Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnik , pravnik, bivši predsjednik Vrhovnog suda i član Ustavnog suda

Milan Vuković

Milan Vuković
01.12.2016.
u 00:00

Godine 1960. polaže odvjetnički ispit, nakon čega brzo otvara svoj ured. Kao odvjetnik je radio do 1991., uglavnom kaznenim predmetima i montiranim političkim procesima. Između ostalih, zastupao je Antuna Vrdoljaka i Šimu Đodana.

Milan Vuković je rođen  18. kolovoza 1933. godine u Krilu Jesenice nedaleko od Omiša u seljačkoj obitelji u kojoj je bilo jedanaestero djece. Odgojen je u vjerskom duhu. Kao desetogodišnjak je s ocem brodovlasnikom i kapetanom na partizanskim brodovima otišao je na otok Vis. Tako je na bordu u službi partizana bio do 1945. godine. Poslije, u Splitu je 1952. završio klasičnu gimnaziju, a Pravni fakultet 1956. u Zagrebu. Vojni rok služio je kao pitomac škole „rezervnih oficira“. Bio je član SKJ.  

U Sekretarijatu za pravosuđe i opću upravu, odjel za ocjenu zakonskih akata, radio je od 1958. pa do siječnja 1960. godine, kad počinje raditi kao odvjetnički pripravnik. Nakon prakse, kratko vrijeme radio je u Kotarskom sudu Zagreb.

Godine 1960. polaže odvjetnički ispit, nakon čega brzo otvara svoj ured. Kao odvjetnik je radio do 1991., uglavnom kaznenim predmetima  i montiranim političkim procesima.

Između ostalih, zastupao je  Antuna Vrdoljaka, Šimu Đodana,  fra Jozu Zovka koji je zbog događaja u Međugorju 1981.  Kad je Jakov Sedlar 1994. godine snimio film"Gospa",  u njemu je Milana Vukovića glumio Michael York.

Početkom demokratskih promjena Vuković  je bio  član Ustavotvorne komisije Predsjedništva Republike Hrvatske za izradu prvog Ustava 1990. godine. Od 1993. do 1995. godine bio je predjsednik Izborne komisije RH, Komisije za ratne zločine RH.

Za suca Ustavnog suda prvi je puta izabran 7. prosinca 1991. Na toj se dužnosti zadržao jednu godinu jer je bio izabran za  predsjednika Vrhovnog suda. Razriješen je u svibnjuu 1995. godine nakon čega je izabran u Ustavni sud da bi opet bio imenovan predsjendikom Vrhovnog suda.  Zbog nezadovoljtva stanjem u pravosuđu, dr. Tuđman je najavio njegovu smjenu početkom 1999.[PHOTOS] 

I Vuković je dao na raspolaganje svoj mandat Državno-sudbenom vijeću. Tako je opet imenovan članom Ustavnog suda,  unatoč protivljenju tadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Jadranka Crnića, potpredsjednika i sudaca koji su govporili da Milan Vuković ne ispunjava uvjete za dužnost suca Ustavnog suda jer je njegovim postupcima " usporena učinkovitost pravosuđa, posebno u odnosu na odluke Ustavnog suda koje su i po zakonu za sve obvezatne i izvršne."

Suci su mu  zamjerili zbog izjava da se mora onemogućiti Ustavni sud da ocjenjuje odluke Vrhovnog suda te kao i to da se obvezatnost odluka Ustavnog suda ne odnosi na sudbenu već samo na izvršnu vlast.  

Vuković je 2007. kao član Ustavnog suda umirovljen.

Vuković je inače autor osam knjiga iz područja kaznenih obrana te više desetaka stručnih radova.

Nakon nepravomoćne osuđujuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izjavio je da se u Haaškom sudu pokušava skrivati stvarnog agresora i da se pokušava izjednačiti krivnja agresora i žrtve.

" Hrvati moraju shvatiti da je Haaški sud zaista tempiran protiv Hrvatske", kazao je tada.

Njegova knjiga "Haški sud - zajednički zločinački pothvat, što je to?" pobijedila je 2011. godine na natječaju za najbolju književno-publicističku knjigu na temu hrvatskog Domovinskog rata pa mu je organizator natječaja -  Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke - u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti tim povodom uručila zlatnu plaketu.

Vuković je dlikovan  za doprinos stvaranju hrvatske države, za obranu političkih optuženika, nositelj je Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Spomenice Domovinskog rata 1990.-1992. te Medalje domovinske zahvalnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije