bio u HDZ-u.

Branko Borković Mladi Jastreb Brigadir HV-a, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Imra Agotić (1) Hrvatski general i prvi zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Imra Agotić JOSIP MANOLIĆ Političar, šef bjelovarske Ozne , bivši predsjednik Vlade RH Josip Manolić
Stari Grad: Turisti na rivi
previsoka cijena
Zagrepčanka se vratila iz trgovine na Hvaru, pa vidjela račun: Osjećam se prevareno. Ovo nije normalno!
PROMO
Savršena doza energije uz nove proizvode na Ininim maloprodajnim mjestima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.